آفتابنیوز : آفتاب: دکتر هادیزنوز گفت: «کاهش قیمت جهانی نفت خام ناشی از بحران اقتصادی جهان است».
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب اظهار داشت: «این پیشبینی وجود دارد که بحران در بازارهای مالی جهان اندک اندک به بخشهای واقعی اقتصاد سرایت کند و موجب کاهش تقاضای انرژی شود».
وی درخصوص سقوط ناگهانی قیمت نفت به مرز 70 دلار، با بیان اینکه این احتمال وجود دارد که قیمت نفت به 90 تا 100 دلار در هر بشکه برگردد، خاطرنشان کرد: «این کاهش اخیر ممکن است کاهش بیش از حد باشد لیکن واقعیت این است پیشبینیهایی که راجع به بازار نفت میشود اساسا خیلی دقیق نبوده و هیچکس نمیتواند بگوید در آینده چه تحولاتی رخ خواهد داد».
این صاحبنظر مسائل اقتصادی افزود: «صندق بینالمللی پول در مطالعه چشمانداز جهان که برای سال 2008 منتشر کرد، این پیشبینی را داشت که قیمت نفت تا حدودی کاهش پیدا میکند».
زنوز با اشاره به پیامدهای کاهش قیمت جهانی نفت روی اقتصاد کشور گفت: «تاثیرات این کاهش بستگی به سیاستهای مالی و پولی دولت دارد. در برنامه سوم و چهارم مکانیزمی پیشبینی شد به عنوان حساب ذخیره ارزی برای مواقعی که وفور درآمدهای نفتی وجود دارد تا با پسانداز این درآمدها برای روزهایی که قیمت نفت شدیدا تنزل پیدا میکند و یا اینکه دولت با کسری بودجه و کشور با کسری تراز پرداختها مواجه میشود، بتوان از این حساب برداشت کرد».
این کارشناس اقتصادی افزود: «متاسفانه در سه سال گذشته به دلیل برداشتهای بیرویه دولت از حساب ذخیره ارزی مانده موجودی این حساب با احتساب تعهداتش منفی شده است».
زنوز با بیان اینکه کسری بودجه دولت در حدود سی میلیارد دلار است، گفت: «بدین ترتیب به نظر میرسد مصارف ارزی دولت بالا باشد و امسال هم نتوانیم مجددا مبلغی به حساب ذخیره ارزی اضافه کنیم».
استاد دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه بیان کرد: «تا جایی که به تراز پرداختهای کشور مربوط میشود در سال گذشته حدود 60 میلیارد دلار خرج واردات کالاها و خدمات شده است و با توجه به عملکرد شش ماهه اول دولت که نزدیک به 30 میلیارد دلار واردات داشتیم امسال هم به نظر نمیرسد واردات ما کمتر از سال گذشته باشد».
این اقتصاددان ادامه داد: «به نظر میرسد اگر 60 میلیارد دلار واردات کالایی داشته باشیم و خالص صادرات خدمات هم منفی باشد، در این صورت مازاد حساب تراز پرداختها خیلی در خور توجه نخواهد بود».
زنوز گفت: «درست است که اقتصاد ایران از کاهش بهای نفت زیان میبیند، ولی نه دولت با مضیقه مالی برای برداشت از حساب ذخیره ارزی مواجه شده و نه کشور با مضیقه ارزی مواجه خواهد شد».
وی ادامه داد: «به دلیل وفور درآمدهای نفتی در سه سال گذشته ذخایر خارجی کشور درخور توجه بوده شاید به رقمی در حدود 75 میلیارد دلار رسیده باشد که این مقدار میتواند تضمین کننده یک سال واردات برای کشور باشد».
این کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: «اگر سیاستهای انبساط پولی و مالی دولت در کنار کاهش قیمت نفت ادامه پیدا کند آن موقع باید از ذخایر ارزی برای تامین کسریها برداشت شود که این امر باعث آسیبپذیرتر شدن اقتصاد ایران در دو یا سه سال آتی خواهد شد».
زنوز ادامه داد: «این آسیبپذیری ناشی از این است که در چند سال اخیر کشور به وفور درآمدهای نفتی عادت کرده و واردات نیز به طرز بیسابقهای افزایش یافته است».
این اقتصاددان با اشاره به این مطلب که با کاهش قیمت نفت، ارزش صادارت غیرنفتی کاهش پیدا میکند، افزود: «مشکلی دیگری که وجود دارد این است که با کاهش قیمت نفت در بازار جهانی قیمت بسیاری از کالاهای صنعتی که محتوای انرژی بالایی دارند مانند مس، فولاد و محصولات پتروشیمی نیز در بازار جهانی تنزل پیدا میکند».