«مهدی رشید الحمدانی» وزیر منابع آب عراق امروز شنبه اعلام کرد که آنکارا بر افزایش رهاسازی حق آبه عراق در روزهای آینده تاکید کرده است.
به گزارش روسیا الیوم، در بیانیه وزارت منابع آب عراق آمده است: الحمدانی امروز از طریق تلویزیون مدار بسته با ویسیل اوغلو فرستاده رئیس جمهور ترکیه در امور آب دیداری مجازی برگزار کرد تا وضعیت واردات آب رودخانههای دجله و فرات به داخل خاک عراق بررسی شود.
بر اساس این بیانیه، الحمدانی از طرف ترکیهای خواست با تجدید نظر در طرح رهاسازی آب نیاز عراق به غلبه بر شرایط فعلی کمآبی را تضمین کند.
در این بیانیه آورده شده است: فرستاده ویژه رئیس جمهور ترکیه در امور آب آمادگی خود را برای همکاری با عراق اعلام کرد و به شرکت آب و سدهای ترکیه برای افزایش رهاسازی آب طی چند روز آینده با توجه به ذخایری که در اختیار دارد، دستور داد.
بر اساس این بیانیه، دو طرف توافق کردند که یک هیئت فنی عراقی را برای مشاهده واقعیت ذخیره آب در سدهای ترکیه اعزام کنند و در مورد برنامههای عملیاتی این سدها با توجه به ذخیره موجود برای غلبه بر وضعیت فعلی بحران کم آبی که عراق با آن روبروست، گفتوگو کنند.
در روزهای اخیر بحث بین بغداد و آنکارا درباره سدسازی ترکیه روی رودهای حیاتی عراق به ویژه سد الجیزره بالا گرفته است.
نهاد رسانهای وزارت منابع آبی عراق به تازگی در صفحه فیسبوک خود پوستری را منتشر کرد که نشان میداد دست ترکیه مانع بر روی دجله و فرات مانع از رسیدن آب این دو رودخانه به امتداد این رودخانه در خاک عراق میشود و زیر پوستر نوشته شده بود: عراق، زندگی می خواهد.
بعد از انتشار گسترده این پوستر در شبکه های اجتماعی عراقی، وزیر منابع آبی عراق دستور حذف این پوستر را از صفحه رسمی وزارت آب صادر و در بیانیهای بر ضرورت ادامه گفتوگو با کشورهای منبع از طریق حرفهای و دیپلماتیک و بر اساس منافع مشترک تاکید کرد و گفت، انتشار چیزهایی که به کشورهای منبع آب عراق توهین کند، قابل قبول نیست.
«ثائر مخیف الجبوری» رئیس کمیته امور آبی پارلمان عراق دوشنبه گذشته درباره قصد ترکیه برای احداث سد بزرگ الجیزره هشدار داده و گفته بود که سد جدید در دست اقدام ترکیه از خطرناکترین سدها است و در صورت احداث، یک قطره آب هم از ترکیه به عراق وارد نخواهد شد.
سد الجیزره که قرار است ترکیه آن را بر روی دجله تاسیس کند، این بار بسیاری را در عراق به واکنش واداشته است؛ از نخبگان نگران تا وزیر منابع آبی عراق که پیشتر تلاش میکرد بیشتر بر ۷ درصد حقابه عراق از طرف ایران نه بر شریانهای حیاتی ۸۰ درصدی عراق از ترکیه متمرکز شود.
عراق با بحران بیسابقه خشکسالی ناشی از تغییرات آب و هوایی به خاطر اقدامات ترکیه در پایین آوردن میزان آب ورودی رودخانههای دجله و فرات روبرو است. این مسئله باعث شده تا میزان حجم آب در دسترسی زمینهای کشاورزی در عراق به نصف کاهش یابد و در برخی از استانهای این کشور، کشاورزی به طور کامل متوقف شود.