عموما در استانهای محروم کشور که مردم از توان مالی پایینتری برای تامین معیشت خود برخوردار هستند، نرخ تورم بالاتر از سایر استانهای توسعه یافته است و قطعا در این مسئله عوامل متعددی دخیل است.
طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران چهارمحال و بختیاری در خردادماه رتبه چهارم در نرخ تورم را به خود اختصاص داده است، حال باید دید چه عواملی موجب شده تا این استان جزو استانهای صدرنشین جدول تورمی کشور باشد.
رتبه چهارم چهارمحال و بختیاری از نظر نرخ تورم در خردادماه
قهرمان روغنی- معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی چهارمحال و بختیاری با اعلام خبر انتشار نتایج طرح اندازهگیری شاخص قیمت مصرف کننده خرداد ۱۴۰۱ به تفکیک استانها توسط مرکز آمار ایران، اظهار کرد: درخرداد ماه ١٤٠١ عدد شاخص کل برای خانوارهای استان به ۵۶۳.۲ رسید که نسبت به ماه قبل ۱۶.۳ و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۵۷.۷ درصد افزایش را نشان میدهد.
وی افزود: در خرداد ماه سال ۱۴۰۱ تورم ماهانه در سطح کشور ۱۲.۲ درصد و تورم نقطه به نقطه ۵۲.۵ درصد بوده است.
روغنی با بیان اینکه در سومین ماه از سالجاری بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ۱۸ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان تهران با ٨.٩ درصد بوده است، خاطرنشان کرد: چهارمحال و بختیاری در رتبه چهارم قرار دارد.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: همچنین نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به خردادماه ١٤٠١ برای خانوارهای کشور ٣٩.٤ درصد و شاخص متناظر کشوری آن ۴۱.۴ درصد است و این استان در این شاخص در بین استانهای کشور در رتبه دوازدهم قرار دارد.
وی با اشاره به تفاوت ترکیب سبد مصرفی خانوارها در استانهای مختلف و همچنین دهکهای درآمدی، توضیح داد: تفاوت نرخ تورم در بین استانهای کشور و همچنین دهکهای درآمدی امری بدیهی تلقی میشود، بالاتربودن نرخ تورم خردادماه سال ۱۴۰۱ استان نسبت به کشور عمدتا ناشی از بالاتر بودن ضریب اهمیت اقلام خوراکی و آشامیدنی سبد مصرفی خانوارهای استان نسبت به سبد مصرفی خانوارهای کشور است.
روغنی بیان کرد: تورم ماهانه گروه هزینهای شامل « خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» در استان ۲۵.۶ و تورم ماهانه گروه هزینهای « کالاهای غیر خوراکی و خدمات» برابر ۸.۳ بوده است که میانگین وزنی این دو عدد ( بر اساس اوزان ناشی از ضرائب اهمیت در سبد کالای مصرفی استان) ۱۶.۳ در صد بوده است.
جداول زیر اطلاعات تکمیلی در خصوص شاخص قیمت و نرخ تورم در استان و کشور را نشان میدهند
تاثیر مستقیم افزایش هزینههای حمل و نقل بر قیمت کالا
غلامرضا قائدامینی- معاون بازرسی و نظارت سازمان صمت چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه عوامل متعددی در میزان نرخ تورم و قیمت کالا در استانها دخیل است، اظهار کرد: برای مثال قیمت پوشاک در استان به نسبت استانهای کلان گرانتر است، زیرا آمار تولید پوشاک در استان تقریبا نزدیک به صفر بوده و بنابراین نیاز استان از سایر استانها تامین میشود.
وی افزود: متاسفانه هزینههای حمل و نقل کالا در یکسال اخیر چند برابر افزایش داشته است، هر چند ماه یکبار شاهد افزایش هزینه حمل و نقل هستیم و دولت نیز با این مسئله موافقت میکند، این هزینهها بهطور مستقیم بر روی قیمت کالا تاثیرگذار است، برای مثال قیمت یک آب معدنی در درب کارخانه ۴۰۰۰ تومان محاسبه میشود، اما زمانیکه قیمت حمل و نقل بر روی آن افزوده شود به بالای ۱۰ هزار تومان میرسد.
قائدامینی توضیح داد: یکی از دلایل بالا بودن قیمت برخی محصولات و کالا در چهارمحال و بختیاری بهعلت کمبود تولید و واردات از سایر استانها است و هزینههای حمل و نقل موجب میشود که این کالا با قیمت ۲۰ الی ۲۵ درصد بسیار بالاتر از استان تولیدکننده بهفروش برسد.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صمت چهارمحال و بختیاری بیان کرد: عموما قیمت هزینه حمل و نقل بار با قیمت کالا برابری میکند، اما در استان نیز قیمت برخی کالاها پایین تر از کشور است.
شاید یکی از دلایل اصلی بالا بودن قیمت برخی کالا و خدمات در چهارمحال و بختیاری به این علت است که این استان جزو تولیدکنندگان اصلی این محصولات در کشور نیست و هزینههای سرسامآور حمل و نقل بر مردم تحمیل میشود.