کد خبر: ۷۷۱۸۳۰
تاریخ انتشار : ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۷:۲۷

چشم انداز روابط تهران و مسکو

سفیر ایران در مسکو در گفت‌وگویی مواضع کشورمان را درباره روابط دوجانبه تهران-مسکو به ویژه در شرایط جدید ایجاد شده در پی جنگ اوکراین تشریح کرد.
چشم انداز روابط تهران و مسکو
آفتاب‌‌نیوز :

کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه در گفت‌وگویی با این خبرگزاری در پاسخ به این سوال که آیا قرار است دیدار دیگری میان روسای جمهور ایران و روسیه انجام شود و آیا صحبتی از طرف ایران درباره قصد برگزاری نشست قریب‌الوقوع رهبران کشورهای ضامن صلح سوریه[مذاکرات آستانه] در تهران انجام شده است یا نه، گفت: به عقیده من، این سفر[سفر رئیس جمهور ایران به مسکو] نقطه عطفی در روابط بود، دو رئیس جمهور درباره مسائل متعددی در تمامی حوزه‌ها رایزنی و تبادل نظر کرده و به نتایج مثبتی رسیدند.

در چند ماه گذشته، ما برای اجرایی کردن توافقات روسای جمهور شاهد سفر هیات‌های متعددی بوده‌ایم که به عرصه‌های مختلفی تعلق داشتند. دو طرف اراده‌ای قوی برای گسترش روابط در تمامی عرصه‌ها دارند. ما آماده میزبانی آقای پوتین، رئیس جمهور فدراسیون روسیه در زمان مناسب در تهران هستیم. ما همچنین مایلیم نشست سران کشورهای «روند آستانه» را در تهران برگزار کنیم.

به گزارش خبرگزاری روسی ریانووستی، جلالی در پاسخ به این که پس از سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به مسکو گزارش‌هایی مبنی بر انجام شدن توافقاتی میان دو کشور وجود داشت که محتوای آن‌ها علنی نشده است، آیا می‌تواند جزئیاتی در این باره ارائه کند یا نه، گفت: دستور کار دولت سیزدهم به ریاست آقای رئیسی، شامل مجموعه‌ای از ملاحظات جدی زمینه‌های همکاری در حوزه‌های متعدد انرژی با شرکت‌های روسی و دولت روسیه است. از آن موقع، طرفین مذاکرات را برقرار کرده و به تصمیمات خوبی در زمینه تولید، تولیدات نفتی و گازی، پالایش، پالایش نفت، پتروشیمی و انتقال تجهیزات و فناوری‌های دارای اهمیت راهبردی در صنعت نفت و گاز رسیده‌اند. حتی یک نقشه راه جامع همکاری با روسیه طرح شده که به مقامات فدراسیون روسیه تحویل داده شده است.

به گفته سفیر ایران در روسیه، «ما می‌توانیم از پتانسیل و توانمندی شرکت‌های روسیه در تولید، توسعه میدان‌های نفتی، ساخت تجهیزات و انتقال فناوری استفاده کنیم.»

او بیان کرد: ایران و روسیه بزرگ‌ترین منابع نفتی و گازی را در جهان دارند و دیدگاه دو کشور در اوپک بسیار نزدیک است، دو کشور نظر واحدی درباره توافق‌های اخیر انجام شده در چارچوب اوپک داشته‌اند.

جلالی در ادامه این گفت‌وگو در پاسخ به این سوال که آیا روسیه و ایران روی توافق‌هایی در زمینه فناوری نظامی نیز کار می‌کنند یا نه، و در پاسخ به این که با توجه به اطلاعاتی که اخیرا از رسانه‌ها منتشر شده بود و طبق آن‌ها ایران برنامه دارد جنگنده‌های Su-۳۵ و سامانه‌های موشکی ضد هوایی S-۴۰۰ تهیه کند، آیا او این موضوع را تایید می‌کند یا نه، گفت: با در نظر داشتن خواست مقامات دو کشور برای توسعه و تعمیق روابط دوجانبه و توسعه در مسیر درست، روابط ما در تمامی عرصه‌ها از جمله سیاست، اقتصاد و دیگر زمینه‌هاست. همکاری نظامی و دفاعی نیز که بخشی از این روابط است، تنها محدود به خرید تجهیزات مناسب نیست.

او با اشاره به سفیر هیات‌های مختلف ایرانی به مسکو در توضیح این که با توجه به تحریم‌های کشورهای غربی علیه روسیه به خاطر جنگ اوکراین و تعلیق فعالیت بسیاری از شرکت‌ها در روسیه، آیا مقامات روسیه و ایران روی توسعه همکاری دو کشور در زمینه‌هایی کار می‌کنند که تولیدکنندگان ایرانی بتواننند جایگزین‌ اروپایی‌ها شوند و آیا طرفین به دنبال تسهیل بیشتر تجارت تحت تحریم‌ها هستند یا نه، بیان کرد: ما تلاش می‌کنیم روابطمان را با تمامی کشورهای همسایه، به ویژه با فدراسیون روسیه گسترش دهیم. ما همیشه مایل به داشتن بهترین روابط ممکن با روسیه که همسایه شمالی ماست، بوده‌ایم و هستیم.

سفیر ایران در مسکو در ادامه گفت، «در زمینه اقتصاد دانش بنیان، مسلما بخش قابل توجهی از کسری درآمدی که به خاطر تحریم‌های کشورهای غربی ایجاد شده است، جبران خواهد شد. در زمینه‌های دیگر نیز ما در تلاشیم محدودیت‌هایی را که با آن‌ها مواجه شده‌ایم،‌ برطرف کنیم.»

جلالی اظهار کرد: ما تلاش خواهیم کرد اطمینان حاصل کنیم که تجارت و سرمایه‌گذاری دو کشور نه تنها در شرایط جدید کاهش نمی‌یابد، بلکه افزایش چشم‌گیری نیز پیدا می‌کند. به این منظور، لازم است که موانع موجود در زیرساخت روبط اقتصادی میان دو کشور برطرف شود. ما در حال حاضر به طور جدی با سازمان‌های دولتی متعدد روسیه [روی این موضوع] کار می‌کنیم. ایران و روسیه درباره این مسئه اتفاق نظر دارند.

سفیر ایران در روسیه در پاسخ به این که وضعیت اوکراین با توجه به این که روسیه و اوکراین به ایران محصولات کشاورزی صادر می‌کنند، چه تاثیری بر وضعیت مواد غذایی در ایران می‌گذارد، آیا وقفه‌ای در واردات محصولات کشاورزی از این کشورها وجود داشته است و آیا ایران برنامه‌ای برای افزایش واردات محصولات روسیه دارد یا نه، گفت: این نوع بحران‌ها می‌توانند همیشه و هر کجا در جهان رخ دهد، به همین دلیل است که بسیاری از دولت‌ها از جمله دولت ایران همیشه تا جایی که امکان داشته باشد آمادگی ایجاد می‌کنند. مسلما کمبودهای موقت و موانع موقت بر سطح قیمت‌ها اثر می‌گذارند و کشورهایی که ظرفیت مناسب را ندارند، به مشکل بر می‌خورند. جمهوری اسلامی ایران تا کنون در زمینه برطرف کردن نیازهایش در واردات محصولات کشاورزی به مشکلی برنخورده است.

او در پایان مطرح کرد: سیاست جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر خریداری گروه مشخصی از محصولات کشاورزی از روسیه بوده است و ایران در سال ۲۰۲۱ با وارد کردن هفت میلیون تن گندم از روسیه، در رتبه اول واردات این محصولات از روسیه قرار دارد. این روند امسال گسترش خواهد یافت. در کل، ایران ظرفیت واردات سالانه بیش از ۲۰ میلیون تن گندم و دانه‌های روغنی را از روسیه دارد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین