آفتاب: شورای امنیت سازمان ملل متحد، شنبه شب برای بررسی موضوع هستهای ایران جلسه تشکیل داد.
به گزارش سرویس بینالملل آفتاب، اعضای این شورا با فشار گروه 1 + 5 قطعنامهای را تصویب کردند که بر مبنای آن، مجدداً از ایران خواسته شد فعالیتهای هستهای خود را به حال تعلیق درآورد و حقوق قانونی خود در غنی سازی را نادیده بگیرد.
این در حالی است که ایران تاکید کرده است فعالیتهای هستهایش صلح آمیز و مورد تایید آژانس بین المللی انرژی اتمی است وتعلیق آن اقدامی غیرقانونی و سیاسی است.
آمریکا و متحدانش درماههای گذشته تلاش گستردهای را برای تصویب قطعنامهای شدیداللحن با تحریمهای جدید علیه ایران بعمل آورده بودند اما با توجه به فضای جامعه بینالمللی و همراهی نکردن تعدادی از اعضای شورا با هر گونه تحریم جدید، نهایتاً قطعنامهای کوتاه را که در چند بند تنظیم شده و فاقد هرگونه تحریم و الزام جدیدی بود به رای گذاشتند.
در متن این قطعنامه که با شماره 1835 به ثبت رسید، همچنین برمذاکرات تاکید و از تلاشهای بعمل آمده در جهت حل موضوع از طریق گفتگو استقبال شده است.
لازم به ذکر است که این قطعنامه با حرکت شتابزده و درخواست رسمی آمریکا برای برگزاری جلسه شورای امنیت به رئیس شورا و ارائه پیش نویس توافقی با با برخی دیگر از اعضای دائم شورای امنیت، در کمتر از 24 ساعت به تصویب رسید.
ایالات متحده و همراهانش برای جلب نظر دیگر اعضای شورا بسیار تلاش و از جمله تاکید میکردند این قطعنامه فاقد هر گونه جنبه تحریمی یا الزام آور جدید علیه ایران است.
نکته قابل ذکر دیگر اینکه در جلسه شورای امنیت که به منظور تصویب قطعنامه برگزار شد هیچکدام از اعضای شورا سخنرانی نکردند و فقط نماینده اندونزی در توضیح رای کشورش به قطعنامه تاکید کرد، اندونزی به این علت از این قطعنامه حمایت کرد که بر رهیافت مذاکراتی تاکید می کند و هیچگونه تحریم جدیدی را در بر ندارد.
وی افزود: «اگر قطعنامه مزبور حاوی تحریم علیه ایران بود اندونزی مسلماً از آن حمایت نمی کرد».
ویتالی چورکین سفیر روسیه در سازمان ملل نیز گفت: «قطعنامه تازه بار دیگر تاکید میکند که کشمکش بر سر برنامه اتمی ایران باید با دیپلماسی حل شود».
وی گفت: «قطعنامههای قبلی با دقت تنظیم شده تا از هرگونه راه حل نظامی برای مشکل پرهیز شود».
گروه پنج به علاوه یک در نشست روز جمعه پیش نویس این قطعنامه را تنظیم کرده بود .
زلمای خلیلزاد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، ادعا کرد تصویب این قطعنامه نشان میدهد جامعه بینالمللی بر سر این موضوع متحد است و اینکه ایران باید همکاری کند.
امریکا و متحدان اروپایی آن خواستار تصویب دور تازهای از تحریمها علیه ایران بودند اما با مقاومت چین و به خصوص روسیه روبرو شدند.
واکنش ایران
در این حال هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد بلافاصله پس از تصویب قطعنامه جدید شورای امنیت، این قطعنامه را نابجا و غیرسازنده دانست واعلام کرد ایران همچنان مصمم به پیگیری حق مسلم خود برای استفاده صلح آمیز از فنآوری هسته ای است.
در این بیانیه که همزمان با تصویب قطعنامه در محل شورای امنیت و نیز سازمان ملل در اختیار اعضای سازمان ملل و رسانه های گروهی قرار گرفت آمده است: «موجب تاسف است که جامعه جهانی یکبار دیگر شاهد آن است که شورای امنیت در حرکتی عجولانه و غیر قابل قبول قطعنامه ای غیر قانونی را در خصوص موضوعی تصویب می کند که تحت هیچ معیار منطقی و حقوقی در حیطه وظایف این شورا نبوده و تهدیدی را متوجه صلح و امنیت بین المللی نمی کند».
این بیانیه میافزاید: «دخالت شورای امنیت در رابطه با برنامه هستهای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران و اقدامات این شورا در این خصوص نه تنها غیر منصفانه و سیاسی است، بلکه کاملا فاقد هر گونه مبنای حقوقی و منطقی است».
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «اینگونه حرکات غیر قابل توجیه و مسلما غیر سازنده است چرا که کشورهای بانی این قطعنامه باید بجای اقدامات غیر قانونی و افزودن بر بیاعتمادی ملت ایران، برای جلب اعتماد آنها از طریق همکاری سازنده و تعهدات جمعی تلاش می کردند».
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در بیانیه خود همچنین تاکید کرد: «همانگونه که بارها و در مناسبتهای مختلف تاکید کردهایم و همانگونه که حقایق مسلم موجود نیز به خوبی گواهی میدهد برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران کاملا صلح آمیز بوده و صلح آمیز باقی خواهد ماند».
در بخش پایانی این بیانیه نیز آمده است: «ملت ایران بدون توجه به اقدامات شورای امنیت از جمله اقدام غیر قانونی امروز این شورا، در پیگیری و اعمال حقوق مسلم خود برای استفاده صلح آمیز از فن اوری هستهای مصمم بوده و خواهد بود».