این روزها حتما بعد از بارندگی متوجه نشستن خاک بر روی شیشه خودروها و اجسام در مازندران شده اید و این سوال برای شما پیش آمده است که مگر می شود ذرات خاک از غرب و خصوصا خوزستان این همه مسیر طولانی را طی کنند و به این سمت آمده باشند و آیا در مازندران با این درختان و هوای پاک، گرد و خاک وجود داشته باشد؟
نظر کارشناسان حوزه محیط زیست و هواشناسی کشور و استان بر این است این ذرات به دلیل وزن بسیار کمی که دارند مسیرهای طولانی را می توانند طی کنند و حتی به مازندران و گیلان برسند.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییرات اقلیمی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به وجود ذرات گرد و خاک در اغلب استان های کشور اظهار کرد: این ذرات به دلیل وزن بسیار کم حتی به اندازه یک میکرون قادر به حرکت در ارتفاعات بالا با وزش باد هستند.
داریوش گل علیزاده با بیان اینکه این ذرات خاک با بارندگی به روی زمین می نشیند، افزود: در زمان غیر بارندگی این ذرات ریز در هوا معلق و در حال حرکت بوده و تا ارتفاع سه هزار متر نیز قادر به حرکت هستند.
گل علیزاده با اشاره به اینکه این ذرات خاک که پایه معدنی دارد از خاک سوریه، عراق، اردن و عربستان وارد می شوند، گفت: بیشتر این ذرات از اراضی رها شده و کشت نشده سوریه و عراق وارد کشور می شوند و به علت اختلاف دما در زاگرس و البرز، جریان باد ایجاد می شود و در همه جای کشور حرکت می کند.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییرات اقلیمی سازمان حفاظت محیط زیست به علت تشکیل و روان شدن این خاک اشاره کرد و گفت: تا سال ها قبل در این راضی در عراق و سوریه کشت صورت می گرفت اما با احداث سد در ترکیه کم کم این اراضی کم آب و خشک شدند و کشاورزان دیگر قادر به کشت نشدند و با وزش باد خاک آن به اطراف حرکت کرد.
گل علیزاده تصریح کرد: این ذرات گرد و خاک در اغلب استان های کشور بخصوص خوزستان، کرمانشاه و اصفهان دیده شد و باید گفت مشابه چنین اتفاقی در سال های ۸۸ و ۸۹ نیز روی داد و تا ساری مشاهده شد.
محمدرضا رضوی مدیر کل هواشناسی مازندران نیز در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه منشا ذرات خاکی که در جو بوجود آمده است از عراق و خوزستان است، اظهار کرد: این ذرات کوچک با گرم شدن هوا به سمت بالا حرکت می کنند.
رضوی افزود: این ذرات ریز با جریانات هوا به بالای ۹ کیلومتر می رسند بنابراین قادر به حرکت به نقاط دوردست از جمله مازندران می شوند.
مدیرکل هواشناسی مازندران ادامه داد: وجود رطوبت هوا در مازندران باعث می شود این ذرات همراه با بارندگی سنگین تر شده و برای اجسام از جمله خودروها خود را نشان دهند.
رضوی با بیان اینکه بهتر است این ذرات با بارندگی فرود آیند، تصریح کرد: خود ذرات معلق در هوا عمدتا نمک دار است و برای ریه مضر است و از اینکه در استان های مرطوب همراه بارندگی روی زمین می نشیند شرایط بهتری نسبت به سایر استان های خشک حاکم است.
وی با ابراز تاسف از اینکه در استان مازندران دستگاه سنجش میزان آلودگی وجود ندارد، گفت: این دستگاه آنچنان پر هزینه نیست و وجود آن برای استان مازندران یک ضرورت است که باید سازمان محیط زیست نسبت به خرید و تجهیز آن اقدام کند.
مدیرکل هواشناسی مازندران در توضیح بیشتر علل این غبار و خاک ابراز کرد: با خشک شدن زمین ها در عراق، سوریه و غرب عربستان و همچنین خوزستان، ذرات خاک به سمت کشور حرکت می کند و تقریبا همه استان های کشور را درگیر خود می کند.