همه ما دوست داریم پول به اندازه کافی داشته باشیم تا کالاها و اقلامی که دوست داریم بخریم. اما بسیاری از ما نمیدانیم که یکی از بزرگترین روشها برای داشتن پول به اندازه کافی، صرفهجویی کردن و پسانداز آن است. روشهای مختلفی برای کاهش هزینهها وجود دارد که برخی از آنها واقعا محدودیتی در خرج کردن برای ما ایجاد نمیکنند و فقط راههای هوشمندانه و مناسب را به ما ارائه میدهند. به همین دلیل در ادامه قصد دارم روشهای هوشمندانه برای کاهش هزینههای روزمره را بررسی کنم.
پول مثل کودک نوپای شماست، مراقبش باشید!
خوب قبل از اینکه روشهای مختلف برای نگهداری از پول را یاد بگیریم، بهتر است بدانیم که پول شبیه به کودک نوپایی میماند که اگر مراقب آن نباشیم، ممکن است از خانه بیرون برود. تمام هزینههایی که در طول روز انجام میدهید، در جایی یادداشت کنید و در آخر روز آنها را مرور کنید. حتما با کالاها، اقلام و هزینههای روبرو خواهید شد که اصلا مهم نبوده و فقط اسراف ولخرجی محسوب میشوند. با حذف کردن آنها بعد از مدتی یک پسانداز مناسب به دست میآورید.
بودجه ماهیانه خودتان را تهیه کنید
برای تهیه یک بودجه نیاز به داشتن سه فاکتور شامل میزان درآمد ماهیانه، میزان خرج در هر ماه و برنامهریزی برای کاهش هزینهها دارید تا باقیمانده آن را پسانداز کنید. برای این کار هم میتوانید از قانون ۵۰-۳۰-۲۰ استفاده کنید. بر اساس این روش باید ۵۰ درصد از درآمد را صرف خرید جیزهای ضروری مانند خوراک، پوشاک، آب و برق، پرداخت اقساط و مواردی از این دست کنید. ۳۰ درصد را برای تفریح در کنار خانواده و دوستان کنار بگذارید. از این ۳۰ درصد هزینه آن را بپردازید. درنهایت ۲۰ درصد باقیمانده را به پسانداز اختصاص دهید.
در هزینه آب و برق صرفهجویی کنید
بارها و بارها رسانهها درباره کاهش مصرف آب و برق اطلاعرسانی میکنند. در عین حال هیچ کدام از ما نمیتوانیم بدون آب و برق زندگی کنیم؛ اما با کاهش مصرف در آن با هزینههای پرداختی کمتری در پایان ماه روبرو خواهیم بود. بهطور مثال در تابستان کوتاهتر دوش بگیریم و شیرآلات را از نظر نشتی بررسی کنیم و یا هنگام خرید لوازم برقی، گزینههایی را انتخاب کنیم که دوام بیشتری دارند و برق کمتری مصرف میکنند.
خودروی شخصی همیشه لازم نیست
ممکن است شما به این سبک زندگی عادت کرده باشید که برای کوتاهترین مسیرها هم از خودروی شخصی استفاده کنید. اما در صورتی که قصد دارید تغییری در سطح هزینه و درآمد خود ایجاد کنید؛ بهتر است این سبک زندگی را کمی تغییر دهید و هزینههای مصرف بنزین و استهلاک ماشین هم تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و در پایان ماه پسانداز بیشتری خواهید داشت.
روشهای پرداخت را تغییر دهید
ممکن است شما هنوز هم با پول نقد خرید میکنید و هزینه کالاها و خدمات مختلف را پرداخت میکنید. اما زمانی که روش کارت به کارت را انتخاب میکنید، پول نقد اضافی در دسترس نخواهید داشت. در عین حال اگر میخواهید روی نحوه خرج کردن اعضای خانواده و بچهها هم تسلط داشته باشید، سقف کارت به کارت را برای آنها مشخص کنید. در این صورت بچهها فقط در محدودهای که تعریف کردید، حق برداشت از حساب دارند و این مسئله هم میتواند روی کاهش هزینهها موثر باشد.
خرید قسطی، روشی برای مدیریت هزینهها
همه ما دوست داریم تمام لوازم خانه کامل و بهروز باشد؛ اما حقیقت این است که با درآمد یک ماه و حتی یک سیال نمیتوانیم تمام وسایل مورد نیاز را به بهترین شکل تامین کنیم. در این شرایط بهترین انتخاب این است لوازم مورد نیاز را بهصورت قسطی بخریم. بهطور مثال ممکن است شما هم در دسته عاشقان عکاسی باشید وقت زیادی را برای عکاسی صرف کنید. در عین حال هزینه خرید یک دستگاه دوربین عکاسی مرغوب و باکیفیت زیاد است و هزینه زیادی روی دست شما میگذارد. در این صورت هم بهتر است به دنبال خرید قسطی دوربین عکاسی سونی باشید تا بتوانید در کنار داشتن برخورداری از گزینههای مرغوب، هزینههای خرید تا بهصورت قسطی پیش ببرید.
به دنبال خدمات ارزان و باکیفیت باشید
ما در کنار نیاز به خرید کالاهای ضروری مختلف مانند غذا و پوشاک یا پرداخت هزینه مسکن، آب و برق و مواردی از این دست، نیاز به خرید خدماتی مانند بسته اینترنت و یا خرید شارژ تلفن همراه داریم. بهتر است در خرید این خدمات هم برنامهریزی داشته باشید و به سراغ گزینههای مقرون بهصرفه و مناسب بروید. بهطور مثال بسته اینترنت رایتل با تنوع گسترده خود، انتخاب خوبی است تا با هزینه کم وارد دنیای دیجیتال شوید. همچنین برای برقراری تماس هم باید تدابیر صرفهجویی و کاهش هزینهها را در برنامه درآمدی خود در نظر داشته باشید و بهطور مثال برای این کار میتوانید با شارژ شگفت انگیز ایرانسل مکالماتی ارزانتر و بهتر را پیش ببرید.
با لیست خرید به فروشگاه بروید
من تا مدتها پیش برای رفتن به فروشگاه و خرید کالاهای مورد نیاز خانه، لیستی تهیه نمیکردم. این موضوع باعث میشد که بعد از ورود به فروشگاه و دیدن اجناس رنگارنگ و متنوع آن، انبوهی از وسایل و خوراکیهای غیرضروری هم بخرم. اما حقیقت این است که خرید با لیست این امکان را برای ما فراهم میکند که فقط خواربار و اقلام ضروری و مهم را تهیه کنیم و زمانی که در فروشگاه برای خرید اقلام غیرضروری وسوسه شدیم، با نگاه به لیست مقاومت کنیم. این روش هم راهکار خوبی برای ساماندهی کردن درآمد و هزینهها است تا در پایان ماه به یکباره بدون پسانداز نمانیم.
همه چیز را فدای پسانداز نکنید!
اگرچه داشتن پسانداز در پایان ماه یکی از اولویتهای ما برای بهبود زندگی در آینده است؛ اما نمیتوان همه چیز را فدای پس انداز کرد. حقیقت این است که ما نمیتوانیم کاملا بر اساس برنامه مشخص و بودجهبندی شده پیش برویم و همیشه احتمال هزینههای اتفاقی و یکباره وجود دارد. در عین حال سلامتی و آرامش خود و خانواده در اولویت قرار دارد. به همین دلیل تصور نکنید که با خرید ارزانترین اقلام میتوانید در پایان ماه پسانداز خوبی به دست بیاورید.
راستی شما از چه روشهایی برای کاهش هزینههای روزمره استفاده میکنید؟