کد خبر: ۷۶۶۶۸۷
تاریخ انتشار : ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۰

پشت پرده حملات مکرر ترکیه به خاک عراق

«محمد صادق الهاشمی» رئیس مرکز پژوهش‌های راهبردی «العراق» از اهداف عملیات ترکیه در شمال عراق پرده برداشت.
پشت پرده حملات مکرر ترکیه به خاک عراق
آفتاب‌‌نیوز :

الهاشمی در این تحلیل نوشت: در پی حملات ترکیه به مناطق شمال عراق همزمان با تاسیس پایگاه‌ها و پادگان‌های متعدد، بمباران، عملیات‌های دستگیری و به آتش کشیدن روستاهای کُردنشین، بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان سیاسی در مورد جوانب مختلف این حملات نکاتی ذکر کرده‌اند. بخصوص اینکه عملیات نظامی ترکیه متعاقب سفر «مسرور بارزانی» به آنکارا و پس از آن به اروپا شدت یافته است.

رئیس مرکز پژوهش های العراق در این مطلب مهمترین اهداف ترکیه در این حملات را برشمرد:

۱- ترکیه بدنبال ایجاد مقرهای مشترک و امن برای خود در عراق و بازپس گیری بخش‌هایی است که طبق توافقنامه‌هایی در اوایل قرن گذشته از دست داده است.

۲- ترکیه پس از هر حمله پایگاه‌های جدیدی تاسیس کرده و مناطق مهمی را اشغال می‌کند. در حال حاضر حدود مناطق اشغال شده توسط نیروهای ترکیه حدود ۲۵۰ کیلومتر مربع تخمین زده می‌شود.

۳- اکثر مناطق مورد هدف ترکیه در عراق و سوریه، میدان‌های نفتی و گازی یا مناطق ارتباطی راهبردی در نقشه راه‌های تجاری جهانی است. به نظر می‌رسد یکی از اهداف مهم این حملات، مقابله با پروژه بین‌المللی چین (راه ابریشم جدید یا یک کمربند، یک جاده) و کانال خشک است، زیرا ترکیه تصمیم دارد اقتصاد عراق و منابع انرژی آن (نفت و گاز استان های نینوا و کرکوک) را کنترل و مسیر انتقال انرژی جایگزین گاز روسیه به اروپا و اسرائیل را تامین کند. به همین دلیل مسرور بارزانی در لندن تاکید کرد که آمادگی تامین گاز اروپا به جای روسیه را دارد.

۴- ایجاد پایگاه‌های جاسوسی به نفع اسرائیل علیه ایران و عراق؛ زیرا اربیل نشان داد که به تنهایی قادر به حمایت و حفاظت از مقرهای موساد نیست.

۵- ترکیه مناطق تحت نفوذ خود را به سمت «سنجار» توسعه خواهد داد تا مسیر اقتصاد جهانی (کمربند و راه) را قطع و آن را به اربیل و خاک ترکیه منتقل کند؛ بخصوص پس از توافقنامه‌ای که توسط الکاظمی و اردوغان امضا شد و طبق آن مقرر شد که سنجار توسط اربیل، اداره شود.

۶- محاصره حشد الشعبی و ایجاد یک جبهه مشترک (ترکیه ـ کردها ـ اسرائیل) برای مقابله با نیروهای حشد الشعبی.

۷- ایجاد پایگاه‌های امن برای داعش و عناصر تروریستی دیگر و عناصر بعثی به منظور مقابله با شیعیان عراق.

۸- این عملیات به گفته «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه با هماهنگی و کمک و موافقت دولت مرکزی عراق و با پشتیبانی حزب دموکرات و پاراستن انجام می شود، لذا به نظر می‌رسد که یک نقشه‌ی غیر علنی امنیتی علیه عراق در جریان است. {توضیح بعد از تحریر: دولت عراق در بیانیه‌های متعدد اعلام کرده است که هماهنگی دولت ترکیه با بغداد را درباره حملات به خاک خود تکذیب می‌کند.}

۹- اکثر منابع تاکید می‌کنند که بسیاری از مقامات عراقی به دلیل داشتن سپرده‌های بانکی نجومی در ترکیه، امکان اعتراض به این حملات را ندارند.

۱۰- اهداف ترکیه بسیار فراتر از تعقیب عناصر حزب کارگر است. در حقیقت، اسرائیل و ترکیه در حال اجرای اهداف راهبردی امنیتی و اقتصادی خود در منطقه هستند و نیازی به توضیح نیست که ایران، هدف اصلی این اهداف راهبردی است. در این راستا یک محور و جبهه ترکی ـ سنی ـ کردی در مقابل محور مقاومت (ایران ـ عراق ـ سوریه) ایجاد خواهد شد.

۱۱- پس از حکم دادگاه فدرال عراق در مورد ممنوعیت تجارت نفت و گاز توسط اقلیم کردستان، اربیل برای مقابله با دولت مرکزی عراق راهی به جز توافق با ترکیه و اروپا و آمریکا نداشت.

۱۳- مسرور بارزانی در لندن از طرح «کنفدرالی» سخن گفت که نوعی جدایی است؛ لذا کارشناسان سیاسی معتقدند اشغال عراق توسط ترکیه با حمایت حزب دموکرات کردستان عراق (پارتی)، به معنای تاسیس یک حکومت نفتی کُردی زیر سایه ترکیه است تا اقلیم کردستان تا حدودی از دولت مرکزی رها و از طریق ترکیه به اروپا و اسرائیل وصل شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین