بازیچه شدن سرمایهها هم بهخوبی مشهود است. چند روز پیش بود که مذاکرات برجامی در دوحه به پایان رسید و خبرها حکایت از عدم موفقیت این رایزنی دوروزه داشت؛ در پاسخ به این مذاکرات مهمترین بازارهای پایتخت هم واکنش نشان داده و دلار خیلی زود وارد فاز صعودی شد؛ بسیاری از تحلیلگران هم معتقدند این خبر میتواند سیگنال افزایشی به بازار سکه در روزهای آینده باشد؛ این یعنی چشمانداز بازار صعودی است. پنجشنبه بود که عدهای سکهبازان میگفتند با رسیدن قیمت سکه به ۱۴میلیون و ۵۰۰هزار تومان جهت انتظارات در بازار تغییر کرده و حتی میتوان انتظار رسیدن این فلز زردرنگ به محدوده ۱۴میلیون و ۸۰۰هزار تومان را هم داشت؛ در مجموع آنطور که پیش بینی میشد، ارزش ذاتی سکه هم بالا رفت. بازگشت روند صعودی به این بازار در حالی است که به باور عدهای از معاملهگران، در شرایط کنونی ارزش ذاتی سکه تقریباً ۲۰۰هزار تومان بالا رفته و فاصله چشمگیری با قیمت نقدی در بازار دارد. به گفته فعالان بازار، هیجان در بازار سکه در اواخر هفتهای که گذشت بیشتر نمایان بود؛ چیزی که انتظار میرود در هفتههای آینده هم مشاهده شود؛ بسیاری از فعالان بازار بر این باور هستند که به دلیل رشد قیمت دلار، سکهبازان بهصورت هیجانی میتوانند در موقعیت خرید قرار بگیرند و احتیاط روزهای گذشته را کنار بگذارند. این نشان میدهد که بسیاری از سرمایهگذاران همچنان طلا و ارز را جای مناسبی برای سرمایههای خود تلقی میکنند و از نوسانات بازار در پی خبرهای برجامی، سود میکنند.
کهها سکه شدند
چشمانداز بازار طلا و سکه صعودی است؛ این را بسیاری از فعالان بازار در پی به نتیجه نرسیدن مذاکرات میگویند. پنجشنبه در بازار فضای عجیبی حاکم بود؛ سکه امامی در برخی از ساعات معامله تا ۱۵میلیون و ۵۵۰هزار تومان هم قیمت خورد که نسبت به آخرین قیمت معاملاتی روز چهارشنبه، معادل ۱۴میلیون و ۵۹۹هزار تومان افزایش یکمیلیون تومانی را ثبت کرد. حتی گفته میشود این روند صعودی همچنان ادامه دارد. هر چند با قطعیت نمیتوان دراینباره اظهارنظر کرد، اما با نگاهی به وضعیت طلا و سکه در هفتهای که گذشت میتوان نتیجه گرفت که برجام نهفقط به معیشت که به سرمایههای اقشار مختلف جامعه هم گرهخورده است. در این میان نیمسکه هم بازار داغی داشت، نیمسکه در برخی از ساعات آخرین روز معاملاتی هفته گذشته بود که با قیمت هشت میلیون و ۴۵۰هزارتومان روی میز معامله رفت؛ نسبت به چهارشنبه هفته گذشته، معادل هفت میلیون و ۹۸۰هزارتومان حدود ۵۰۰هزار تومان افزایش قیمت داشت. در همان روز ربعسکه هم با قیمت ۵میلیون و ۴۰۰هزارتومان ثبت شد که در مقایسه با چهارشنبه هفته گذشته معادل چهارمیلیون و ۹۸۰هزارتومان، حدود ۵۰۰هزار تومان افزایش قیمت داشت. از طرفی در همان روز هم هر سکه گرمی نیز سه میلیون و ۱۰۰هزارتومان قیمت خورده که در مقایسه با نرخ روز چهارشنبه ۱۰۰هزارتومان افزایش قیمت داشت. در مجموع گفته میشود حالا در پی به نتیجه نرسیدن برجام، سکهها با حباب قیمتی مواجه هستند.
تحلیلگران چه میگویند؟
طبق تحلیل دبیر هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران، باوجود مسیر کاهشی که از ابتدای هفته تا روز چهارشنبه (در هفتهای که گذشت) قیمتها در بازار سکه و طلا در پیش گرفته بود، این کاهش قیمتها تا اواسط روز چهارشنبه بیشتر دوام نداشت و برخلاف آنکه روز گذشته (پنجشنبه) نیز بازار تهران تعطیل بود، اما طی ۱.۵نیم روز گذشته از مسیر کاهش دور زد و هفته را افزایشی به پایان رساند. نادر بذرافشان در گفتگو با ایسنا در رابطه با وضعیت بازار سکه و طلا داخلی در هفتهای که گذشت، اظهار کرد: «طی یک هفته اخیر در بازارهای جهانی حدوداً هشت دلار کاهش قیمت اونس جهانی را داشتیم. از سوی دیگر از ابتدای هفته تا روزهای پایانی هفته، با توجه به کاهش نرخ ارز و ثبات آن در بازار و همچنین نبود تقاضا برای خرید مصنوعات طلا و سکه، روند قیمتها در بازار سکه و طلا روندی نزولی بود. این روند کاهش تا روز چهارشنبه نیز ادامهدار بود.» دبیر هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران خاطرنشان کرد: «این روند کاهش بهگونهای بود که بهطور مثال هر مثقال طلا حدوداً ۱۴۰هزار تومان و هر گرم طلا حدوداً ۲۸هزار تومان کاهش قیمت داشت. همچنین هر قطعه سکه ۸۰۰هزار تومان و نیمسکه ۴۵۰هزار کاهش قیمت داشت؛ اما از بعدازظهر روز چهارشنبه (۸تیرماه)، برخی اخبار سیاسی-اقتصادی منطقه سبب شد که روند کاهش قیمتها متوقفشده و مسیر افزایشی آغاز شود. علیرغم اینکه بازار تهران روز گذشته (پنجشنبه) نیز تعطیل بود، اما از ساعات کاری پایانی روز چهارشنبه به دنبال نوسانات افزایشی نرخ ارز، قیمتها در بازار سکه و طلا روند افزایشی پیدا کرد.» وی افزود: «این تغییر مسیر قیمتها سبب شد که نسبت بهپیش از افزایشی شدن، هر قطعه سکه تمام طرح جدید به همان میزان کاهش، مجدد ۸۰۰هزار تومان و هر قطعه سکه تمام طرح قدیم حدوداً ۴۵۰هزار تومان افزایش پیدا کنند. بدین ترتیب نیمسکه ۴۰۰هزار تومان، ربعسکه ۳۵۰هزار تومان و سکههای یک گرمی ۱۵۰هزار تومان افزایش قیمت پیدا کردند. همچنین هر مثقال طلا ۱۷عیار حدود ۱۸۰هزار تومان و هر گرم طلا ۱۸عیار بهطور متوسط ۴۰هزار تومان رشد قیمت داشتند.» عضو هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران تأکید کرد: «از ابتدای هفته گذشته، با توجه به کاهش قیمت اونس جهانی طلا و نوسانات کاهشی و ثبات نرخ ارز در بازارهای داخلی و نبود تقاضا برای خرید سکه و طلا سبب شد که روند کاهشی خوبی در بازار ایجاد شود، اما از روز چهارشنبه مسیر نزولی قیمتها متوقف و مسیر افزایش قیمتها آغاز شد. البته که این افزایش قیمت منجر به افزایش تقاضا در بازار نشد؛ بایستی منتظر ماند تا دید هفته پیشرو این روند افزایش ادامهدار خواهد بود یا خیر؛ اما به نظر میرسد که با توجه به نبود تقاضا، درصورتیکه در بازارهای جهانی نوسان خاصی ایجاد نشود، احتمال اینکه روند افزایشی ادامهدار باشد، کم است.»
بذرافشان در رابطه با آخرین قیمت انواع قطعات سکه و مصنوعات طلا در پایان هفته و تغییرات آنها به نسبت پیش از افزایشها اعلام کرد: «هر قطعه سکه تمام طرح جدید که تا ۱۴میلیون و ۴۸۰هزار تومان پایین آمده بود، روز گذشته (پنجشنبه) ۱۵میلیون و ۳۵۰هزار تومان رسید. هر قطعه سکه تمام طرح قدیم نیز از ۱۴میلیون و ۳۵۰هزار تومان به ۱۴میلیون و ۸۰۰هزار تومان رسید. نیمسکه و ربعسکه که روز چهارشنبه به ترتیب هفت میلیون و ۹۰۰هزار تومان و چهار میلیون و ۹۰۰هزار تومان قیمت داشتند، روز پنجشنبه به ترتیب به هشت میلیون و ۳۰۰هزار تومان (نیمسکه) و پنج میلیون و ۳۵۰هزار تومان (ربعسکه) رسیدند.» مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران دبیر هیات ادامه داد: «سکههای یک گرمی بانک مرکزی نیز با ۱۵۰هزار تومان افزایش از دو میلیون و ۹۵۰هزار تومان، دیروز به سه میلیون و ۱۰۰ نیز رسید. همچنین هر مثقال طلا ۱۷عیار که روز چهارشنبه پنج میلیون و ۹۴۵هزار تومان قیمت داشت روز گذشته شش میلیون و ۱۹۰هزار تومان تعیین قیمت شد. به همین ترتیب هر گرم طلا ۱۸عیار نیز با افزایش بیش از ۵۰هزار تومان به ازای هر گرم، از یکمیلیون و ۳۷۳هزار تومان به یکمیلیون و ۴۳۰هزار تومان افزایش قیمت یافت.» وی در رابطه با آخرین وضعیت حباب سکه نیز گفت: «حباب سکه نسبت به دو هفته گذشته که تا یکمیلیون و ۴۰۰هزار تومان افزایش پیدا کرده بود، در این هفته به یکمیلیون تومان رسید و کاهش خوبی داشته است.»
تحلیلهای تکنیکالی چه میگویند؟
در مجموع، آنچه از نمودار سکه نمایانگر است، تغییرات قیمتی سکههای طلا در ماههای اخیر عمدتاً افزایشی بوده و تورمزا. رصد بازار نشان میدهد سکه بیشترین وابستگی قیمت را به طلا دارد و با افزایش یا کاهش نرخ طلای جهانی و همچنین نوسانات قیمتی این فلز گرانبها در بازار ایران قیمت سکه نیز دستخوش تغییر میشود. واقعیت این است که نگاه بیشتر مردم ایران به سکه همچون طلا، نگاهی سرمایهای و نگهداشتن آن نیز برای کسب سود از نوسانات بازار است. ازآنجاییکه سکه بهنوعی کالای سرمایهای بهحساب میآید، اطلاع از بروزترین قیمت سکه اهمیت دوچندان پیداکرده است. چراکه سکه اغلب بهعنوان منبع امن سرمایهگذاری در برابر تورم و کاهش ارزش ارز به شمار میرود. به گفته تحلیلگران، این موضوع بیشتر ناشی از اجرای گسترده محرکهای مالی در کشورهای دنیا است. درست مثل قیمت طلا، اطلاع از نوسانات بازار سکه برای کسب سود بیشتر و یا جلوگیری از ضرر مهم است.
پیشبینی آینده قیمت سکه در سال جاری
پیشبینی کارشناسان اقتصادی از آینده قیمت سکه در سال ۱۴۰۱ شمسی تثبیت قیمت در کانال ۱۱میلیونی است. تحلیلگران ایرانی معتقدند در پی رویدادهای سیاسی ایران ازجمله مذاکرات هستهای و احتمال احیای برجام در سال جاری ممکن است سکه وارد کانال ۱۰میلیون تومانی نیز شود. همچنین برخی اقتصاددانان سرمایهگذاری در بازار سکه را جذابتر و سود حاصل از آن را مطمئنتر از سرمایهگذاری در بورس میدانند. گفته میشود چشمانداز بازار طلا و سکه مثبت بوده و قابلیت نقدشوندگی فلزات گرانبها بالا است. تحلیلگران معتقدند در پی رویدادهای سیاسی ایران ازجمله مذاکرات هستهای و احتمال احیای برجام در سال جاری ممکن است سکه وارد کانال ۱۰میلیون تومانی نیز شود. همچنین برخی اقتصاددانان سرمایهگذاری در بازار سکه را جذابتر و سود حاصل از آن را مطمئنتر از سرمایهگذاری در بورس میدانند.
حباب قیمت سکه چقدر شد؟
حباب سکه به حدود ۱۱.۸درصد رسیده است. این سطح از حباب در شرایطی که دلار در مسیر افزایشی حرکت نمیکند، برای بازیگران بازار فلز گرانبهای داخلی پیام مساعدی ندارد. به باور برخی تحلیل گران در زمانی که قیمت دلار در مسیر صعودی قرار دارد، میتوان گفت که سکه بازان به استقبال بیشتر نرخ ارز رفتهاند. ولی در شرایطی که اسکناس آمریکایی در وضعیت افزایشی قرار ندارد، روزبهروز احتمال شکست حباب سکه نیز بیشتر خواهد شد. در دو روز گذشته ارزش ذاتی فلز گرانبهای داخلی در نزدیکی محدوده ۱۳میلیون و ۸۰۰هزار تومان قرار داشت. این در حالی بود که در بازار آزاد فلز گرانبهای داخلی در محدوده ۱۵میلیون و ۴۰۰هزار تومان معامله میشد و در بازار خرد سکه نیز کمتر معاملهگری تمایل به فروش زیر محدوده ۱۵میلیون و ۵۰۰هزار تومان نداشت. بهاینترتیب میتوان گفت بین قیمت بازار و ارزش ذاتی فلز گرانبهای داخلی در روز یکشنبه حداقل یکمیلیون و ۵۰۰هزار تومان فاصله وجود داشت. به باور برخی تحلیلگران اگر قرار باشد سکه امامی در مسیر نزولی قرار نگیرد، دلار حداقل باید به بالای مرز ۳۲هزار تومان برگردد. در غیر این صورت، در روز جاری احتمال دارد فلز گرانبهای داخلی بهراحتی به زیر حمایت ۱۵میلیون و ۲۰۰هزار تومان برود. البته امید برخی سکه بازان این است که تقاضا از بازار محدودشده دلار به بازار فلز گرانبهای داخلی سرازیر شود. این عده به دلیل محدودیتهای بازار ارز، حباب سکه را چندان غیرعادی تلقی نمیکنند.