تکنولوژی تولید استیل به شکلی است که تنها چند کشور محدود در جهان امکان تولید آن را دارند و مابقی کشورها برای تأمین نیاز خود به استیل، مجبور به واردات این محصول هستند. از آنجایی که این فناوری در ایران وجود ندارد و صنایع کشور برای تولید و ساخت بسیاری از کالاها و ابزارهای مورد نیاز و روزمره به ورق استیل نیاز دارند، تمام استیل مصرفی در ایران به صورت وارداتی تأمین میشود.
تجارت ورق استیل در ایران
همانطور که گفته شده ورق یا لوله استیل ضد زنگ از پرکاربردترین فلزات به حساب میآیند که از صنایع پتروشیمی گرفته تا تولید کنندگان نوک خودکار از این فلز برای تولید محصولات خود استفاده میکنند. از آنجا که تمام حجم مورد نیاز استیل در ایران از طریق واردات تأمین میشود، تجارت این فلز همچنان به صورت سنتی انجام میشود در صورتی که میتوان با استفاده از نوآوریهای تجاری و حذف واسطهها آن را به صورت مدرن انجام داد.
با توجه به نوسان نرخ ارز در کشور، قیمت ورق استیل در ایران به صورت روزانه و در برخی از مواقع به صورت ساعتی مشخص میشود. در این شرایط که نوسان قیمت زیاد است یا قیمتها افزایش شدیدی را تجربه میکنند، مصرفکنندههای استیل به سمت استفاده از کالاهای جایگزین مانند آلومینیوم یا گالوانیزه سوق پیدا میکنند.
واردات ورق و لوله استیل در ایران
عمده واردات ورق و لوله استیل در ایران به دلیل تحریمهای بینالمللی از کشورهای چین و تایوان صورت میگیرد. کره جنوبی نیز یکی دیگر از کشورهای تأمین کننده استیل ایران بود که تشدید تحریمها در سالهای اخیر باعث شد نام این کشور از فهرست خارج شود.
استیل یا فولاد ضد زنگ یکی از مهمترین مواد آلیاژی به حساب میآید که به دلیل خواص و ویژگیهایی که دارد در صنایع مختلف از پتروشیمی گرفته تا صنایع تولید ظروف آشپزخانه مورد استفاده قرار میگیرد. استیل یا فولاد ضد زنگ دارای محصولات نیمهتمام و نهایی به اشکال مختلفی از جمله شمش، ورق، میله، پروفیل، مفتول و لوله استیل است. همانطور که گفته شد به دلیل عدم وجود فناوری تولید استیل در ایران، تمام حجم مورد نیاز این محصول برای صنایع مختلف از طریق واردات تأمین میشود.
اهمیت مدرنسازی تجارت ورق استیل
ورق یا لوله استیل مورد نیاز صنایع مختلف در ایران از طریق واردات تأمین میشود. در حال حاضر واردکنندگان این محصول استراتژیک باید با استفاده از ارز نیمایی محصول را وارد کشور کنند که همین امر مشکلات زیادی را برای واردکنندگان به وجود آورده است. فرایند واردات ورق استیل و تأمین نیاز داخلی به این شکل است که واردکنندگان پس از طی کردن یک فرایند چند هفتهای برای ثبت سفارش خود در وزارت صمت، باید برای دریافت کد تخصیص ارز به بانک مراجعه کنند تا بتوانند ارز مورد نیاز خود برای واردات را دریافت کنند.
با توجه به این که تخصیص ارز برای واردات کالا بر اساس اولویت کالاها انجام میشود، وارد کنندگان برای دریافت ارز مورد نیاز خود گاهی تا ۲ ماه منتظر میمانند که تجار و بازرگانان را با ریسک بالایی روبرو میکند. چون تاجر و بازرگان مجبور است در این مدت زمان مورد نیاز تا تخصیص ارز پول خود را به صورت نقد نگه دارد که میتواند هزینههای بالایی را برای آنها در پی داشته باشد. این وضعیت در مورد کالاهایی مانند ورق استیل که جزو کالاهای گران قیمت محسوب میشوند حساستر است و ریسک بالایی را برای بازرگانان به دنبال خواهد داشت. در صورتی که مسئولان در راستای حذف واسطهها قدم بردارند شرایط برای تولید و فعالیت کمهزینه در کشور مهیا شده و بازارهای نوین شکل میگیرد که میتواند با حذف این مشکلات، در دوران جدید راهگشا باشد.
کلام آخر
ورق استیل یکی از کالاها و مواد آلیاژی اساسی و مهم به حساب میآید که در طیف وسیعی از صنایع مانند صنایع پتروشیمی، خودروسازی، صنایع غذایی، صنایع هوایی و فضایی، صنایع تولید لوازم خانگی و ظروف آشپزخانه و ... به کار گرفته میشود. فناوری ساخت و تولید استیل در ایران وجود ندارد که به همین دلیل تمام حجم مورد نیاز صنایع از طریق واردات تأمین میشود. با توجه به روند واردات در کشور و حضور واسطهها در این عرصه، مشکلات و مشقتهایی برای واردات این کالای مهم وجود دارد که نیاز به مدرنسازی تجارت این فلز را با کمک شرکتها و گروههای فعال در این عرصه مانند استیل رخ، به نشانی steelrokh.com به امری هم و مؤثر تبدیل کرده است.