آفتابنیوز : آفتاب: اظهارات چندی پیش عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان که در اردوی آموزش سیاسی فعالان دانشجویی سراسر کشور سخن میگفت، انتقاد برخی حقوقدانان را برانگیخت.
کدخدایی در این سخنرانی بابیان این که «مرجع اصلی قانونگذاری در قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی است»، این امر را به معنای عدم صلاحیت قانونگذاری مراجع دیگر ندانست است.
کدخدایی افزوده بود که: «شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص مصلحت نظام براساس حکم حکومتی میتوانند در زمینههایی قانونگذاری کنند».
بیشک بحث و بررسی پیرامون این امر میتواند به پختهتر شدن این بحث بیانجامد.
در این خصوص محمد هاشمی حقوقدان برجسته حقوق اساسی در گفتگو با آفتاب قانونگذاری را براساس اصل 85 قانون اساسی حق مجلس دانست که قابل واگذاری نیست.
به گزارش خبرنگار حقوقی آفتاب محمد هاشمی با اشاره به اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی ریشه در قانون اساسی ندارد و نمیتواند قانون وضع کند، افزود: «مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز صلاحیت اصلیاش حل اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان است و راسا حق قانونگذاری ندارد».
این استاد برجسته حقوق اساسی در پاسخ به وضعیت حقوقی مقررات وضع شده توسط این نهادها عنوان کرد: «این مقررات قانون نیست و رویهای که متاسفانه وجود دارد خلاف موازین حقوق اساسی است».
نعمت احمدی وکیل پایه دادگستری و حقوقدان نیز با تاکید بر صلاحیت انحصاری مجلس در وضع قانون، وضع قانون توسط مراجعی غیر مجلس را مغایر اصل تفکیک قوا ارزیابی کرد.
وی افزود: «هیچ مرجعی جز مجلس قادر به تصویب قانون نیست و حتی مجلس به جز موارد خاص مصرح در قانون اساسی حق تفویض اختیارات قانونگذاری خویش را ندارد».
این حقوقدان ادامه داد: «شاید اهدافی که در پشت وضع مقررات توسط نهادهایی غیرمجلس میباشد، درست باشد اما خلاف قانون اساسی است».
وی در ادامه گفت: «وقتی شورای عالی انقلاب فرهنگی را صالح بر قانونگذاری بدانیم یعنی قانون اساسی را زیر پا گذاشتهایم».
نعمت احمدی بیان کرد: «اگر راه را باز گذاشتیم که قانون اساسی را با قوانین عادی دور بزنیم، خیلی از اصولش را میتوان در آینده دور زد».