اهداف و شاخص های راهبردی برنامه پنج ساله سوم شهرداری تهران در حوزه ایمنی و تاب آوری شهری در پیش جلسه هیات امنای سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران که با حضور سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور و عضو هیات امنا سازمان، رئیس ، معاونان و مدیران سازمان در محل مرکز عملیات اضطراری شهر تهران برگزار شد مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این جلسه گزارشی از مهمترین اقدامات انجام شده از سوی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در سال گذشته و همچنین برنامه های پیش رو ارائه شد.
سردار جلالی، رئیس سازمان پدافندغیرعامل در خصوص برگزاری این نشست گفت: در این جلسه به دنبال ایجاد هماهنگی و هم افزایی در برنامه های مدیریت بحران و پدافند غیر عامل هستیم که مبانی اولیه آن هماهنگ شده است و اگر با یاری خدا در ادامه هم به نتیجه برسد میتوانیم در آموزشها، تامین تجیهزات، برگزاری مانور و ... با یکدیگر هم افزایی داشته باشیم.
وی به نقش نیروهای داوطلب مردمی در حوادث نیز اشاره کرد و گفت: نقش نیروهای داوطلب مردمی در مدیریت بحران مهم و موثر است و زلزله سر پلذهاب نشان داد بهکارگیری و هماهنگی نیروهای داوطلب میتواند ظرفیت خوبی ایجاد کند. مشخصا نیروهای بسیج وسایر نیروهای داوطلب میتوانند در این زمینهها کمک بسیاری داشته باشند.
علی نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز در این نشست گفت: در تهران از هر گسلی که فاصله بگیریم به گسل دیگری نزدیک می شویم و متاسفانه تهران پنانسیل وقوع زلزله با بزرگای 7 در مقایس ریشتر را دارد و در زلزلههای بیشتر از بزرگای شش ریشتر در تهران آسیبهای سازهای وارد میشود.
وی افزود: از این رو اقدامات سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و نظام مدیریت بحران تهران مبتنی بر احتمال تخریبسازه، بسته شدن راههای ارتباطی و ... است که این امر نیازمند مدیریت بحران تمرکز زدایی شده و محله محور است. بر این اساس 22 پایگاه مدیریت بحران و 22 مدیر بحران و پدافند غیر عامل در مناطق تهران فعال شدهاند.
وی افزود: همچنین در 103 نواحی شهر تهران یک سوله مدیریت بحران ساخته شده و در 40 ناحیه دیگر باید ایجاد شود و در برخی نواحی بیش از یک پایگاه مدیریت بحران وجود دارد. در این میان مناطق 1 و 3 فقرین مناطق از نظر زیرساخت های مدیریت بحران بشمار می آیند.
نصیری گفت: در پایگاههای مدیریت بحران محلی برای دپوی اقلام امدادی و همچنین فضای باز وجود دارد، اما شهروندان باید توجه داشته باشند که این پایگاهها محل اسکان اضطراری نیست، بلکه مرکز فرماندهی محلی است. به همین دلیل هم است که در کنار این پایگاهها دکلهای ارتباط پایدار مستقر میشود که این طرح در حال تکمیل است. در این پایگاهها اورژانس و هلال احمر نیز مستقر است.
وی افزود: همچنین خانه های دوام و ایمنی در سرای محلات مناطق شهر تهران ایجاد شده و 22 هزار داوطلب واکنش اضطراری محله (دوام) آموزش دیده اند و مقرر است در بحث های پیشگیری و ارزیابی خطر و شناخت کانون های بحران زا و خطر آفرین محلات و ایجاد مدیریت بحران محلی همکاری کنند.
نصب ۲۴ شتابنگار جدید زلزله تا پایان امسال
نصیری در خصوص تکمیل و راه اندازی سامانه هشدار سریع زلزله کلانشهر تهران افزود: برای تکمیل این سامانه به 50 شتابنگار نیاز داریم که 26 شتاب نگار تاکنون نصب شده است و 24 شتاب نگار باقی مانده در دوره جدید مدیریت شهری مصوب شده و تا آخر امسال نصب می شود و بدین ترتیب سامانه هشدار سریع زلزله تهران تکمیل می شود. در مرحله اول هشدار اتوماتیک برای قطع گاز، آب ، بازشدن درب ایستگاه های آتش نشانی و توقف مترو استفاده می شود و هشدار عمومی نیست. در عین حال نظام نامه بهره برداری از سامانه همزمان با تکمیل آن نیز تهیه خواهد شد.
ضرورت بروزرسانی نقشه ریسک برای محلات تهران
نصیری در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: زمانی که ارزیابیهای خطر بهروز باشد میتوان چشم اندازهای جدیدی ایجاد کرد و با پیشگیری و اقدام موثر از بروز حوادث جلوگیری کرد. بنابراین باید نقشه ریسک (خطر) برای هر محله تهران بهروزرسانی شود.
اسماعیل سلیمی معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان مدیریت بحران تهران نیز در این نشست به مقاوم سازی شریان های حیاتی شهر تهران اشاره کرد و افزود: در مقاوم سازی شریان های حیاتی شهر تهران شرکت گاز حدود 80 درصد پیشرفت داشته است که قابل تقدیر است و جلسات هماهنگی سازمان مدیریت بحران تهران با شرکت گاز به طور مرتب برگزار می شود. شرکت آبفا در حوزه مقاوم سازی نیاز به تاکید بیشتری دارد و کمترین مقاوم سازی را داشته است.
تصویب وام بهسازی لرزه ای نسبی ساختمان ها
وی با اشاره به مجوز بهسازی لرزه ای نسبی ساختمان های شهر تهران افزود: 4500 هکتار بافت فرسوده داریم که حدود 5 درصد از شهر تهران و 15 درصد از جمعیت شهر تهران در این بافت فرسوده ساکن هستند و در حال حاضر وام فقط به نوسازی بافت فرسوده تعلق می گیرد. اما در جلسات قرارگاه ایمنی کالبدی تهران با حضور شهردار تهران وام بهسازی لرزه ای نسبی ساختمان ها نیز مصوب شده است.