مسعود خوانساری گفت: آمارهای موجود روزانه نشان میدهد که ۴۷.۵ میلیون مترمکعب گاز در کشور هدر میرود که بخش عمده مربوط به گازهای همراه نفت است که اگر قیمت هر مترمکعب گاز را ۹ سنت در نظر بگیریم، سالانه حدود ۱.۵ میلیارد دلار ارزش هدررفت گاز خواهد بود که امید است با اقداماتی که در وزارت نفت انجام میشود، شاهد به صفر رسیدن این هدررفت باشیم.
برآورد بانک جهانی نشان میدهد، هدررفت زیاد گاز در میادین نفت و گاز ایران از ۱۱.۱ میلیارد مترمکعب در ۲۰۱۲ به ۱۷.۴ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۲۱ رسیده است؛ یعنی روزانه ۴۷.۵ میلیون مترمکعب گاز در کشور هدر میرود که بخش عمده آن مربوط به گازهای همراه نفت است. با این حساب، اگر قیمت هر مترمکعب گاز را ۹ سنت در نظر بگیریم، سالانه حدود ۱.۵ میلیارد دلار ارزش هدررفت گاز است.
مسعود خوانساری، رئیس اتاق تهران، در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: در ماههای گذشته ارزش بسیاری از ارزهای معتبر دنیا دچار کاهش شد و این مساله به خاطر اقدامی بود که بانک مرکزی آمریکا به دلیل مقابله با تورم بیسابقه در کشورش انجام داد و با چندین بار افزایش بهره که حدود ۲ تا ۲.۵ درصد بود موجب تقویت دلار شد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: اثرات این افزایش بهره موجب شد سرمایهگذاران در کشورهای دیگر داراییهای خود را تبدیل به دلار کنند، بنابراین قیمت دلار افزایش پیدا کرد، به طوری که ارزش بسیاری از ارزهای دنیا از جمله یورو کاهش یافت و به کمتر از یک دلار رسید. البته با افزایشی که اتحادیه اروپا در نرخ بهره ایجاد کرد، مجدداً ارزش یورو به ۱.۲ دلار رسید و پوند نیز ۱۰ درصد افزایش یافت.
او اظهار داشت: ین ژاپن کاهش بیسابقهای پیدا کرد و به رقم پایینی رسید که از سال ۱۹۹۸ بیسابقه بود، اما در مقابل کشورهایی که صادراتشان را با دلار انجام میدادند، از این مساله سود بردند به خصوص کشورهایی که انرژی صادر میکردند و یا همه اقلام را با دلار صادر میکردند. در نتیجه در بسیاری از کشورها به خاطر همین اقدام رکود ایجاد شد.
خوانساری در ادامه این نشست به گزارشی از بانک جهانی اشاره کرد و گفت: با توجه به بحران انرژی پیش آمده ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، گزارش بانک جهانی در خصوص میزان هدررفت گاز طبیعی در میادین نفت و گاز جهان نشان میدهد با وجود پیشرفتهای اولیه در کاهش هدرروی گاز در میادین نفت و گاز طی یک دهه گذشته، پیشرفت محسوسی در این زمینه حاصل نشده است.
او افزود: بر اساس این گزارش در ۱۰ سال گذشته به طور متوسط سالانه ۱۴۴ میلیارد مترمکعب گاز هدر رفته است. این بانک اعلام کرده است با ۱۴۴ میلیارد مترمکعب گاز که سالانه هدر میرود میتوان ۱۸۰۰ میلیون مگاوات ساعت برق تولید کرد که معادل دوسوم برق تولیدی در اتحادیه اروپاست.
رئیس اتاق بازرگانی تهران بیان داشت: برآورد بانک جهانی نشان میدهد، ایران طی سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ هدررفت زیاد گاز در میادین نفت و گاز خود را در میان کشورهای نفتخیز جهان تجربه کرده است؛ به نحوی که از ۱۱.۱ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۱۲ به ۱۷.۴ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۲۱ رسیده است.
به گفته او، این مساله ناشی از ۲.۵ برابر شدن تولید خام کشور است که تولید آن از ۲۸۰ میلیون مترمکعب در روز در سال ۹۲ به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است.
او اضافه کرد: آمارهای موجود روزانه نشان میدهد که ۴۷.۵ میلیون مترمکعب گاز در کشور هدر میرود که بخش عمده مربوط به گازهای همراه نفت است که اگر قیمت هر مترمکعب گاز را ۹ سنت در نظر بگیریم، سالانه حدود ۱.۵ میلیارد دلار ارزش هدررفت گاز خواهد بود که امید است با اقداماتی که در وزارت نفت انجام میشود، شاهد به صفر رسیدن این هدررفت باشیم.
خوانساری گفت: گزارشی که مرکز پژوهشهای مجلس از بخش حقیقی اقتصاد ایران در تیرماه امسال از بخش صنعت و معدن منتشر کرد، نشان میدهد که شاخصهای تولید و فروش شرکتهای صنعتی و معدنی ۳۰۲ شرکت بورسی در تیرماه نسبت به خردادماه کاهش داشته که یکی از مهمترین دلایل این کاهش قطعی برق صنایع عنوان شده است
رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: همانطور که قبلاً اعلام شد با توجه به اینکه تقاضا و عرضه در صنعت برق متوازن نیست هر ساله کاهشی را در صنعت داشتهایم و امسال هم در تیرماه این مشکل را شاهد بودیم.