تیم ملی فوتبال ایران با ستارههای بیشماری که در ترکیب دارد مهیا میشود تا در جام جهانی قطر، چیزی نزدیک به ۱۴۴ روز دیگر به میدان برود. مهیاشدن نه به این معنی که این تیم اردوهای منظمی دارد یا اینکه بازیهای تدارکاتی پرباری پشتسر گذاشته و بازیهای دوستانه خیرهکنندهای پیشرو دارد، بلکه مهیاشدن به این معنی که منتظر است تا بازیهای جام جهانی شروع شود تا خودش را در این تورنمنت بزرگ محک بزند.
بدیهی است در فوتبال بیبرنامه امروزی که حتی نسبت به تواناییهای سرمربی تیم ملی فوتبال ایران هم شک و تردید وجود دارد، چیزی به غیر از توانایی فنی بازیکنان نمیتواند علاقهمندان به دنیای فوتبال را دلگرم نگه دارد. وقتی هم که درباره ستارههای تیم ملی صحبت میشود، بدون تردید مهدی طارمی در صدر قرار میگیرد. ستاره ایرانی باشگاه پورتو دو، سه فصلی میشود که در فوتبال پرتغال اسم و رسمی برای خودش پیدا کرده و بعد از درخشیدن به همراه این تیم در لیگ قهرمانان اروپا، نامش را کموبیش در فوتبال اروپا هم سر زبان انداخت. بدیهی است که این پسر بوشهری این روزها در کنار سردار آزمون، دیگر مهاجم تیم ملی که به لورکوزن پیوسته، بینالمللیترین چهرههای فوتبال ایران هستند. سردار بعد از سالها حضور در روسیه از نیمفصل دوم فصل گذشته راهی آلمان شده و چالش جدیدی پیشرو دارد.
او زمانی که در ترکیب زنیت بازی میکرد باز زیر سایه هنرنمایی مهدی طارمی در پورتو قرار داشت. دستکم در دو فصل اخیر که اینطور بوده است. طارمی، ولی بعد از آمدن به پورتو سطح بازیاش را به شکل قابلاعتنایی افزایش داده و حالا شبیه به یک فوتبالیست تمامحرفهای اروپایی تمرین و زندگی میکند. او در دو فصل اخیر در کورس رسیدن به عنوان آقای گلی در پرتغال بوده و توانسته خودش را به عنوان یک مهاجم چارچوبشناس به فوتبال اروپا معرفی کند. به غیر از هنر گلزنی، مهدی طارمی تبحر خاصی در دادن پاس گل هم دارد. او که همین چند روز پیش در ترکیب تیم منتخب فصل پرتغال هم قرار گرفته در زمره بهترین پاسورهای پرتغال محسوب میشود. از لحاظ تأثیرگذاری، یعنی زدن گل و دادن پاس گل، طارمی حتی ریت بالاتری در مقایسه با سایر بازیکنان پورتو به دست میآورد. مهاجم تیم ملی ایران همین فصل پیش ۳۲ بار برای پورتو در لیگ به میدان رفت که حاصلش زدن ۲۰ گل و دادن ۱۳ پاس گل بود. مجموع این تعداد میانگین تأثیرگذاریاش را کمی بیشتر از عدد یک بهازای هر بازی میکند. پس مهدی طارمی از لحاظ پیشرفت و شاخص گلزنی، آمار خوبی دارد. نکته مهم دیگر درباره او اینکه در سه فصل اخیر ثبات هم داشته و در هر تورنمنتی تقریبا از حد متوسط به بالا حاضر شده است. با چنین کارنامهای، بدیهی است که شایعات زیادی درباره انتقال او به تیمهای بزرگتر اروپایی به گوش برسد. طارمی از فصل پیش تا به حال مورد توجه تیمهای اروپایی قرار گرفته و هر روز خبر میرسد که پیشنهاد جدیدی به دستش رسیده است.
اکثر پیشنهاداتی که عنوان میشود به دست مهاجم تیم ملی ایران رسیده از لیگ برتر انگلیس است. قریب به یک سالی میشود که گفته میشود آرسنال یکی از مشتریان پروپاقرص مهدی طارمی است. در کنار این باشگاه از اورتون هم به عنوان دیگر باشگاهی که مهدی طارمی را میخواهد، یاد میشود. نهایتا با استناد به یکی از سایتهای هواداری منچستریونایتد، او میتواند یکی از گزینههای حضور در یونایتد هم باشد. اینها، ولی شایعه است، چون برخلاف انتشار علاقه وافر آرسنال به مهدی طارمی، توپچیها نه این بازیکن ایرانی بلکه ترجیح دادند همبازی او در پورتو را بخرند. به غیر فابیو ویرا که به آرسنال رفت، باید به داستان لوئیس دیاس، دیگر بازیکن پورتو که نیمفصل گذشته سر از لیورپول درآورد هم اشاره کرد. به این گزینهها ویتینیا و خروجش به مقصد پاریرسنژرمن را هم باید اضافه کرد. اینجاست که دیگر باید رفتهرفته درباره اخبار علاقهمندی باشگاههای بزرگ به مهدی طارمی شک و تردید کرد و از آنها به عنوان دروغ بزرگ زیبایی که مخاطب ایرانی دوست دارد آنها را باور کند، یاد کرد. شاید نزدیکترین نکته به واقعیت درباره مهدی طارمی همین پیشنهادی باشد که از سوی باشگاه فنرباغچه ارائه شده است؛ آنهم درحالیکه همین باشگاه ترکیهای هم حاضر به پرداختن رقم زیادی برای مهدی طارمی نیست و میخواهد این مهاجم ایرانی را به عنوان بازیکن قرضی به خدمت بگیرد.
با وجود این نباید مسائل را درباره مهدی طارمی اشتباه گرفت. اینکه او پیشنهاد واقعی از یک باشگاه بزرگ اروپایی ندارد، ارتباطی با سطح بازیاش ندارد. طارمی همانطورکه آمار نشان میدهد تأثیرگذارترین بازیکن پورتو است و اگر تیمی قرار باشد بر اساس میزان تأثیرگذاری از این باشگاه خرید کند، قطعا مهدی طارمی گزینه نخست است. با این حال، مترومعیار خرید در باشگاههای بزرگ اروپایی، اگر مجبور نباشند، با معیارهای این بازیکن ایرانی در تضاد است. بدون درنظرگرفتن فوقستارههایی مانند مسی و رونالدو، باشگاههای مطرح معمولا سراغ گزینههای جوان میروند و با بستن قراردادهای طولانیمدت، سعی میکنند علاوه بر سرمایهگذاری، با آنها قراردادهای طولانی ببندد تا در عرض دو یا سه سال، بتوانند بهترین کیفیت خرید جدید را در تیم پیاده کنند. با همین معیار بود که باشگاهی مثل برایتون حاضر شد سر کیسه را برای علیرضا جهانبخش، دیگر ستاره تیم ملی شل کند و برای او حتی در آن زمان، رکوردشکنی هم کند. حالا با توجه به آنکه مهدی طارمی ۳۰ ساله است، بدیهی است باشگاه بزرگی در اروپا برای جذب او و بستن قرارداد طولانیمدت با این بازیکن وسوسه نشود. این موضوع فقط یک روی سکه است، چون قیمت عجیبوغریبی که پورتو برای فروش مهدی طارمی درنظر گرفته هم دیگر سد محکمی است که سر راه تیمهای خوب اروپایی قرار دارد. مهدی طارمی با رقمی نزدیک به ۴.۷ میلیون یورو به پورتو آمده، ولی این باشگاه عنوان کرده که حاضر نیست به پیشنهاد زیر ۲۰ میلیون یورویی برای طارمی پاسخ مثبت دهد. این رقم با توجه به سن و سال طارمی، عدد بزرگی است و کمتر تیمی را راغب میکند تا با پورتو حتی سر میز مذاکره بنشیند. گو اینکه همین ۲۰ میلیون یورو هم سقف عدد مورد نظر پورتو است و همین باشگاه احتمالا اگر پیشنهادی نصف همین عدد هم برای مهدی طارمی به دستش برسد، بدش نمیآید از کنار فروش این بازیکن ایرانی، شبیه به فروش دیگر بازیکنانش، سود خوبی به جیب بزند.
نتیجه آنکه مهدی طارمی نه از لحاظ فوتبالی بلکه از لحاظ معیارهای موجود در مارکت فوتبال اروپا، گزینه تیمهای بزرگ نخواهد بود. او شاید با رقم مناسبتری بتواند امیدوار به بازی در تیم سطح بالایی باشد، ولی اینکه پورتو حاضر شود با رقم پایینی مهدی را از دست بدهد یا خیر، مسئله کلیدی است.