آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: سولانا در ایران،توقع معجزه ندارد.
یک تلاش دیپلماتیک تازه در ابتدای این هفته به منظور حل مشکل غنیسازی هستهای ایران توسط خاویر سولانا صورت خواهد گرفت.
یک هیات نمایندگی به مدیریت خاویر سولانا، نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با پیشنهاد تازهای برای ملاقات با مقامات ایرانی، وارد تهران شد.
این هیات به ایران پیشنهاد خواهد داد که ایران غنیسازی اورانیوم را به حالت تعلیق درآورد و وارد گفتوگو با غرب شود، در عوض تحریمهای علیه ایران معلق شده و بسته پیشنهادی کمکی برای توسعه صنعتی انرژی هسته ای صلحآمیز در اختیار ایران قرار بگیرد.
این بسته شامل انتقال فناوری، تضمین انتقال سوخت هسته ای و مشوقهای تجاری و سیاسی دیگری خواهد بود.
یک نامه ضمیمه که به امضای وزرای خارجه ایالات متحده، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان رسیده است موید این حقیقت است که در صورتی که ایران این بسته پیشنهادی را رد کند مورد تحریمهای بیشتری قرار خواهد گرفت.
این عملیات به عنوان آخرین تلاشها برای حل و فصل دیپلماتیک این معضل قلمداد میشود. در صورتی که این گفت وگوها حاصلی نداشته باشد آنگاه احتمال برخورد نظامی فزونی خواهد گرفت.
تلاش برای تاثیرگذاری بر مناقشه «ما میخواهیم این مناقشه و گفتوگو را به رهبری سیاسی ایران بکشانیم و انتخابهایی که آنها با آن روبرو هستند را برایشان تشریح کنیم».
یک مقام ارشد انگلیسی با بیان این مطلب افزود: «ما درباره گفتوگو و چانهزنی کاملا جدی هستیم. اکنون نوبت آنهاست که جدیت به خرج دهند».
اگر ایران جدا علاقهمند به ترغیب جامعه جهانی به این ایده است که فعالیتهای هستهایاش صلحآمیز است، اکنون بایستی غنیسازی را متوقف کرده و به پای میز مذاکره بیاید. این مساله کاملا آشکار است که جامعه جهانی هم اکنون دلیل کافی برای آنکه ایران در حال توسعه سیستم نظامی هستهای خود است را ندارد».
این دیپلمات انگلیسی میافزاید: «من خوشبین نیستم که این سفر موفقیتآمیز باشد. اما به هر حال این گفتوگوها تلاشی است برای آزمودن رهبری سیاسی ایران».
منابع رسمی پیشبینی میکنند که در صورت عدم توفیق این گفت وگوها، احتمالا تحریمهای تازهای از سوی اتحادیه اروپا تا پایان ماه جولای علیه ایران اعمال شود.
ناظران بر این اعتقادند که این تحریمها احتمالا شامل تغییر رفتار اتحادیه اروپا با بانکهای ایرانی شود.
کشورهای درگیر با این مساله بر این باورند که این مناقشهای است بین عملگرایان و اصولگرایان در ایران، که این پیشنهاد تازه احتمالا در نتیجه این مناقشه موثر خواهد بود.
موانع موفقیت
شانس موفقیت سولانا آشکارا بسیار کم است. در بدو امر، خود این پیشنهاد که محتوای آن روز یکشنبه در یک کنفرانس خبری در تهران مطرح خواهد شد، نسخهای از بسته پیشنهادی سال 2006 است که از سوی ایران رد شد.
آقای سولانا به همراه دیپلماتهای کشورهای روسیه، چین، فرانسه و آلمان به تهران سفر کرده و تنها نماینده غایب، نماینده ایالات متحده خواهد بود. واشنگتن اعلام کردهاست در صورت آغاز مذاکرات و پذیرش مشوقها توسط تهران به طور مستقیم با ایران صحبت خواهد کرد.
عدم حضور آمریکا، تلاشهای هیات نمایندگان دیگر کشورها را تضعیف میکند و ایران به انتظار مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، دست به اقدامی نمیزند.
هشدارهای کشورهای غربی مبنی بر اعمال تحریمهای بیشتر تاثیری در ایران نخواهد داشت. این کشور در حال حاضر به سه قطعنامه شورای امنیت بیتوجه بوده است و افزایش بهای نفت نیز ایران را در مقابل فشارهای اقتصادی تا حدودی ایمن ساخته است.
شایان ذکر است سولانا پیش از سفر به ایران ابراز داشت: «من منتظر معجزه نیستم ولی فکر میکنم مهم است به مذاکره با ایران ادامه دهیم. بنابراین ما برخوردی دو سویه خواهیم داشت».
یک فاکتور مهم دیگر در این مذاکرات حضور چین و روسیه است که نسبت به تحریمها هوشیارتر عمل کردند. در عین حال خواستار همکاری ایران و پذیرش مشوقهای پیشنهادی هستند.
رویکرد ایرانیاما در جایگاه ایران شواهد نشانگر آن است که تغییری در پرونده هستهای این کشور رخ نخواهد داد. روزنامه «تهران تایمز» به نقل قول از حسین سبحانینیا نماینده مجلس آورده است: «سفر سولانا می تواند سازنده باشد زیرا دو طرف فرصت رفع ابهامات پرونده هستهای ایران را پیدا خواهند کرد».
آنچه احتمالاً مورد نظر این نماینده بوده حاکی از تمایل ایران به پذیرش وضعیت کنونی پرونده هستهای ایران و داشتن حق فعالیتهای هستهای زیر نظر NPT است.
ایران همواره اعلام کرده است که هیچ تمایلی به ساخت سلاح هستهای ندارد و پیشنهاد غنیسازی اورانیوم از طریق همکاری بینالمللی در خاک ایران را ارائه داده بود، در عین حال ایران با این اقدامات از مسیر گفتگو با کشورهای مورد نظر عقب میافتد.