اکنون سیگنالهای دریافتی از منابع به طور فزایندهای نسبت به احتمال احیای برجام بدبینانه به نظر میرسند.
استفانی لیختنشتاین، خبرنگار پالیتیکو در وین، با تشریح این فضای بدبینانه، نوشت: «این یک چرخش فوقالعاده دیگر در یک روند چالشبرانگیز است، به خصوص وقتی فکر میکنید چقدر به خط پایان نزدیک هستند. حدود ۱۰ روز پیش همین منابع نسبتاً مطمئن به نظر میرسیدند که یک توافق به زودی منعقد میشود.
وی افزود: البته این وضعیت مستثنی نیست و ممکن است دوباره تغییر کند و آنها به نوعی توافق دست پیدا کنند. تجربه ۱۱ ماه گذشته نشان میدهد که این مذاکرات چقدر غیرقابل پیش بینی است.
اکوایران در این باره نوشت: در همین حال زمزمههایی به گوش میرسد که روسیه و ایران روی دور زدن سوئیفت کار میکنند.
یک مقام ایرانی به رسانههای روسی گفت: کشورهای تحریم شده به دنبال جایگزینی سیستم پیام رسانی بین بانکی سوئیفت هستند.
این دیپلمات ایرانی اعلام کرد که ایران در حال حاضر به منظور دور زدن انجمن ارتباطات مالی بین بانکی جهانی (SWIFT) در فکر پیوستن به سیستم انتقال پیامهای مالی روسیه (SPFS) است.
به گزارش شبکه خبری ریانووستی روسیه، کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو روز پنجشنبه گفت: روسیه و ایران به عنوان ۲ کشور تحریمشده تلاشهای خود را بر دور زدن سوئیفت با یک سیستم پیامرسان بین بانکی جایگزین متمرکز کردهاند.
به نوشته ریانووستی، ماه گذشته، هفت بانک روسی از سوئیفت جدا شدند و عملاً دسترسی آنها به بازارهای بین المللی ممنوع شد. این ممنوعیت بخشی از آخرین تحریمهای غرب است که روسیه را به دلیل عملیات نظامی این کشور در اوکراین هدف قرار میدهد.
روسیه پس از مسدود شدن از شبکه مالی SWIFT در تلاش برای یافتن پیوندهای پرداخت جایگزین است. روسیه مکانیسم پرداخت خود را به نام سیستم انتقال پیام مالی (SPFS) دارد که عملکرد مشابهی دارد و امکان انتقال پیامها را در قالب SWIFT میدهد. این مکانیسم به عنوان آنالوگ سوئیفت ایجاد شد که توسط بانک روسیه از سال ۲۰۱۴ توسعه یافته است.
جلالی با بیان اینکه روسیه و ایران در حال بررسی یکپارچهسازی سیستمهای پیام رسانی مالی خود هستند، گفت: «ما در این راستا [اتصال بانکهای ایرانی به SPFS]تلاش میکنیم».
بر اساس گزارش نشنالنیوز، در اوایل ماه مارس، اتحادیه اروپا تایید کرد که هفت بانک روسی شامل VTB، Bank Otkritie، Novikombank، Promsvyazbank، Bank Rossiya، Sovcombank و VEB را از سیستم سوئیفت مستثنی میکند.
پس از اینکه تعدادی از بانکهای روسی از پلتفرم پیامرسانی پرداخت بینالمللی به عنوان بخشی از تحریمهای غرب اعمال شده بر مسکو قطع شدند، سیستم انتقال پیامهای مالی روسیه (SPFS) برای مقابله با خطرات قطع ارتباط بانکهای روسی از سوئیفت تقویت شده است.
خبرگزاری دولتی مسکو، ریانووستی گزارش داد، ایران در حال بررسی پیوستن به سیستم پیامرسانی مالی روسیه برای دور زدن سوئیفت است و اکنون مذاکراتی برای ادغام ایران در این سیستم در جریان است.
ایران نیز در سال ۲۰۱۲ به عنوان بخشی از اقدامات با هدف مهار برنامه هستهای خود از سویفت مسدود شد.
در ۲۶ فوریه، ایالات متحده به همراه کمیسیون اروپا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، بریتانیا و کانادا، اعلام کردند که برخی از وام دهندگان روسی را از شبکه پرداخت سوئیفت منع خواهند کرد تا «اطمینان حاصل شود که این بانکها از سیستم مالی بینالمللی جدا شدهاند تا به توانایی آنها برای فعالیت در سطح جهانی آسیب برساند».
در بیانیهای مشترک، آنها همچنین متعهد شدند که "اقدامات محدود کنندهای در نظر دارند که بانک مرکزی روسیه را از استقرار ذخایر بین المللی خود به شیوههایی که تاثیر تحریمهای ما را تضعیف کند، باز میدارد. "
مقامات در آن زمان گفتند که مسدود کردن بانکهای روسیه بر تجارت تأثیر میگذارد و تجارت شرکتهای روسی را دشوارتر میکند.
سوئیفت بهعنوان یک شبکه پرداخت جهانی، سالانه بیش از پنج میلیارد پیام مالی را مدیریت میکند و از پرداختهای مرزی سریع و ایمن پشتیبانی میکند و مکانیزم اصلی برای تأمین مالی تجارت بینالمللی است. سوئیفت به عنوان یک راه نجات برای برخی از بزرگترین موسسات مالی جهان عمل میکند.
به گفته S&P Global Platts، مکانیسم SPFS یروسیه هنوز در سطح بین المللی جذب نشده است، اما شاهد جذب داخلی بوده است.
این گزارش میافزاید: «در پاسخ به اولین تهدید ممنوعیت سوئیفت برای روسیه، استفاده از این سیستم در داخل کشور رشد کرده است، اما هنوز به طور گسترده در سطح بین المللی پذیرفته نشده است».