دیپلماتها میگویند، ایران و آمریکا در حال دستیابی به توافقی برای احیای برجام هستند که براساس آن، مراحلی از گامهای متقابل را برای بازگشت به برجام مشخص شده است. به گفته دیپلمات ها، اولین گام شامل ارائه معافیت از تحریمهای نفتی نمیشود.
رویترز گزارش داد، در ادامه این مطلب آمده است: نمایندگان ایران، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا و ایالات متحده همچنان در حال مذاکره درباره جزئیات پیش نویس توافق هستند. مذاکره کنندگان میگویند که بسیاری از مسائل موجود در متن حل شده است، اما برخی از مسائل دشوار باقی مانده است.
متن پیشنویس این توافق که بیش از ۲۰ صفحه است، مراحل توالی گامهای دو طرف را مشخص میکند که باید پس از تایید آن توسط طرفهای باقیمانده در توافق، اجرا شود. به گفتهی سه دیپلمات، نخستین فاز اجرا با مرحلهای از جمله تعلیق غنیسازی بالای ۵ درص توسط ایران، شروع میشود.
این متن همچنین به اقدامات دیگری اشاره میکند که دیپلماتها میگویند شامل آزادسازی حدود ۷ میلیارد دلار از پولهای ایران در بانکهای کره جنوبی و همچنین آزادی زندانیان غربی در ایران است.
تنها زمانی که فاز اولیه اقدامات صورت گرفته و تایید شود، مرحله اصلی لغو تحریمها آغاز میشود، و به آنچه که بسیاری از دیپلماتها آن را روز اجرای مجدد مینامند، منتهی میشود.
دیپلماتها میگویند که مدت این مراحل هنوز مورد توافق قرار نگرفته است. مقامات مختلف، زمان توافق تا روز اجرای مجدد را بین یک تا سه ماه تخمین زده اند.
به نوشته انتخاب، دیپلماتهای حاضر در این مذاکرات، میگویند تا زمانی که همه چیز توافق نشود، توافقی صورت نمیگیرد، گفتهاند که هنوز مشخص نیست که آیا واقعاً توافقی حاصل خواهد شد یا خیر.
مسائل سختی که همچنان باقی مانده، شامل درخواست ایران مبنی بر اینکه ایالات متحده تضمین کند که دیگر عقب نشینی نخواهد کرد، میشود.
گزارش رویترز مخدوش است؟
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در این زمینه نوشت: گزارش اخیر [رویترز] دربرگیرنده مفادی است که به باور کارشناسان و منابع آشنا با موضوعات مذاکرات، دقیق نیستند. ایرنا همچنین ادامه داد: این گزارش آکنده از ترکیب مطالب درست و نادرست با هدف فضاسازی در روزهای مهم مذاکرات هستند. برخی موارد مطروحه در این گزارش اساسا ارتباطی به مسائل هستهای و مذاکرات وین ندارند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در توئیتی نوشت: «انتشار اطلاعات نادرست در پوشش گزارشدهی رسانهای کاری خطرناک است. توافق نهایی برای صدور مجوز بازگشت آمریکا به برجام با گزارش بیمنبع تحریفشدهای که شایعهسازی کرده است، بسیار متفاوت خواهد بود. با نزدیکشدن به روزهای پایانی، باید منتظر تحریفهای بیشتری بود.».
به نوشته تجارت نیوز، پیش از انتشار اخبار مبنی بر احیای برجام، مصطفی قمریوفا، مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی با انتشار توئیتی در صفحه خود نوشت: «برگزاری مذاکرات ایران و کره جنوبی در سئول برای آزادسازی ۷ میلیارد دلار از داراییهای مسدودشده ایران. این منابع مالی از چهار سال پیش به بهانه تحریمها در دو بانک کره جنوبی مسدود شده!؟
ایران در این فرصت بر رفع محدودیت غیرقانونی از منابع ارزی بلوکهشده خود در کره جنوبی تاکید کرد.».
ایرنا نیز در این زمینه نوشت: رسانههای کره جنوبی از برنامه این کشور برای ازسرگیری واردات نفت از ایران پس از سه سال وقفه خبر دادند. آیا این اظهارات و اخبار منجر به نهاییشدن احیای برجام میشود؟
خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران ادعای رویترز را «شعبده بازی رسانهای» خواند و به نقل از یک منبع آگاه نوشت: «مطلب رویترز صرفاً در راستای عملیات روانی است و نسبتی با واقعیت اصلی مذاکرات ندارد. مثلاً موضوع آزادسازی زندانیان اساساً ربطی به مذاکرات هستهای ندارد؛ و ایران تعلیق غنی سازی بالای ۵ درصد را هیچگاه قبل از مشخص شدن مساله تحریمها و بخصوص تحریم نفتی و دریافت پولهای ایران از طریق مبادی رسمی انجام نخواهد داد.»
نورنیوز نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی هم نوشت: «ایران از ابتدا اعلام کرده تا زمانی که آمریکا گامهای لازم در مسیر لغو تحریمها را بر ندارد، هیچگونه فعالیتی برای کاهش اقدامات هستهای خود که در ردیف تعهدات برجامی است انجام نخواهد داد.»
نورنیوز هم بحث تبادل زندانیان را جدای از موضوع برجام دانست و افزود: «بر خلاف ادعای رویترز در خصوص انجام مذاکره میان آمریکا و ایران به عنوان الزام دستیابی به توافق پایانی، هیچ برنامهای برای گفتگوی مستقیم در دستور کار هیئت ایرانی نیست.»