آفتابنیوز : آفتاب: درست پیش از سفر بشار اسد رئیس جمهور سویه به اجلاس کشورهای مدیترانه در پاریس که در هفته گذشته برگزار شد رئیس جمهور سوریه اعلام کرد روابط اقتصادی میان کشورهای مدیترانه در زمانی که درگیریها در مناطق خاورمیانه ادامه دارد پیشرفتی نخواهد کرد.
«بشار اسد» معتقد است تروریسم به یک تفکر بدون مرز تبدیل شده و سوریه نیز شاهد فعالیت شبکه تروریستی القاعده در خاک خود است و در صورتی که صلح در خاورمیانه برقرار نشود تمام اصلاحات اقتصادی، آموزش و فرهنگ که اعراب به آن نیازمند هستند با شکست روبهرو میشود و کل منطقه ناامن خواهد شد.
زمانی که ایالات متحده و اسرائیل این تصور که سوریه واقعا خواستار صلح میباشد را رد کردند در عین حال موضوع مهمی را فراموش کردند. رهبران سوریه معتقدند در صورتی که فرصت صلح دوباره از بین برود کانال تازهای برای افراط گرایان باز خواهد شد و مذاکرات غیرمستقیم سوریه با اسرائیل حول این محور است.
یک دهه سکوت در مذاکرات دمشق تلآویودر سال 2003 بشار اسد از نیاز به مذاکرات دوطرف خبر داد و پس از جنگ لبنان در سال 2006 اسد به طور واضح از سخنان محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران مبنی بر محو اسرائیل از روی نقشه جهان دوری گزید و در مصاحبه با اشپیگل اظهار داشت: «ما نمیخواهیم اسرائیل محو شود ما خواستار صلح با اسرائیل هستیم».
در عین حال «آریل شارون» و «ایهود اولمرت» به این خواستهها توجه چندانی نشان نداده و از اعتماد کردن به دولت بشار اسد خودداری نمودند. در ماه مه 2008 اسرائیل و سوریه از مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری «رجب طبیب اردوغان» نخست وزیر ترکیه خبر دادند.
بشار اسد درباره جنگ لبنان و آنچه اسرائیل از آن به دست آورد میگوید: «جنگ نمیتواند پاسخ مشکلات باشد اسرائیل ارتش بزرگی دارد و حزبا... کوچکترین ارتش منطقه بود ولی اسرائیل در این میان چیزی به دست نیاورد».
اسد معتقد است باید تا پیش از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا و ریاست جمهور تازه در سال 2009 صبر کرد و پیشبرد مذاکرات اسرائیل و سوریه نیازمند میانجیگیر قدرتمندتری است که به عقیده بشار اسد این قدرت آمریکا است. در عین حال در این زمان باقیمانده باید پیشرفتی در مراحل مذاکره صورت گیرد.
پس از یک دوره سکوت از سال 2000 و بعد از جنگ لبنان و حمله رژیم صهیونیستی به سوریه هیچ اعتمادی میان دو کشور وجود ندارد و سوریه خواستار امتحان قصد و نیت اسرائیل است.
گفتنی است در جریان مذاکرات دو طرف در زمان «حافظ اسد» و «ایهود باراک» در سالهای 1999 تا 2000 پیشرفتهایی در زمینهای مهمی از جمله امنیت، آب و رسمیت شناختن متقابل دو طرف بود.
سوریه همچنان خواستار ادامه راه اسدِ پدر است در عین حال بر بازگشت بلندیهای جولان تاکید دارد. بشار در این میان انعطافپذیری خوبی را از خود نشان داده است و یادآور انعطافپذیری پدرش است. در عین حال اسرائیل خواستار ایجاد ایستگاههای بازرسی در قلمرو مرزی سوریه شد که این امر پذیرفته نشد و دمشق به قرا ر دادن یک ایستگاه آمریکایی رضایت داد.
روابط تهران دمشق ادامه دارددر زمینه روابط خارجه دمشق-تهران واضح است «بشار اسد» آنطور که در پیش شرط رژیم صهیونیستی ذکر شده روابط خود را با ایران قطع نخواهد کرد زیرا ایران تنها کشوری است که به حمایت از سوریه ادامه داده است.
در عین حال اسد معتقد است صلح با اسرائیل وجهه تمام منطقه را عوض میکند زیرا صلح با سوریه، صلح با لبنان را به دنبال خواهد داشت و مسأله حزبالله را حل کرده و کمک میکند تا این جنبش به سازمانی کاملا سیاسی تبدیل شود.
اتحاد میان ایران و سوریه هرگز دمشق را از سیاستهای خود باز نداشته است به طور مثال شرکت سوریه در کنفرانس مادرید در سال 1993 و یا کنفرانس صلح خاورمیانه آناپولیس در سال گذشته از این نمونهها هستند.
به نظر میرسد رئیس جمهور سوریه مطمئن است شکست در مذاکرات با اسرائیل به معنی آشوب در منطقه خواهد بود و این اغتشاش در حال حاضر در افغانستان و عراق قابل مشاهده است.