در پی ریزش این ساختمان تیمهای عملیاتی به محل حادثه اعزام شده و در حال ریزشبرداری و عملیات جست و جو برای یافتن افراد احتمالی گرفتار در زیر آوار هستند و عملیات آواربرداری با حساسیت و شتاب بیشتر ادامه دارد.
آخرین رویدادهای روز هشتم در ادامه میآید:
دولت لایحه بررسی مجدد ایمنی ساختمانهای بلند مرتبه را ارائه کند
رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس با بیان اینکه متروپل تنها ساختمان ناایمن ایران نیست، از دولت خواست تا لایحه بررسی مجدد ایمنی ساختمانهای بلند مرتبه کشور را به مجلس بفرستد.
جلال محمودزاده با اشاره حادثه فروریختن ساختمان متروپل آبادان گفت: متأسفانه ساختمانسازی در بیشتر شهرهای ایران از استاندار خارج شده است. روند ساختمانسازی غیراستاندارد در ایران از کسب مجوز برای ساخت مثلا چهار یا پنج طبقه شروع میشود و با ساخت غیرقانونی ۸ یا ۱۰ طبقه ادامه پیدا میکند و در نهایت ماده ۱۰۰ شهرداری آنها را جریمه کرده و ماجرا حل و فصل میشود. به بیان دیگر متخلفین با پرداخت جریمه به خواستههایشان میرسند.
تا فاجعهای مثل متروپل یا پلاسکو رخ ندهد، دستگاههای مسئول بیدار نمیشوند
نماینده مهاباد در مجلس درباره ساختمانهای غیراستاندارد شهرستان مهاباد گفت: در مهاباد ساختمان ۱۷ طبقهای داریم که سیستم اطفاء حریقش تا سه طبقه رعایت شده است. وزارت کشور مسئول رسیدگی به این ساختمانهاست. متأسفانه در کشور تا فاجعهای مثل پلاسکو و متروپل رخ ندهند، دستگاههای مسئول بیدار نمیشود.
بسیاری از ساختمانهای بلندمرتبه در ایران تجهیزات اطفاء حریق کامل ندارند
رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس با بیان اینکه شهرداریها باید به صورت نظامند و سیستماتیک به استانداردهای فنی و مهندسی پایبند باشند، گفت: وضعیت نامبرده در بلندمرتبهسازیها هم وجود دارد. بسیاری از ساختمانهای بلند مرتبه در ایران تجهیزات اطفاء حریق ندارند یا مثلا فقط سه یا چهار طبقه این سیستم را دارد. پرسش اینجاست که اگر طبقه یازدهم این ساختمانهای بلند مرتبه آتش بگیرد، آتش نشانی چه کار میکند؟ احتمالا منتظر میمانند تا کل ساختمان روی مردم بریزد.
محمودزاده با تأکید بر اینکه متروپل تنها ساختمان ناایمن ایران نیست، گفت: تبانیها و لابیهایی که پشت پرده انجام میشود، مسائل فنی و مهندسی را میپوشاند. متروپل پیام بزرگی برای مسئولین امر بود که هیچگاه استاندارد را نادیده نگیرند یا اگر مشکلی وجود دارد، نظارت و بررسی مجدد را در اولویت قرار دهند. اتفاق آبادان قلب همه مردم ایران را به درد آورده است.
دولت لایحه بررسی مجدد ایمنی ساختمانهای بلند مرتبه کشور را به مجلس ارائه کند
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم در پایان درباره اینکه کدام نهادها مسئول رسیدگی به ساختمانهای مشابه متروپل هست، گفت: بیش از هر نهادی وزارت کشور، شهرداریها و نظام مهندسی باید اغماضهای گذشته را جبران کنند. مجلس شورای اسلامی نمیتواند با تصویب یک طرح خواهان بررسی مجدد ساختمانهای بلندمرتبه کشور شود؛ چرا که این طرح بار مالی دارد و طبق اصل ۷۵ نمیتواند طرحی ارائه دهد که بار مالی داشته باشد. اما مجلس از دولت میخواهد که در اسرع وقت لایحه بررسی مجدد ساختمانهای بلندمرتبه کشور را به مجلس ارائه کند تا مجلس دست دولت را برای بررسی و رسیدگی باز کند.
وجود ساختمانهای مشابه «متروپل» در کشور / ضرورت برخورد قاطع با مقصران و مسببان
رییس پیشین سازمان مدیریت بحران کشور معتقد است که ساختمانهای دیگری مشابه متروپل در کشور وجود دارد که باید تمام ارکان کشور برای ایمنسازی و حل مشکلات آنها وارد عمل شود.
اسماعیل نجار با اشاره به ریزش ساختمان متروپل در آبادان و دلایل این حادثه گفت: به صراحت باید بگویم که اگر نظارت دقیق بود و تمام دستگاههای مسئول وظیفه خود را به درستی انجام داده بودند، این اتفاق رخ نمیداد.
وی با بیان اینکه نظارت ابعاد مختلفی دارد که باید در تمام ابعاد اجرا شود، اظهارکرد: وقتی میگوییم نظارت یعنی اینکه نظام مهندسی، شهرداری، دستگاه قضایی و ... از مرحله اخذ مجوز وتائید نقشهها کار نظارتی خود را آغاز کنند و تا زمان پایان کار آن را ادامه دهند. حتی با توجه به اینکه این ساختمان از نوع تجمعی است لازم است که پس از بهرهبرداری هم بازدیدهای ایمنی دورهای از آن انجام شود. اما متاسفانه آنطور که دستگاههای مسئول گفتهاند، نظارت درست و دقیقی بر ساخت متروپل انجام نشده و رد تخلفات زیادی در آن وجود دارد.
نجار با بیان اینکه نتیجه آن تخلفات و فرار از قانون و مقررات، حادثه تلخی است که امروز شاهد آن هستیم، اظهارکرد: ما در کشورمان آییننامه ۲۸۰۰ را داریم. معتقدم این آییننامه حداقل آن چیزی است که باید در مورد ایمنی ساختمانها رعایت شود و نظارتها نیز دستکم باید بر همین اساس باشد، اما شاهد آن هستیم که این اتفاق رخ نمیدهد و نظارتها حتی بر اساس این آییننامه هم نیست.
رییس سابق سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه نباید در موضوع ریزش ساختمان متروپل فقط به ایمنی سازه توجه کنیم، اظهارکرد:نه فقط در مورد متروپل، بلکه در تمام ساختمانها باید توجه داشته باشیم که کیفیت مصالح چگونه است؟ ترکیبات بتن چیست؟ گاهی تاخیر در رساندن بتن، تغییر دمای بتن و ... کیفیت آن را کاهش میدهد. نوع جوشکاری سازهها بسیار مهم است. باید حتما کارگری حرفهای و آموزش دیده این اقدامات را انجام دهد. گاهی مصالح نامرغوب یا جوشکاری غیراستاندارد میتواند موجب ریزش ساختمان شود.
وی با بیان اینکه پیشنهاد میکنم که گزارشی ملی در مورد تمام ابعاد ریزش ساختمان پلاسکو با محوریت گروهی از چهرههای علمی و اجرایی در این مورد تهیه و به مردم اعلام شود، گفت:آیا مقصر فقط همان مالک و پیمانکار بوده است؟ آیا در مورد این ساختمان افراد دیگری قصور نداشتهاند؟ اینها مواردی است که باید در یک گزارش ملی روشن و مشخص شود. آنطور که من شنیدهام و در خبرها آمده بود، مهندس ناظر درباره ایمنی ساختمان متروپل تذکر داده بود، چرا شهرداری آن را متوقف نکرد؟ این موارد حتما باید مورد بررسی قرار گرفته و پاسخهای آن هم برای اطلاع مردم و هم برای تجربهاندوزی از حوادث منتشر شود.
نجار افزود: دستگاه قضایی نیز باید تا پایان قاطعانه با متخلفان برخورد کند. اگر با متخلفان ریزش ساختمان متروپل برخورد شود، مطمئن باشید که درس عبرتی برای دیگر افرادی خواهد شد که بدون توجه به ایمنی به دنبال ساخت و ساز هستند. اما اگر خدای نکردی با مقصران این حادثه برخورد نشود، جسارت متخلفان هم بیشتر خواهد شد و چه بسا متروپلهای دیگری هم تکرار شود که البته امیدوارم هیچگاه شاهد چنین حوادثی نباشیم.
رییس پیشین سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه از پلاسکو آنطور که باید درس گرفته نشد، تصریح کرد: البته جنس و نوع حادثه ریزش ساختمان متروپل با آنچه که در پلاسکو رخ داد، تفاوتهایی دارد. اما در مورد ساختمانهای نا ایمن مردم حق دارند که بپرسند بعد از پلاسکو چه اقداماتی انجام شده و امروز وضعیت ایمنی ساختمانها چه تغییری کرده است؟ حل این مشکل نیازمند یک اراده ملی و جمعی است.
نجار درباره اینکه آیا ساختمانهایی مانند متروپل در کشور وجود دارد یا خیر، گفـت: به نظر میرسد که ساختمانهایی مانند متروپل درکشور وجود دارد و البته که برای حل و ایمنسازی آن باید تمام ارکان کشور توجه ویژه داشته باشند. وگرنه شاید سالها بعد خدای نکرده ساختمانی دیگر ریزش کند و آن وقت بگوییم چرا از متروپل درس نگرفتیم.
تعداد قربانیان متروپل به ۳۱ نفر رسید / ادامه تلاش برای یافتن مفقودین
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان از افزایش قربانیان متروپل به ۳۱ نفر خبر داد.
وحید شعبانی اظهار کرد: با تلاش بیوقفه یگانهای امدادی مستقر در محل ساختمان فرو ریخته متروپل، بامداد امروز دو پیکر دیگر شناسایی و رهاسازی شدند و به آرامستان آبادان انتقال یافتند.
به گزارش جمعیت هلال احمر خوزستان، وی با اشاره به اینکه در حادثه متروپل تاکنون جمع پیکرهای شناسایی و انتقال یافته به ۳۱ پیکر رسیده است، افزود: این دو پیکر جدید نیز در ادامه عملیات آواربرداری از محل آوار ساختمان بستنیفروشی شناسایی و خارج شدهاند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان خوزستان ادامه داد: تلاش برای یافتن مفقودین این حادثه دلخراش در هشتمین روز از وقوع ریزش ساختمان متروپل با تمام توان ادامه دارد و حضور تیمهای جمعیت هلال احمر در منطقه تا پایان عملیات آواربرداری استمرار خواهد داشت.
وی بار دیگر ضمن تسلیت به خانوادههای داغدار این رخداد، از همراهی و همکاری مردم صبور، شریف و محجوب آبادان با عوامل امدادی و سایر دست اندرکاران تقدیر کرد.
فوتیهای حادثه متروپل به ۳۲ نفر رسید
خلیلیان، استاندار خوزستان گفت: دقایقی پیش یک پیکر از زیر آوار خارج شد و آمار جانباختگان حادثه متروپل آبادان به ۳۲ نفر افزایش یافت.
وی افزود: برای کشف پیکر فوتیهای حادثه کار با ابزار آلات ماشینی متوقف و بصورت دستی انجام میشود.
استاندار خوزستان گفت: به علت ناپایداری ساختمانهای مجاور خانوادهها اجازه حضور در منطقه را ندارند و فقط تیمهای تخصصی و ماشین آلات در اینجا حضور دارند.
تعداد جانباختگان متروپل به ۳۳ نفر رسید
تعداد قربانیان حادثه متروپل به ۳۳ نفر رسید
فرماندار آبادان گفت: هر شهروند آبادانی که در محدوده متروپل ساکن است و خانهاش در خطر بوده و یا تخریب شده است میتواند به منطقه آزاد اروند مراجعه کند تا آنها را اسکان دهیم.
احسان عباسپور با اشاره به آخرین وضعیت امدادرسانی به سیبدیدگان متروپل اظهار کرد: با توجه به اینکه سازه متروپل ناپایدار است و خطر ریزش وجود داشت، مجبور به تخلیه ساختمانهای اطراف تا شعاع ۱۵۰ متر شدیم و از روز دوم حادثه تمامی ساکنان منطقه نسبت به ترک محل اقدام کردند. هر شهروند آبادانی که در محدوده متروپل ساکن است و خانهاش در خطر بوده و یا تخریب شده است میتواند به منطقه آزاد اروند مراجعه کند تا آنها را اسکان دهیم.
فرماندار آبادان گفت: حفظ سلامتی مردم هدف اصلی است و امیدوارم شهروندان شرایط را درک کنند و ما را در این راه همراهی کنند. اکنون سازه با تلاش نیروهای فنی شرایط نسبتا پایداری دارد و در کنار عملیات آواربرداری، نسبت به استحکامسازی اقدام میشود؛ البته خطر همچنان باقی است و امکان ریزش ساختمان وجود دارد.
عباسپور گفت: متأسفانه تاکنون ۳۳ نفر از شهروندان در این حادثه جان خود را از دست دادهاند و ۳۷ نفر نیز مصدوم شدهاند که ۳۵ نفر پس از مداوا ترخیص و دو نفر دیگر نیز برای اقدامات پزشکی بیشتر با حال عمومی پایدار به مراکز درمانی در اهواز منتقل شدند.