کد خبر: ۷۹۱۵۰
تاریخ انتشار : ۰۸ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۶:۰۱
وعده‌های دولت درمورد برق تغییر کرد

تدابیر دولت برای کاهش خاموشی به کجا رسید!؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ـ‌ محمد رادنیا: کمبود برق و خاموشی گسترده در شبکه سراسری برق که از اوایل تابستان و با اوج گرفتن گرما در مناطق مختلف کشور شدت گرفت و همچنان ادامه دارد مشکلات بسیاری برای مردم ایجاد و آنان را کلافه کرده است. 

بر این اساس وزیر نیرو و رئیس جمهور چندی پیش، از اتخاذ «تدابیری» برای کاهش قطع برق و حتی روشنایی کامل در شهریورماه خبر داده بودند که با وجود گذشت یک هفته از این ماه هنوز اثری از آن تدابیر دیده نمی‌شود.

احمدی‌نژاد در اولین روزهای ماه گذشته پس از نشستی با وزیر،‌ معاونین و مدیران ارشد وزارت نیرو با بیان این‌که «دولت از وقوع برخی خاموشی‌ها و به زحمت افتادن مردم ناراحت است» گفته بود که در تلاش هستیم تا این مقدار خاموشی را هم نداشته باشیم. از این‌رو «مردم عزیز» نیز می‌توانند با مقداری صرفه‌جویی در این راه به دولت کمک کنند.

رییس‌جمهور در همین جلسه از «تدابیر وزارت نیرو» برای مقابله با خاموشی‌ها خبر داد و گفت: «وزارت نیرو تدابیری اندیشیده است که با کمک خود مردم، دیگر شاهد خاموشی گسترده‌ای نباشیم». 

اما پرویز فتاح، وزیر نیروی کابینه احمدی‌نژاد نیز هفته پیش در آخرین روز‌های مردادماه با بیان این‌که در ماه شهریور قطعی برق نخواهیم داشت، تاکید کرده بود: «نیروگاه‌های حرارتی از مهر‌ماه در فصل تعمیرات قرار می‌گیرند و باید مردم در مصرف برق صرفه‌جویی‌های لازم را انجام دهند».

وزیر نیرو همچنین مصرف در ماه مبارک رمضان را کمتر از ماه‌های دیگر دانست و افزود: «روند خاموشی‌ها در این ماه کمتر خواهد شد».

فتاح روز چهارشنبه، اما در جدیدترین اظهارنظر خود در جمع خبرنگاران وعده هفته گذشته خود در مورد قطع نشدن برق در شهریورماه را اینگونه تغییر داد: «طوری برنامه‌ریزی می‌کنیم که درزمان افطار و سحر، مردم مشکل خاموشی نداشته باشند». 

چرا خاموشی به خانه‌ها بازگشت!(کلیک کنید)

او در پاسخ به این سوال که تا چه زمانی مسأله خاموشی‌ها ادامه می‌یابد و آیا در فصل زمستان هم شاهد خاموشی خواهیم بود گفت: «اگر در آذرماه میزان بارندگی‌ها مطلوب باشد و راکتورهای برق‌آبی ما به کار بیفتند یقیناً خاموشی نخواهیم داشت».

وی در عین حال اظهارداشت: «البته اگر بازهم با کمبود بارندگی‌ها مواجه باشیم و نتوانیم از توان برق‌آبی استفاده کنیم، احتمالا خاموشی‌ها ادامه پیدا می‌کند».

فتاح این‌بار اظهار امیدواری کرد که از شهریور ماه به بعد زمان خاموشی‌ها کاهش پیدا کند. 

وزیر نیرو پیش‌تر نیز در اظهارات خود در مورد وضعیت برق بارها به خشکسالی امسال اشاره داشته و تاکید کرده است که «صرفه جویی در مصرف آب و برق باید همچنان ادامه یابد». 

نگاه کارشناسان 

اما نگاه برخی کارشناسان و حتی نمایندگان مجلس در مورد بحران آب و برق در سال 87 کاملا متفاوت است.

اکثر کارشناسان معتقدند که با توجه به افزایش قیت نفت اگر دولت در مورد باز سازی، تجهیز و ساخت نیروگاه‌ها و خطوط فرسوده برق که بخش از برق تولید شده را تلف می‌کند سرمایه‌گذاری مناسبی داشت خشکسالی نمی‌توانست تا این اندازه بر وضع برق کشور تاثیر‌گذار باشد. 

این کارشناسان به افزایش مصرف و نیاز سالانه ایرن به تولید برق و ذخیره آب اشاره دارند و می‌گویند که افزایش درآمدهای حاصل از فروش نفت، موقعیت مناسبی برای سرمایه‌گذاری گسترده در ساخت سد و نیروگاه‌های آبی و حرارتی ایجاد کرده بود اما دولت با هزینه این درآمدهای در موارد مختلفی از جمله واردات و افتاح پروژه‌هایی که بدون بررسی دقیق در سفرهای استانی به تصویب رسید در واقع چنین موقعیتی را به سادگی از دست داد. 

دولت سرمایه‌گذاری نکرد

در این زمینه عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به آفتاب می‌گوید: «کسری اعتبارات و عدم سرمایه‌گذاری در توسعه نیروگاههای برق، از مشکلات جدی بخش انرژی کشور است».

دکتر حسین امیری خامکانی درمورد وضعیت و دلایل قطع مکرر برق تاکید می‌کند: «متاسفانه در صنعت برق سرمایه‌گذاری مداوم انجام نشده و عدم سرمایه‌گذاری باعث شده تا ما اکنون دچار مشکل شویم».

نماینده زرند با بیان اینکه در چند سال گذشته نیروگاه جدیدی وارد مدار نشده است می‌افزاید: «در سال 85 و 86 هیچ گشایش اعتباری برای توسعه صنعت برق وجود نداشته است».

او می‌گوید: «وزارت نیرو در گذشته سرمایه‌گذاری‌هایی در این حوزه داشته اما در سال 85 و 86 این اتفاق نیفتاده و کسری اعتبارات علت اصلی آن بوده است».

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: «در سال‌های نه چندان دور سالانه چند مگاوات برق وارد مدار می‌شد و این موضوع تدوام داشت؛ در نتیجه در زمینه ذخیره‌سازی و توسعه صنعت برق مشکلی پیش نمی‌آمد، نمی‌دانم چه اتفاقی افتاده که این دولت در زمینه توسعه صنعت برق فعالیت خاصی نداشته است».

امیری با بیان اینکه بحث اصلی بحث کسری اعتبارات و عدم سرمایه‌گذاری جدی در توسعه نیروگاه‌ها بوده می‌گوید: «مشکل دیگری که درصنعت برق وجود دارد بحث تلفات برق است که در بعضی استانها به 40 در صد می‌رسد و میانگین آن بالای 20 درصد است به این معنی که تولید برق با آن چیزی که به مصرف می‌رسد اختلاف زیادی دارد که دولت باید فکری برای این موضوع کند». 

او اضافه می‌کند: «البته خشکسالی هم مزید بر علت شده ولی عمده مشکل عدم سرمایه‌گذاری است چراکه سهم خشکسالی در کاهش تولید برق فقط 9 در صد است».

عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه ما نگران هستیم در زمستان هم این وضع ادامه داشته باشد می‌افزاید: «این موضوع در کمیسیون مطرح شد و قرار شد من و چند نفر از همکاران دیداری با وزیر نیرو و وزیر نفت داشته باشیم». 

امیری ادامه داد: «تامین گاز نیروگاه‌ها در زمستان سخت است. اکنون روزانه 170 میلیون متر مکعب گاز به نیروگاه‌ها داده می‌شود که وزارت نفت می‌گوید در زمستان این مقدار گاز را نمی‌توان در اختیار نیروگاه‌ها قرار داد، لذا در تلاشیم تا در وزارتخانه‌های مربوطه توافق کنیم تا در زمستان دچار مشکل نشویم».

عدالت، قطع برق مردم نیست
از سوی دیگر رئیس کمیته مخابرات مجلس هفتم نیز می‌گوید: «با توجه به افزایش درآمدهای نفتی در سه سال گذشته انتظار اقدامات پرشتاب بیشتری در زمینه توسعه زیرساخت‌ها و احداث نیروگاه‌های برق از دولت نهم وجود داشت که متاسفانه هیچ‌گاه پاسخ مناسبی به این انتظارات داده نشد».

دکتر رمضانعلی صادق‌زاده در گفت‌وگو با آفتاب می‌افزاید: «پیش‌بینی افزایش مصرف انرژی و به‌خصوص برق مسأله‌ای نیست که برنامه‌ریزان و مسئولان کشور نتوانند آن را پیش‌بینی کنند. با توجه به رشد جمعیت و نیازهای صنعتی این پیش‌بینی کاملاً امکان‌پذیر خواهد بود».

استاد دانشگاه خواجه نصیر تصریح می‌کند: «برنامه‌ریزان کشور حتی باید به سادگی پیش‌بینی نیاز مصرف انرژی در شرایط بحرانی را داشته و برای آن تصمیمات خاصی اتخاذ می‌کردند. در کشورهای پیشرفته اینگونه پیش‌بینی و برنامه‌ریزی‌ها صورت می‌گیرد».

این متخصص برق و مخابرات می‌گوید: «کاهش بارش و خشکسالی در سال جدید و متعاقب آن مشکلات برق و انرژی که بخش قابل توجهی از آن از طریق نیروگاه‌های آبی تامین می‌شود قابل پیش‌بینی بود».

دکتر صادق‌زاده به برنامه‌ریزی‌های بلندمدتی که از زمان دولت میرحسین موسوی برای تولید برق هسته‌ای آغاز شد اشاره می‌کند و می‌گوید: «در طول دو دهه اخیر تلاش‌هایی برای احداث و راه‌اندازی نیروگاه‌ هسته‌ای صورت گرفته است. البته در دولت‌های مختلف روند ساخت نیروگاه هسته‌ای به دلیل مشکلاتی از جمله جنگ و کاهش قیمت نفت صورت گرفت که موجب افت و خیز در ساخت و تاخیر در بهره‌برداری از نیروگاه بوشهر شد».

این استاد دانشگاه بر این نکته نیز تاکید دارد که در برنامه چهارم توسعه احداث نیروگاه به خصوص از طریق بخش خصوصی پیش‌بینی شده بود اما متاسفانه در مدت مسئولیت دولت نهم توجه جدی به این مهم نشد و اقدامات پرشتابی و مهمی که می‌توانست از راه تقویت سرمایه‌گذاری در این بخش صورت گیرد صورت نگرفت؛ در نتیجه امروز مواجه با چنین شرایطی، طبیعی به نظر می‌رسد.

صادق‌زاده همچنین با اشاره به اقدامات دولت سازندگی در طراحی و اجرای سد و مهار آب چند رودخانه بزرگ کشور ادامه داد: «این اقدامات تا حد زیادی مشکل کم آبی و انرژی برق در کشور را حل کرد، اما از آنجا که کشور ایران از نظر منابع آب محدودیت دارد ساخت نیروگاه‌های اتمی و حرارتی همواره الزامی به نظر می‌رسد». 

او می‌افزاید: «امروز عدم پیش‌بینی افزایش مصرف آب، انرژی و برق و وقوع شرایط بحرانی مانند خشکسالی از سوی مسئولان جای سوال دارد».

به اعتقاد صادق‌زاده مادامی که به انرژی هسته‌ای در تولید برق دست نیافته‌ایم ساخت نیروگاه‌های آبی، گازی و حتی فسیلی لازم خواهد بود.

این کارشناس برق با بیان اینکه نیروگاه هسته‌ای بوشهر در آینده بخشی از نیاز کشور به برق را تامین می‌کند می‌گوید: «ساخت نیروگاه غیر اتمی و اتمی حتی در صورت راه‌اندازی نیروگاه بوشهر اقدامی لازم در جهت برنامه توسعه اقتصادی کشور خواهد بود».

صادق‌زاده به خاموشی‌های اخیر نیز اشاره دارد:‌ «اگرچه بر اثر بی‌توجهی‌های گذشته ظاهرا راه دیگری جز برنامه‌ریزی برای خاموشی‌ها‌ و جیره‌بندی برق برای وزارت نیرو باقی نمانده است؛ اما باید به این نکته در برنامه‌ریزی جدید برای قطع برق نیز توجه داشت که عدالت در خاموشی و قطع برق نیست و آن را نباید جایگزین رعایت عدالت در مصرف بهینه کرد».

نماینده سابق شهر رشت همچنین بر لزوم اطلاع‌رسانی بیشتر وزارت نیرو به مردم و جبران خسارت واحدهای صنعتی از طریق بیمه‌ها اشاره کرد و گفت: «قطع برق در ساعات مختلف موجب وارد آمدن خسارت به وسایل برقی مردم و همچنین تولید واحدهای صنعتی می‌شود. بنابراین وزارت نیرو باید با اطلاع‌رسانی به مردم راه‌های محافظت دستگاه‌های برقی در مقابل نوسانات برقی را تشریح و همچنین ساز وکارهایی برای جبران خسارت‌های مختلف صنعتی و غیر صنعتی از سوی سیستم بیمه‌ای اتخاذ و آن‌را معرفی کند».

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین