ساختمان ۱۰ طبقه متروپل ظهر روز دوم خردادماه در آبادان، فرو ریخت. بر اثر این حادثه تاکنون ۲۹ نفر جانباخته اند و تعدادی نیز مصدوم شده اند.
مقصران متروپل به اشد مجازات خواهند رسید
استاندار خوزستان گفت: مقصران حادثه ساختمان متروپل آبادان به اشد مجازات خواهند رسید.
صادق خلیلیان در جمع خبرنگاران اظهار کرد: به دلیل تخلف در اعطای مجوز برای ساخت ساختمان متروپل و عدم رعایت ضوابط فنی با همکاری رئیس دادگستری خوزستان و دادستان، سه شهردار آبادان و شهردار منطقه یک، تعدادی از کارکنان شهرداری، ناظر و سازنده پروژه که در این تخلف دست داشتند، دستگیر شدند.
وی با بیان اینکه مقصران این حادثه به اشد مجازات خواهند رسید، افزود: در ساعات اولیه در محل حادثه حضور یافتیم و نیروهای متخصص حاضر در محل حادثه از سراسر استان خوزستان و برخی نقاط کشور وارد صحنه شدند.
استاندار خوزستان عنوان کرد: با توجه به ناپایداری پایههای ساختمان متروپل کار آواربرداری با دقت بالا انجام میشود زیرا بخشی از سازه فرو ریخته و بخش دیگر آن به شدت آسیب دیده است. بیشتر مجروحان این حادثه به صورت سرپایی درمان شدهاند.
افزایش جانباختگان متروپل به ۲۸ نفر
وزیر کشور از افزایش تعداد جانباختگان حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان به ۲۸ نفر خبر داد.
احمد وحیدی در حاشیه بازدید از مخل حادثه متروپل در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در هیچ حادثه ای در کشور این میزان ماشینآلات متنوع و متعدد مهیا نشده است. تقریبا تمام تجهیزات لازم شامل انواع جرثقیلها، بیل مکانیکی، برش پلاسمایی، کاتر و... به منظور آواربرداری به محل اعزام شده است و بیش از این تعداد، مکان حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان گنجایش حضور ماشینآلات را ندارد. اکنون گروههای آتشنشانی و امدادی در حال جستوجو و شناسایی جانباختگان در محل حادثه هستند.
وزیر کشور گفت: در حال حاضر دو پیکر دیگر از جانباختگان حادثه متروپل از زیر آوار خارج شد که برای تشخیص هویت به دانشگاه علوم پزشکی آبادان انتقال یافتند و براین اساس تعداد جانباختگان حادثه متروپل به ۲۸ نفر افزایش یافت.
توضیحی درباره منتفی شدن انفجار درجا در ساختمان متروپل
ساعت ۱۰:۰۳؛معاون ایمنی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا گفت: پس از بررسی شرایط سازه متروپل و موقعیت حساس منطقه، در نهایت با نظر مهندسین و متخصصین حوزه انفجارات، انفجار درجا در متروپل منتفی شده است و با توجه به شرایط منطقه امکانپذیر نیست.
عباس معظمی در جمع خبرنگاران در خصوص آخرین اقدامات برای امدادرسانی و آواربرداری در محل حادثه متروپل اظهار کرد: پس از حادثه ساختمان متروپل به دستور فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، تیمی متشکل از ۱۲ نفر از بهترین اساتید مهندسی ساختمان و سازه و مهندسی انفجار در کشور تشکیل و به آبادان اعزام شدند. در ابتدا کارگاهی تشکیل شد و تمام تجهیزات سبک و سنگین شامل لودر، بیل مکانیکی، کامیون و نیروهای متخصص با همکاری انجمن مهندسین شهرداری، ستاد بحران استانداری و هماهنگی با وزیر کشور به کار گیری شد.
معاون ایمنی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا گفت: جلسات متعدد کارشناسی برگزار و پس از بررسی شرایط سازه متروپل و موقعیت حساس منطقه، در نهایت با نظر مهندسین و متخصصین حوزه انفجارات، انفجار درجا در متروپل منتفی شده است و با توجه به شرایط منطقه امکانپذیر نیست. قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با همکاری قرارگاه کربلا، ارتش و سپاه خوزستان در منطقه مستقر است و تخریب چند منزل مسکونی را برای ایجاد راه دسترسی بهتر ماشینآلات به ساختمان متروپل آغاز کرده است.
معظمی گفت: امید است با کار جهادی و دلسوزانه همکاران ما در سپاه خوزستان و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا بتوانیم هر چه سریعتر پیکر مطهر جانباختگان را از زیر آوار خارج کنیم تا شاید خانوادههای داغدار و عزادار آبادان را بیشتر از این چشم انتظار نگذاریم. ما تا آخرین لحظات در منطقه هستیم و بر حسب نیاز تجهیزات دیگری به این مجموعه اضافه میکنیم و طرحهای مختلف مهندسی را برای آواربرداری ارزیابی و بررسی میکنیم.
ادامه جستوجوی پیکرهای جانباختگان زیر آوار متروپل
فرماندار آبادان از ادامه جستوجو برای پیدا کردن پیکرهای جانباختگان احتمالی زیر آوار متروپل خبر داد.
احسان عباسپور در خصوص زمان اتمام عملیات آواربرداری ساختمان متروپل اظهارکرد: عملیات آواربرداری متوقف نشده است و همچنان ادامه دارد.جستوجو برای پیدا کردن پیکرهای جانباختگان احتمالی زیر آوار ادامه دارد.
قبل از صدور پروانه ساخت متروپل کلید خورده بود
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، گفت: بر اساس بررسی هایی که تاکنون از سوی کمیسیون عمران صورت گرفته ساخت متروپل قبل از صدور پروانه کلید خورده و بعد از ساخت چندین طبقه سازمان نظام مهندسی به موضوع ورود کرده و چندین گروه ناظر تعیین و سپس تغییر می کنند.
اسماعیل حسین زهی با اشاره به سفر هیاتی از کمیسیون عمران مجلس به آبادان و بازدید میدانی از محل ریزش ساختان متروپل، بیان کرد: با توجه به ماموریتی که رئیس مجلس شورای اسلامی به کمیسیون عمران به منظور بررسی دقیق ابعاد ریزش ساختمان متروپل دادند، در روز پنجشنبه هیاتی از کمیسیون در محل حادثه حضور یافتند.
وی در ادامه با بیان اینکه وزیر کشور، استاندار و رئیس جمعیت هلال احمر و رئیس مدیریت بحران ما را در این سفر همراهی کردند، اظهار کرد: همه دستگاه های خدمات رسان در صحنه حاضر بودند و نیروهای مردمی نیز از نیروهای امدادی پشتیبانی می کردند تا عملیات امداد رسانی زودتر به نتیجه برسد. متروپل یک پروژه بزرگ بود و اولویت اول آواربرداری و نجات افرادی است که احتمال می رفت زنده باشند. جست و جوها در حال انجام بود و بیرون آوردن اجساد افرادی که زیرآوار مانده بودند نیز در حال دنبال شدن بود.
نماینده خاش در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: یک سوم این پروژه ریزش کرده بود و دو سوم آن باقی مانده که احتمال ریزش آن وجود دارد. این موضوع در اولویت بود که عملیات آوار برداری به نحوی انجام شود که خدایی نکرده با ریزش بقیه سازه به افراد بیشتری صدمه وارد نشود.
این عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: جلسات متعددی با فرمانداری و نمایندگان وزارت کشور برگزار و بر این موضوع تاکید شد تا مردم به طور مستقیم در صحنه حادثه حضور نیابند و فقط از نیروهای امدادی پشتیبانی کنند. امکانات خوبی از سوی دستگاه های اجرایی در محل حادثه فراهم شده بود. دستگاه های اجرایی در محل حادثه مستقر بودند تا اگر نیاز شد حضور به موقع داشته باشند.
حسین زهی با بیان اینکه این یک پروژه مشارکتی با شهرداری آبادان بود، گفت: پروانه هایی که برای ساخت متروپل صادر شده بود در جلسات مورد بررسی قرار گرفت. قبل از صدور پروانه، احداث بنا، آغاز شده بدون آنکه سازمان نظام مهندسی و وزارت راه و شهرسازی در جریان باشند و بعد از آنکه چندین طبقه از ساختمان ساخته می شود، سازمان نظام مهندسی موضوع را پیگیری میکند سپس ناظرین مشخص می شود اما ناظرین منتخب استعفا داده و یک گروه ناظر دیگر تعیین می شود.
این عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه ایرادات مختلفی در ساخت این پروژه وجود داشت، گفت: کمیسیون عمران ابعاد این حادثه را با دقت بررسی خواهد کرد و ظرف دو هفته آینده گزارش نهایی در صحن مجلس قرائت خواهد شد. هر دستگاهی که در این زمینه تخلف داشته باید پاسخگو باشد و برخورد قاطع با آن صورت خواهد گرفت.
منافع مشترک برخی ارگانها با مالک متروپل!
عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی میگوید: اشخاص فاقد صلاحیت حرفهای در ساخت متروپل آبادان دخالت داشتند. همچنین رییس کمیسیون عمران مجلس اعلام کرده که شهرداری در این ساختمان شریک بوده و با توجه به داشتن منافع با مالک، به تذکرات مهندسان ناظر درخصوص مخاطرات این پروژه توجهی نکرده است.
با گذشت پنج روز از حادثهی فروریزش ساختمان متروپل آبادان به تدریج ابعاد این حادثه مشخص میشود. پس از آنکه رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان اعلام کرد روال قانونی در صدور پروانه ساختمان متروپل طی نشده است، رییس کمیسیون عمران مجلس و یک عضو سازمان نظام مهندسی از تخلفات متعدد در جریان این ساخت و ساز خبر دادند.
علی کریمیآنچه ـ عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی با اشاره به مقررات ملی ساختمان گفته است: سازمان نظام مهندسی در سه بخش طراحی، نظارت و اجرا سهیم است و شخصی خارج از صلاحیت حرفهای حق دخالت در ساخت و ساز را ندارد. این موضوع به کرات در کشور و در استانهای مختلف از جمله پروژه متروپل آبادان زیر پا گذاشته شده است.
از سوی دیگر محمدرضا رضایی کوچی ـ رییس کمیسیون عمران مجلس از ساخت و پاخت بین شهرداری و مالک پروژه سخن میگوید. بنا به گفته او ساختمان متروپل به صورت مشارکت بین بخش خصوصی و شهرداری در حال انجام بوده که از نظر من این تعارض منافع است؛ چرا که شهرداری شریک این ساختمان بوده و از طرف دیگر وظیفهی نظارت دارد؛ بنابراین در قوانین باید به این موضوع دقت بیشتری صورت گیرد.
وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد یادآور شد: ابتدای کار با وجود آنکه میبایست نظام مهندسی برای نظارت ورود کند، به هر دلیلی یک شرکت مشاور، کار طراحی و نظارت را بر عهده گرفته که با مداخله وزارت راه و شهرسازی و نظام مهندسی، سه مهندس ناظر برای پروژه تعیین شده است. پروانه برای چهار طبقه صادر شده، اما متاسفانه طبقات بیشتری به این پروژه اضافه میشود؛ بدون اینکه نقشه و محاسبات اولیه تغییر کند. مهندسین ناظر چندین بار تذکر دادند، ولی چون شهرداری منافعش در این قضیه بوده و از طرفی هم ساخت و پاختی با مالک ساختمان داشته توجه نکرده است.
همچنین کریمیآنچه ـ عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی بیان کرد: در پروژه متروپل آبادان طراح و ناظری که در سال ۱۳۹۶ فعالیت کرده صلاحیت لازم را از نظر وزارت راه و شهرسازی و قوانین سازمان نظام مهندسی نداشته و بنابراین آغاز و بنای این پروژه فاقد صلاحیت و بر اساس زیر پا گذاشتن مقررات سازمان نظام مهندسی بوده است.
وی در یک برنامه تلویزیونی گفت: پس از اعلام سازمان نظام مهندسی ساختمان به مالک و شهرداری مبنی بر نظارت ناظرین نظام مهندسی و مکاتبات مکرر درخصوص بروز تخلف و لزوم توقف این پروژه، مالک متروپل از توجه و اجرای این مکاتبات امتناع کرده که در نهایت ناظرین از این پروژه انصراف دادند.
کریمیآنچه با اشاره به مکاتبات و بنابر اعلام سازمان نظام مهندسی استان خوزستان و دفتر نمایندگی آبادان به شهرداری، مالک، فرمانداری، اداره راه و شهرسازی آبادان گفت: وظیفه سازمان نظام مهندسی مکاتبه است که ناظر این پروژه مکاتبات مربوط را در سالهای ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰انجام داده و آخرین مکاتبه مربوط به سال ۱۴۰۱ است که در آن به تخلفات عدیده، مخاطرات عینی و مشکلات مربوط به کیفیت مصالح ساختمانی اشاره شده بود و سازمان نظام مهندسی ساختمان درخواست جلوگیری و توقف این پروژه را داد. در پروژه متروپل ناظر اعلام پایان کار نکرد و اصولاً ساختمانی که فاقد پایان کار است اجازه بهره برداری ندارد.
عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی گفت: شهرداریها و سایر مراجع صدور پروانه موظفند با اعلام کتبی سازمان نظام مهندسی در اسرع وقت و با اطلاع ناظر دستور اصلاح را صادر و تا زمان رفع تخلف از ادامه کار جلوگیری کنند؛ بنابراین گزارش، پس از بازدید هیات کارشناسی سه نفره شامل مشاور معاون اول رییسجمهور، رییس مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی و معاون عمرانی وزارت کشور از محل وقوع حادثه، اولین جلسه فنی، کارشناسی و هماندیشی آسیبشناسی عوامل سانحه در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان در شهر آبادان برگزار و مقرر شد گزارش نهایی علل فروریزش به معاون اول رییسجمهور ارایه شود.
چکیده اولین نشست که با حضور حیدری رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و تعدادی از اعضای هـیئت علمی این مرکز، رئیس و تعدادی از اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خوزستان، معاونین مدیرکل راه و شهرسازی استان خوزستان، معاون مدیرکل بازرسی، ارزیابی عملکرد و حقوق شهروندان وزارت راه و شهرسازی و جمعی از مهندسین، اساتید و صاحبنظران استان برگزار شد این بود که نقشههای جامع ساختمان مذکور توسط اداره کل راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی استان خوزستان و با تعامل مضاعف با شهرداری آبادان تهیه و اخذ شود. همچنین اخذ نمونهگیری بتن از اماکن مختلف ساختمان مورد نظر توسط شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان خوزستان و انجام آزمایشهای متنوع تخصصی بر روی نمونهها در بخش فناوری بتن مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از دیگر مصوبات این جلسه بود.
برگزاری جلسات تکمیلی با حضور صاحبنظران و نقش آفرینان تمامی دستگاههای فنی و مهندسی در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و تهیه و تنظیم گزارش نهایی برای بهرهبرداری معاون اول رییسجمهور، وزیر راه و شهرسازی و استاندار خوزستان و دیگر دستگاههای بهرهبردار در اسرع وقت در دستور کار این جلسه قرار گرفت.
در آواربرداری متروپل دقت را فدای سرعت نمیکنیم
رئیس سازمان مدیریت بحران گفت: تلاش بر این است در آواربرداری متروپل دقت کار را فدای سرعت نکنیم تا کسی آسیب نبیند.
محمدحسن نامی با اشاره به آخرین وضعیت آواربرداری در متروپل در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تجهیزات و امکاناتی که در محل حادثه متروپل وجود دارند، در نوع خود بینظیر هستند. از روز اول حادثه، تجهیزات به میزان کافی وجود داشته است، اما تلاش بر این است در آواربرداری متروپل دقت کار را فدای سرعت نکنیم تا کسی آسیب نبیند.
به گزارش ایسنا، وی افزود: اگر میخواستیم به کمک تجهیزات در آواربرداری، خشن عمل کنیم، احتمال داشت افرادی که در محل بودند آسیب ببینند.
رئیس سازمان مدیریت بحران گفت: تصمیم بر این است که با دقت بیشتری کار کنیم هر چند ممکن است مدت آواربرداری زمان بیشتری ببرد. این مساله یک وظیفه بزرگ و انسانی بود که باید رعایت میکردیم.
نامی عنوان کرد: از دست دادن بسیاری از شهروندان در حادثه متروپل بسیار غمانگیز است و همه ما در این غم شریک هستیم. این اتفاق رخ داده است و حتماً با افرادی که در این زمینه مقصر هستند، برخورد میشود.
همه کارگردانان سینمای ایران شریک غم مردم آبادان هستند
شورای مرکزی کانون کارگردانان سینمای ایران به مردم آبادان، پیام تسلیت داد.
در متن پیام کانون کارگردان سینمای ایران آمده است: "بار دیگر حادثهای هولناک و دلخراش شهر مظلوم و رنج کشیده آبادان را در غم و ماتم فرو برد.
فاجعه ریزش ساختمان متروپل آبادان نتیجه فساد آشکاری است که به هشدار کارشناسان عمرانی توجه نکردند و باعث قربانی شدن دهها هم وطن بی گناه آبادانی شدند.
کانون کارگردانان سینمای ایران خواستار رسیدگی هر چه سریعتر به پرونده مقصران بزرگ و کوچک این حادثه دردناک است. ما همچنین از بی توجهی عوامل فیلم حاضر در جشنواره کن نسبت به این غم بزرگ اظهار تاسف میکنیم.
کانون کارگردانان سینمای ایران واقعه دردناک ساختمان متروپل را به مردم آبادان تسلیت میگوید و همه کارگردانان سینما را شریک غم مردم آبادان میداند.»
شمار جانباختگان متروپل به ۲۹ نفر رسید
وزیر کشور: تا این لحظه نزدیک به ۲۹ پیکر پیدا شده و به عددهای قبلی اضافه شده است. همچنان تعدادی دیگر از اجساد عزیزانمون در این منطقه مشاهده شده که آنها هم بیرون آورده خواهند شد.با توجه به حجم آمارها ممکن است مقداری تاخیر زمانی داشته باشیم، اما این کار به سرعت در حال انجام است.