کد خبر: ۷۹۷۶۳
تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۱:۳۸
5 وزیر خارجه پیشین آمریکا خواستار شدند:

دولت آمریکا با ایران وارد گفتگو شود

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب-سرویس بین‌الملل: پنج وزیر امور خارجه پیشین ایالات متحده خواستار گفت‌وگو با تهران شدند.

به گزارش سرویس بین‌الملل آفتاب، پنج تن از وزرای خارجه پیشین ایالات متحده از دولت این کشور خواستند تا با ایران وارد گفت‌وگو شود. 

دولت بوش تا کنون از گفت‌وگو با ایران به عنوان بخشی از آنچه «محور شرارت» نام نهاده، دوری کرده است.

این دیپلمات‌های ارشد که همگی جزو چهره‌های برجسته حزب‌های دموکرات و جمهوری‌خواه به شمار می‌روند اظهار داشته‌اند که تعامل با ایران بسیار مهم است چرا که گزینه‌های نظامی ایالات متحده علیه تهران به هیچ عنوان «رضایت‌بخش» نیست.

این پنچ تن که عبارتند از «کالین پاول»، «مدلین البرایت»، «وارن کریستوفر»، «جیمز بیکر» و «هنری کیسینجر»، متفق‌القول و هم‌صدا از دولت آمریکا خواسته‌اند با هدف توقف توسعه برنامه هسته‌ای ایران با تهران گفت‌وگو کند.
 
وارن کریستوفر که سمت وزیر امور خارجه را در زمان «بیل کلینتون» از سال 1993 تا 1997 عهده‌دار بود، در این رابطه گفت: «راستش را بخواهید گزینه‌های نظامی ما بسیار ضعیف هستند. ما نمی‌خواهیم مسیر را رو به عقب طی کنیم».

کالین پاول که در دولت نخست «جرج بوش» طی سال‌های 2001 تا 2005 عهده‌دار وزارت خارجه بود نیز گفت: «در دوره نخست ریاست جمهوری بوش، ما گفت‌وگوهای محدودی با تهران داشتیم که البته از سال 2003 آنها متوقف شدند».

پاول افزود: «من با مدلین و سایر همکاران موافقم که ما باید تلاش کنیم تا با آنها گفت‌وگو کنیم». 

خانم البرایت که در دوره دوم بیل کلینتون سمت وزارت خارجه را بر عهده داشت نیز طی همین دیدار گفت: «من معتقدم که ما باید با ایران وارد تعامل شویم. من بر این باورم که نکته کلیدی در رفتار با دولت‌هایی که با آنها مشکل دارید گفت‌وگو با آنهاست به منظور رفع این مشکل است».

گفتنی است گزینه گفت‌وگو با تهران از زمان آغاز رقابت‌های انتخاباتی ایالات متحده، بین سناتور «باراک اوباما» و سناتور «جان مک‌کین» مطرح شد؛ جایی که باراک اوباما اعلام آمادگی خود را برای گفت‌وگو با «محمود احمدی‌نژاد» رئیس جمهور ایران اعلام کرد. 

این اظهارنظر اوباما موجبات انتقاد شدید هم‌آورد جمهوری‌خواه وی، جان مک‌کین را فراهم آورد تا حدی که اوباما را «ناپخته و بی‌تجربه» خواند.

گفتنی است روابط سیاسی ایالات متحده آمریکا و ایران به سال 1980، یعنی دقیقا یکسال پس از وقوع انقلاب اسلامی و پایان سلطنت محمدرضا پهلوی و چندین ماه بعد از تسخیر ساختمان سفارت ایالات متحده در تهران توسط جمعی از دانشجویان و گروگان‌گیری اعضای سفارت، رسما قطع شد.

در طی این سال‌ها ایران همواره جزو لیست سیاه تروریسم از سوی دولت آمریکا بوده است. دولت بوش ایران را از سال 2002 میلادی، عضوی از محور شرارت نامیده است وطی این مدت همواره از رد کردن گزینه اقدام نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران پرهیز کرده است.

واشینگتن همواره ایران را متهم به تجهیز، حمایت مالی و آموزشی و نظامی نیروهای شبه‌نظامی شیعه عراق که جزو مخالفان حضور نظامی آمریکا در عراق هستند کرده است. این اتهامات همگی از سوی تهران رد شده است.

در ماه ژوئیه دولت بوش در تغییری تاکتیکی، یک نماینده به جلسه گفت‌وگوی میان اعضای گروه 1+5 با تهران، پیرامون برنامه‌ هسته‌ای مناقشه برانگیز ایران فرستاد که نشان از علاقمندی آن دولت به بازگرداندن فضای گفت‌وگوی دیپلماتیک بود.

گفتنی است در این دیدار، جیمز بیکر که در دوران جرج بوش نخست (پدر رییس جمهور کنونی) عهده‌دار وزارت خارجه بود اظهار داشته‌است: «گفت‌وگو با ایران باید به عنوان راهی تلقی شود برای رسانیدن این پیام به تهران که در صورتی که در صدد توسعه برنامه هسته‌ای باشند و بخواهند ایالات متحده و یا اسرائیل را مورد تهدید قرار دهند، همواره در معرض هدف‌گیری سلاح‌های ما قرار خواهند داشت».

وی در پایان افزوده است: «آنها این را درک خواهند کرد، البته فکر می‌کنم».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین