آفتابنیوز : آفتاب- دکتر محمدمهدی مظاهری*: طبق اظهارنظر کارشناسان مسائل بینالمللی گزارش اخیر البرادعی (دبیرکل آژانس بینالمللی اتمی) تاییدگر صلحآمیز بودن برنامههای هستهای ایران است و هیچ مدرکی دال بر انحراف از این مسیر ارائه نشده است. با این وجود، البرادعی طبق گزارشهای قبلی با بهکارگیری الفاظ دوپهلو و قبول طرح مطالعات ادعایی مطرح شده از سوی آمریکا (در مورد گذشته فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران)، بار دیگر فضای آژانس را برای تشدید فشارهای سیاسی و حتی زمینهسازی برای اعمال مکانیزمهای تحریمهای شورای امنیت علیه کشورمان باز گذاشته است.
البرادعی در بخشی از سخنرانی افتتاحیه خود مدعی شده است «متاسفانه آژانس پیشرفت اساسی در راست آزمایی ارتباط بخشیهای نظامی و با برنامههای اتمی ایران نداشته است».
مدیرکل آژانس با نادیده گرفتن همکاریهای همهجانبه و بازرسیهای مستمر بازرسان آژانس از مراکز هستهای ایران گفته است که «غیرممکن است تضمین کنیم که ایران فعالیتهای هستهای خود را مخفی نمیکند، مگر اینکه بازرسیهای وسیع داده شود و پاسخ اتهامات مطرح شه درباره گذشته برنامه اتمی دریافت شود».
در بررسی جنجالآفرینیهای اخیر آمریکاییها و همسویی دبیرکل آژانس با ادعای واهی آنان مبنی بر تلاش ایران برای دسترسی به تسلیحات اتمی میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- بر اساس توافق قبلی که در قالب مدالیته با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قرار شد که شبهات آنها به صورت یک بسته سوال مطرح و طرف ایرانی با شناخت بیشتر با ادله حقوقی ضمن پاسخ به سوالات مطروحه موانع وابهامات موجود بر سر راه رسیدن به حل وفصل نهایی را فراهم نماید.
پس از دیدارهای مکرر نماینده آژانس و تداوم مذاکرات میان طرفین، ایران تمام تلاش خویش را برای رفع شبهات و پاسخگویی سوالات بهکار گرفت. با این وجود مساله هستهای ایران همچنان در دستور کار شورای امنیت باقی ماند.
2- از زمان مطرح شدن پرونده هستهای ایران نزد مجامع بینالمللی، آمریکا و رژیم صهیونیستی با جنجالآفرینی رسانهای تلاش نمودند که ضمن امنیتی خواندن پرونده هستهای ایران، تداوم فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان را تهدیدی برای منطقه و جهان قلمداد نمایند و از این طریق به اهداف سیاسی خویش برسند.
در شرایط فعلی نیز با توجه به تلاشهای ثمربخش ایران برای حل و فصل موضوع از طریق رویههای دیپلماتیک و براساس موازین حقوقی، طیف جنگطلب کاخ سفید با طرح ادعاهای واهی مبنی بر تلاش ایران بر تجهیز موشکهای شهاب سه به کلاهکهای هستهای درصددند که همچنان بر التهاب کاذب موضوع بیافزایند.
3- به نظر میرسد با توجه به نزدیکی اتمام دوره ریاست جمهوری بوش و ناکامی گسترده در پیگیری اهداف نظامی در منطقه (عراق-افغانستان) و همچنین تلاش روسها برای بازیافت قدرت بینالمللی خویش، نومحافظهکاران کاخ سفید با طرح ادعای جعلی از جمله تلاشهای مخفی ایران برای دسترسی به سلاح اتمی بهدنبال تنشآفرینی بیشتر در منطقه و انحراف افکار عمومی مردم آمریکا از مشکلات اقتصادی خویش باشند.
«نه» روسها و چینیها به آمریکا و حتی بیمیلی متحدان نزدیک واشنگتن نظیر آلمان و ایتالیا در طرحهای ضد ایرانی باعث شدهاست که واشنگتن به تاسی از لابی پرنفوذ صهیونیستی آمریکا با کوبیدن بر طبل جنگ بهدنبال جبران ناکامی گذشته برآید.
4- عدم ارائه اسناد و تصاویر مورد ادعای آمریکا در فعالیتهای هستهای ایران نشان میدهد که اصل اسناد و تصاویر مزبور ساختگی و جعلی است و در واقع هیاهوی تبلیغاتی جدید پروژه ساختگی آمریکا و رژیم صهیونیستی برای شبهافکنی و جلوگیری از به ثمر رسیدن تلاشهای ایران و آژانس بینالمللی صورت میگیرد.
5- انتظار میرفت که دبیرکل آژانس بینالمللی اتمی بدون تاسی از فشارهای سیاسی غرب و با رویکرد فنی و حقوقی و در چارچوب پادمانهای بینالمللی به وظایف خویش عمل کند ولی گویا ایشان نیز با فراموشی وظایف حقوقی و فنی خویش در آژانس در چارچوب منافع آمریکا و متحدان آن عمل نموده و با طرح اتهامات بیاساس درصدد تاثیرگذاری بر آرای اعضای شورای حکام آژانس برآمده است. در صورت اثبات، این امر میتواند وجهه حقوقی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بیش از گذشته نزد افکار عمومی جهان خدشهدار سازد.
6- به رغم جنجالآفرینی تازه امریکا، ایران باید همچنان به همکاریهای خویش با آژانس در چارچوب همکاریهای پادمانی تداوم بخشد و با رایزنی با کشورهای تاثیرگذار در گروه 1+5 و نیز اعضای غیرمتعهدها (نم) از ایجاد هرگونه اجماع بینالمللی علیه ایران جلوگیری کند؛ بیشک همراهی شورای حکام با آمریکا موجب خواهد شد که ایران نیز در ادامه همکاریها با این نهاد موثر بینالمللی تجدیدنظر کند.
* استاد دانشگاه