آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماهانه خود اعلام کرد مسکو از ابتدای سال ۲۰۲۲ هر ماه از فروش نفت و فرآوردههای نفتی که به حدود هشت میلیون بشکه در روز بالغ میشود، حدود ۲۰ میلیارد دلار درآمد داشته است.
صادرات روسیه در حالی جریان دارد که اتحادیه اروپا در آستانه ممنوعیت واردات نفت روسیه به این بلوک است و غولهای نفتی بینالمللی مانند شل و توتال انرژیز متعهد شدهاند به خرید نفت روسیه خاتمه دهند. اما آسیا مشتری مشتاق نفت روسیه مانده و چین و هند خرید محمولههای نفتی که اروپا دیگر خواهان آنها نیست را افزایش دادهاند.
آژانس بینالمللی انرژی دورنمای خود از بازارهای نفت جهان را در این گزارش تا حدود زیادی بدون تغییر نگه داشت و اعلام کرد تولید کمتر از سوی روسیه، دنیا را با کمبود عرضه نفت روبرو نمی کند زیرا عرضه در مناطق دیگر افزایش پیدا می کند و قرنطینههای چین، تقاضا را تحت تاثیر قرار می دهد. با این حال بازارهای سوخت جهان با محدودیت عرضه روبرو هستند و در صورت بهبود تقاضای چین پس از قرنطینههای کرونایی گسترده که به اجرا گذاشته است، ممکن است با کمبود شدیدی در ماههای آینده روبرو شوند.
در گزارش ماهانه آژانس خاطرنشان شد: کاهش جریان فرآوردههای نفتی روسیه مانند دیزل، نفت کوره و نفتا، کمبود عرضه در بازارهای جهانی را تشدید کرده است. ذخایر در هفت سه ماهه گذشته به صورت متوالی کاهش پیدا کردهاند و ذخایر سوختهای تقطیری به پایینترین حد خود از سال ۲۰۰۸ نزول کردهاند.
اما مسکو از این اختلالات عرضه، سود مالی برده است و درآمد صادرات نفت این کشور امسال ۵۰ درصد رشد کرده است. با این حال نشانههایی از متزلزل شدن تاب آوری روسیه دیده میشود. تولید این کشور ماه گذشته یک میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرد و این کاهش ممکن است در نیمه دوم امسال سه برابر شود. تحریمهای اتحادیه اروپا علیه شرکتهای دولتی روسیه نظیر روسنفت، از ۱۵ مه به اجرا گذاشته می شوند و این بلوک به سمت تحریم کامل واردات نفت روسیه گام برمیدارد.
بر اساس گزارش بلومبرگ، آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد اگر این تحریمها تصویب شود، تغییر جریان تجارت نفت که در حال حاضر شکل گرفته است را سرعت میبخشد و شرکتهای نفتی روسیه ناچار خواهند شد چاههای بیشتری را تعطیل کنند.