آفتابنیوز : آفتاب-سرویس علم و فناوری: «سازمان تحقیقات هستهای اروپا» (CERN)، بزرگترین لابراتوار فیزیک ذرات و بنیانگذار وب (Worldwide Web)، شبکه کامپیوتری جدیدش را معرفی کرد که امکان این را فراهم میآورد که هزاران دانشمند پژوهشگر سرتاسر دنیا بتوانند از اطلاعات حاصله از پروژههای عظیماش بطور آنی استفاده کرده و مورد تحلیل قرار دهند.
هماکنون حدود 7000 پژوهشگر در 33 کشور مختلف برای تحلیل دادههای بدستآمده از آزمایش کنونی شکاف اتمی برای پیبردن به ذات بنیادی ماده که ماه گذشته آغاز شد، به این شبکه کامپیوتری عظیم CERN متصلاند.
آزمایش ذکرشده که میتواند راهگشای کشف اطلاعاتی در مورد آغاز پیدایش جهان باشد، 20 شهریور شروع بهکار کرد؛ اما 9 روز بعد بهخاطر نشتی هلیوم در تونل 27 کیلومتری «تصادمساز بزرگ ذرات کوچکتر از اتم» (LHC) موقتاً متوقف شد.
شروع به کار دوباره آن در سال میلادی آتی خواهد بود، که در آنزمان پژوهشگران این پروژه بهواسطه این شبکه عظیم، به اطلاعات حاصل از آزمایشهای در حال وقوع، به روی کامپیوترهایشان در کشور خود دسترسی بلادرنگ و لحظهای خواهند داشت. وجود این شبکه مدیون قدرت پردازشی 100000 پردازنده در 140 انستیتو در سراسر جهان است.
این شبکه که برای آزمایش کنونی شکاف اتمی ساخته شده، در تحقیقات علمی دیگر نیز کمک بزرگی خواهد بود.
بسیاری پژوهشگران و پروژههای دیگر نیز در حال استفاده و سودبری از این شبکه هستند. «انجام محاسبات با کمک شبکههای درهمتنیده همهبههممتصل» (Grid Computing) راه جدیدی را برای علم باز میکند که در آن میتوان حجم بسیار عظیمی از اطلاعات را اداره و تحلیل کرد.
آزمایش کنونی شکافاتم- بزرگترین آزمایش علمی که تاکنون انجام شده -، حجم زیادی داده تولید خواهد کرد که حتی تصور آن نیز ساده نیست.
در این آزمایش پرتوی از پروتونها در 2 جهت روبرو به هم در تونلی 27 کیلومتری که 100 متر زیر زمین در مرز فرانسه-سوئیس (حومه شهر ژنو) ساخته شده، شلیک خواهد شد. در اوج کار، LHC برای پروتونها در هر ثانیه 600 میلیون تصادم ایجاد میکند؛ که در هر ثانیه 40 میلیون بار داده بهدست میآید.
4 حسگر زیرزمینی عظیمالجثه –که بزرگترین آنها به اندازه یک ساختمان 5 طبقه است- در هر ثانیه 100 میلیون تصادم قابلاستفادهتر را فیلتر کرده و دادههای آنها را منتقل میکنند. دادهها با سرعت 700 مگابایت در ثانیه جریان پیدا میکند. به بیان دیگر، 15 میلیون گیگابایت در سال به مدت 10 تا 15 سال – که برای ذخیره آن روی DVD، سالیانه 3 میلیون DVD لازم است. به بیان دیگر این حجم اطلاعات اگر روی CD ذخیره شود، و این CDها روی هم قرار بگیرند، ارتفاع این برج CD دو برابر ارتفاع قله اورست خواهد بود.
«برای تحلیل این حجم داده نه فقط به قدرت پردازشی بسیار زیاد، بلکه به راهکاری نو در پردازش نیاز است. این راهکار نو Grid (شبکه ذکرشده) است؛ و ما اینجائیم تا امروز را جشن بگیریم»؛ سخنگوی CERN «جیمز گیلیز» در یک نشست مطبوعاتی این سخنان را بیان کرد.
همانگونه که وب جهانی (Worldwide Web) -که در سال 1990 در CERN راهاندازی شد- و امکان دسترسی به اطلاعات روی شبکه اینترنت را برای کاربراناش فراهم کرد، شبکههای کامپیوتری Grid امکان مرتبط کردن منابع کامپیوتری مانند امکانات ذخیره داده و قدرت پردازشی را فراهم میآورد.
CERN تنها 10 درصد ظرفیت محاسباتی لازم برای آزمایش شکاف اتم LHC را داراست. این آزمایش پژوهشگران را توانمند میکند ذرات کوچکتر از اتم را مشاهده کنند و تحقیق درباره ذات ماده و گرانش را دریابند. 90 درصد ظرفیت محاسباتی لازم دیگر را Grid فراهم خواهد کرد.