لوله مسی مهر اصل و بابک برای صنعت ساخت و ساز و برخی از تجهیزات گرمایشی و سرمایشی کاربرد دارد. این آلیاژ رسانی خوبی برای حرارت و گرماست. به همین دلیل در سیستمهای گرمایشی مثل پکیجها و یا سیستم سرمایشی و تهویه مطبوع از آن استفاده میکنند. لولههای مسی به صورت نرم یا سفت است و در مقابل خوردگی و پوسیدگی مقاومت بالایی دارد. سه نوع متداول لولههای مسی مورد استفاده در ساخت و سازهای مسکونی و تجاری عبارتند از لولههای نوع K، لوله مسی L و لولههای نوع M است. البته نوع چهارمی هست که برای تخلیه فاضلاب یا لوله کشی از نوع DWV کاربرد دارد. برای آشنایی بیشتر با لوله مسی با این مطلب همراه شوید.
قطر خارجی واقعی لولههای مسی قائم از نوع سفت و سخت همیشه ۱/۸ اینچ است که بزرگتر از اندازه اسمی آنهاست. به عنوان مثال، یک لوله مسی ۱/۲ اینچی دارای قطر خارجی ۵/۸ اینچ است. این نکته در مورد هر سه نوع رایج لوله جدید K، L و M صدق میکند. قطر داخلی لولههای مسی با ضخامت دیواره لوله مسی قائم تعیین میشود؛ بنابراین با توجه به نوع لوله متفاوت است. فشار سیال داخلی یا خارجی نوع لولههای مسی براساس نوع کاربرد، نحوه نصب، شرایط سرویس و الزامات کد محلی ساختمان تعیین میشود.
لولههای مسی در بازار انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
لوله مسی نوع K
لوله مسی (copper pipe) نوع K دارای دیوارهای ضخیم است که ضخامت بیشتری نسبت به سایر لولههای مسی دارد. از این لوله برای توزیع آب، حفاظت در برابر آتش، روغن، تهویه مطبوع و بسیاری موارد دیگر در صنعت ساخت و ساز استفاده میشود. لوله مسی نوع K به دو شکل سفت و انعطافپذیر موجود است و میتوان از آن برای اتصالات فلر و فشاری استفاده کرد. این نوع لوله مسی برای خطوط اصلی آب و تاسیسات زیرزمینی بهترین گزینه است. زیرا ضخامت آن باعث افزایش مقاومت در برابر فشار ناشی از خاک میشود.
لوله مسی نوع L
یکی دیگر از انواع لوله مسی مهر اصل و بابک از نوع L است. این محصول برای لوله کشی داخلی، حفاظت در برابر آتش و برخی کاربردهای HVAC کاربرد دارد. لولههای نوع L به دو شکل سفت و انعطافپذیر تولید میشوند. از این نوع لوله برای اتصالات، فشرده سازی و دستگاههای حرارتی استفاده میشود. نوع L رایجترین نوع لولههای مسی در بازار است. زیرا کاربردهای بسیار بیشتری نسبت به نوع K دارد.
لولههای مسی نوع L انعطاف پذیر را میتوان برای تعمیر یا جایگزینی خطوط آب قدیمی هم استفاده کرد. البته نوع سفت و سخت با دوامتر هستند. همچنین این نوع لوله مسی میتواند در خارج از خانه هم استفاده شود و حتی در معرض دید مستقیم هم قرار بگیرد.
لوله مسی قائم نوع L نازکتر از نوع K است، اما ضخامت بیشتری نسبت به نوع M دارد.
لوله مسی نوع M
لوله مسی شاخهای نوع M نازکتر از لوله مسی نوع K و L است. این نوع لوله مسی به دو شکل نرم و انعطاف پذیر است و برای سیستمهای گرمایشی و تهویه مطبوع استفاده میشود. از این لوله میتوان برای سیستمهای فشردهسازی و حرارتدهی استفاده کرد. لولههای نوع M به دلیل قیمت نسبتا پایین برای کارهای مسکونی کاربرد دارند. دیواره آنها از نوع k و L کمتر است.
لولههای مسی نوع M همیشه هم مجاز نیستند و نمیتوان از آنها برای برخی مصارف ساختمانی استفاده کرد. لوله مسی DWV
نوع دیگری از لوله مسی نوع A یا DWV است که از آن برای لوله کشی زهکشیها و دریچهها در بسیاری از خانههای قدیمی و کاربردهای تجاری استفاده میشود. البته در حال حاضر این محصول در ساخت و سازهای مدرن با لولههای پلاستیکی PVC یا ABS جایگزین شده است. به طوری که حالا فقط برای کاربردهای بالای زمینی مناسب هستند. برای آنها از علامت زردرنگ استفاده میشود که از لوله مسی نوع M به راحتی قابل تشخیص است.
لولههای مسی چه کاربردی دارند؟
طبق گفته فروشگاه بازاری از این لولهها برای سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و تهویه مطبوع استفاده میشود. عایق لوله مسی رسانای خوبی برای انتقال گرماست و به همین دلیل میتواند به جای لولههای فلزی یا پلاستیکی استفاده شود. همچنین مس در مقابل خوردگی و پوسیدگی هم مقاومت بالاتری نسبت به سایر فلزات دارد. بعد از طلا و نقره، مس سومین فلزی است که رسانای خوبی برای گرماست. به همین دلیل اگر به پکیجها و آبگرمکنهای دیواری نگاه کنید، متوجه کاربرد لوله مسی در آنها میشود.
این لوله دمای بالا را هم تحمل میکند. از سوی دیگر فلزی قابل بازیافت است و اگر دستگاه کهنه شود، میتوان مس آن را دوباره استفاده کرد. این فلز بر روی محیط زیست هم اثر بدی به جا نمیگذارد. همه این دلایل باعث استفاده زیاد لولههای مسی در برابر سایر آلیاژها شده است.
مشخصات و کاربرد لوله مسی نرم و سفت
لولههای مسی دو دسته اصلی هستند که شامل نوع نرم و انعطاف پذیر و لولههای سفت و سخت است. مشخصات هر نوع از لولههای مسی هم عبارت است از:
لوله مسی نرم
لوله مسی بازاری نرم قیمت بیشتری دارد. زیرا نصب آن آسان است و میتوانید به راحتی آن را خم کنید و به اتصالات و زانو هم نیاز ندارد. به همین دلیل این نوع لوله کمی گرانتر است. از لولههای مسی نرم میتوان برای مسیرهایی که به خمیدگی نیاز دارد، استفاده کرد.
لوله مسی سفت
از این نوع لوله میتوان برای خطوط آب استفاده کرد. قابلیت خم شدگی ندارد و به همین دلیل برای اتصال آن باید از لولههای خم شده یا زانو استفاده کنید. این نوع لوله برای مسیرهای بدون مانع مناسب است. همچنین باید موانع را از مسیر رد شدن لولههای سفت بردارید. یک راه دیگر این است که لوله مسی را با حرارت دادن نرم کنید.
طول عمر لولههای مسی چقدر است؟
یک لوله مسی میتوانید بین ۵۰ تا ۷۰ سال عمر کند. البته در مواردی هم طول عمر این لولهها بیشتر از این مقدار است. بعد از ۷۰ سال ممکن است به تعمیر یا تعویض نیاز پیدا کنند. نکته مثبت در مورد این لولهها این است که قابلیت بازیافت دارند و از آن میتوان برای ساختن چیزهای دیگر استفاده کرد.
لوله مسی ممکن است بعد از ۷۰ سال دچار مشکلات زیر شود که در این صورت باید آن را تعویض کنید:
بهترین و مقرون به صرفهترین راه برای نگهداری از لولههای مسی، تعمیر نقطهای است. یعنی فقط همان جایی را که دچار مشکل شده است، تعمیر کنید.
سخن آخر
امیدواریم این مطلب به سوالات شما پاسخ داده باشد. لولههای مسی یکی از پرکاربردترین لولهها در صنعت ساختمان سازی و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی است. طول عمر بالایی دارند و هزینه نگهداری و تعمیر آنها پایین است. از سوی دیگر به دلیل اینکه در انتقال گرما و سرما سرعت بالایی دارند، بهترین گزینه برای سیستمهای گرمایشی و سرمایشی هستند. برندهایی مثل لوله مسی مهراصل و بابک و قائم هم از مشهورترین برندهای تولید این محصول هستند.