آفتابنیوز : آفتاب: سخنگوی وزارت خارجه کشورمان با بیان اینکه امضای توافقنامه با آمریکا جزء شئون داخلی عراقیهاست، گفت: «عراق در آستانه اتخاذ حساسترین تصمیم تاریخی خود قرار دارد».
به گزارش سرویس سیاست خارجی آفتاب، به نقل از فارس، حسن قشقاوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران به پرسشهای آنها پاسخ گفت.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص دیدگاه رسمی ایران درباره توافقنامه امنیتی آمریکا و عراق، با بیان اینکه عراق در آستانه اتخاذ حساسترین تصمیم تاریخی قرار دارد، اظهار داشت: «نظرات و پیشنهادات مسئولین عراقی که برگرفته از انتظارات ملت عراق و مراجع دینی است، باید مورد توجه جدی دولتمردان آمریکایی قرار گیرد».
خبرنگار دیگری باز موضع ایران را در قبال این توافقنامه جویا شد که قشقاوی با بیان اینکه عجله شما برای چیست؟ گفت: «باید منتظر ماند. از زمانی که من آمدهام هر هفته این موضوع مطرح میشود، اجازه دهید بعد از قطعیت، موضعگیری کنم».
یکی از خبرنگاران با بیان اینکه آمریکاییها با تصویب توافقنامه امنیتی توانستند به اهدافشان برسند، تصویب این توافقنامه را نشانگر پیروزی دیپلماسی آمریکا در این زمینه برشمرد و نظر سخنگوی وزارت خارجه را پرسید که قشقاوی در این باره، گفت: «بارها اعلام کردهایم که این موضوع جزو شئونات داخلی عراق است».
وی با ذکر این نکته که این توافقنامه در پروسه قرار دارد و بناست به مجلس این کشور ارائه شود، از خبرنگاران خواست تا اجازه دهند موضع گیری نهایی را بعد از طی شدن پروسه نهایی اعلام کند.
خبرنگاری به مصاحبه کلهر با یک روزنامه آمریکایی در مورد مذاکره با آمریکا اشاره کرد که قشقاوی، اظهار داشت: «سخنگوی دولت موضع رسمی را در این زمینه اعلام کرد».
سخنگوی وزارت خارجه درباره اوضاع غزه با بیان اینکه اهالی غزه وضعیت بسیار اسفباری دارند، گفت: «اهالی غزه بر خلاف همه کنوانسیونهای بینالمللی و حقوق بشری در محاصره و فشار هستند و علیرغم تداوم این وضعیت، شاهد واکنش مناسب نسبت به عمق فاجعه در غزه نیستیم».
وی با ذکر این نکته که جمهوری اسلامی تلاش خود را در این زمینه آغاز کرده به امضای بیانیهای توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اعتراض به این موضوع اشاره کرد و افزود: «در همه عرصههای مختلف تلاش میکنیم و از همه ظرفیتهای موجود در جهان اسلام و جهان بشری در مقابله با این فشار بیش از حد علیه فلسطینیها در غزه و برای افشای این موضوع و جلوگیری از آن استفاده میکنیم».
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات سارکوزی رئیس جمهور فرانسه در واشنگتن که توان موشکی ایران را تهدیدی برای اروپا خوانده بود، توان موشکی ایران را بازدارنده و دفاعی خواند و آن را در راستای حفظ و تامین قوه بازدارندگی در کشور برشمرد.
قشقاوی با بیان اینکه اظهاراتی در این خصوص مطرح میشود، افزود: «اوایل این توانها را تکذیب، سپس به نوعی تایید و بعد از آن به بحثهای دیگر گره میزنند، مثل مناقشه جدی بین آمریکا و روسیه در مورد استقرار سپر دفاع موشکی که ارتباطی به ایران ندارد».
سخنگوی وزارت خارجه اینگونه اظهارات را تناقض آمیز خواند و گفت: «بسیاری از این موضع گیریها فاقد انسجام منطقی است».
یکی از خبرنگاران حاضر در جلسه به نگرانی کشورهای عرب منطقه از برقراری احتمالی رابطه ایران و آمریکا اشاره کرد و نظر ایران را در این خصوص جویا شد که سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ با بیان اینکه نباید در این زمین عجله کرد، افزود: «زمانی که آقای اوباما راجع به ایران وقت خواست که مرور کند و متناسب پاسخ دهد، فکر میکنم نباید عجله کرد».
وی با ذکر این نکته که مسائل مربوط به آمریکا موضع گیریها، رویکردها و عملکردها را در وزارت خارجه و کشور رصد میکنیم، اظهار داشت: «مثل همه جهانیان منتظریم ببینیم که آیا اولاً تغییر جدی در رویکردهای آمریکا که اوباما در شعارهای انتخاباتی خود مطرح کرد، حاصل میشود، دوم اینکه تغییر در رویکردها تاکتیکی است یا راهبردی و سوم اینکه آیا رویکردهای اعلامی، اعمالی و عملکردی نیز هست»؟
قشقاوی افزود: «فکر میکنم با من هم عقیده باشید که آینده باید این مسائل را روشن کند».
یکی از خبرنگاران به اظهارات مهدی صفری معاون اروپای وزارت خارجه در فنلاند مبنی بر ادامه مذاکرات سولانا و جلیلی در خصوص رفع ابهامات اشاره کرد، که سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ایران اعلام کرده که باید رفع ابهام شود، اظهار داشت: «آقای سولانا در نامه اخیرش اعلام کرد که موضع ایران یعنی رفع ابهام قابل درک است».
وی افزود: «ما منتظریم و از هفته گذشته تاکنون تحول خاصی در این خصوص اتفاق نیفتاده است».
خبرنگاری درباره اظهارات سولانا مبنی بر اینکه به زودی با جلیلی دیدار میکند اشاره و در این خصوص از قشقاوی سؤال کرد که وی پاسخی نداد.
یکی از خبرنگاران دلیل سکوت وزارت خارجه را درباره اهانت به شهروندان ایرانی در دبی و مرز مهران جویا شد و گفت چه اقدام زشتتری از این باید صورت گیرد که وزارت خارجه موضع گیری کند؟
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش با اشاره به برخورد زشت برخی از مامورین فرودگاه دبی به ویژه در ترمینال شماره 2 این فرودگاه، اظهار داشت: «قبلاً نیز این موضوع مورد اعتراض جدی جمهوری اسلامی قرار گرفت و عکس العمل وزارت خارجه را در پی داشت که مدیرکل ایرانیان خارج از کشور، کاردار سفارت امارات در تهران را در غیاب سفیر احضار کرد و خواستار تجدید نظر جدی شد و خواست تا به برخی از مامورین تذکر دهند که عزت و کرامت مسافران ایرانی را مورد توجه قرار دهند».
سخنگوی وزارت خارجه تداوم این گونه اقدامات را به ضرر روند مناسبات حسنه و رو به رشد دوجانبه ایران و امارات خواند و گفت: «اینگونه اقدامات به چهره امارات در افکار عمومی ملت ایران ضربه وارد خواهد کرد».
وی عکس العملهای نمایندگان مجلس، هموطنان و برخی از رسانهها در این زمینه را قابل درک و احترام خواند و یادآور شد: «از آن طرف نیز ممکن است معدودی از مسافران ایران با برخی از رفتارهایشان به برخی از مامورین بدرفتار بهانه بدهند و ما توصیه میکنیم که توجه بیشتری در این زمینه داشته باشند و ناقض مقررات آن کشور نشوند که به آنها بهانه داده شود».
قشقاوی با بیان اینکه وزارت خارجه کرامت و عزت ایرانیان را وظیفه خود میداند و با حساسیت ویژهای با آن برخورد میکند، اظهار داشت: «این موضوع آنقدر برای ما مهم است که در دولت جدید برای نخستین بار اداره کل ایرانیان خارج از کشور در وزارت خارجه ایجاد شده و منصفانه نیست که گفته شود وزارت خارجه در این زمینه کاری انجام نداده است».
وی درباره وضعیت دیپلمات ایرانی ربوده شده در پیشاور پاکستان که سؤال خبرنگاری بود، گفت: «از آغاز این واقعه تلخ تلاش گستردهای را در مرکز داشتیم و در غیاب سفیر پاکستان که به همراه سفرای مقیم ایران سفری به استان گلستان داشت، کاردار سفارت را احضار کردیم».
وی ادامه داد: «بعد از بازگشت سفیر، دیداری با مدیر کل آسیای غربی در این زمینه داشت».
سخنگوی وزارت خارجه به تلاشهای مجدانه سفیر ایران در اسلام آباد و ارتباط تنگاتنگ با مقامات دولت مرکزی پاکستان و همچنین تلاش گسترده سرکنسول ایران در پیشاور پاکستان اشاره کرد و افزود: «بر اساس کنوانسیون حقوق دیپلماتیک که کشور پذیرنده باید امنیت دیپلماتها و اموال دیپلماتیک را صیانت و حفاظت کند، از دولت پاکستان خواستیم مسئولانه نسبت به انجام وظیفه خود، اقدام کند».
وی با بیان اینکه اقدامات بیشتری برای حفاظت از امنیت همکاران ما صورت گرفته، خاطرنشان کرد: «این رایزنیها ادامه دارد و امیدواریم حاصل آن رهایی دیپلمات ایرانی و بازگشت آن به آغوش خانواده نگرانش باشد».
در ادامه نشست هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران داخلی و خارجی، یکی از خبرنگاران با اشاره به اظهارات اردوغان نخستوزیر ترکیه مبنی بر اعلام آمادگی این کشور برای میانجیگری بین ایران و آمریکا، از سخنگوی وزارت خارجه پرسید اگر قرار باشد چنین مذاکراتی صورت گیرد آیا در مورد عراق و افغانستان است و یا مسائل دوجانبه را در برمیگیرد؟ که وی اظهارنظر و اقدام اردوغان را موضع حسن نیت و ناشی از روابط دوستانه و رو به رشد ایران و ترکیه برشمرد و گفت: «ما مانعی ایجاد نمیکنیم. ولی واقعیت این است که مسائل ایران و آمریکا مسائلی فراتر از مسائل معمول سیاسی بین دو کشور است».
وی به رویکرد و عملکرد منفی آمریکا در طی 30 سال گذشته در قبال ایران اشاره کرد و گفت: «اوباما با شعارهایی آمده، باید ببینیم رویکردها یا راهبرد جدی است و آنچه اعلام شد در عمل اتفاق میافتد».
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه ما ممانعتی در این گونه اظهارات ایجاد نمیکنیم، یادآور شد: «ولی بحث ما و آمریکا فراتر از این ظرفیت است که یک کشور با حسن نیت و حسن ابتکار میانجیگری کرده و آن را حل کند».
یکی از خبرنگاران در ادامه این نشست به اظهارات کردان وزیر کشور سابق مبنی بر عملکرد غیرمتعارف سفیر انگلیس در ایران اشاره کرد که سخنگوی وزارت خارجه در این باره با بیان اینکه وزارت کشور در آن زمان، چیزی به ما نداد که پیگیری کنیم، اظهار داشت: «در آن زمان درخواستی از وزارت کشور به وزارت خارجه برای پیگیری این موضوع دریافت نکردیم».
یکی از خبرنگاران درباره سفر لاریجانی به چند کشور منطقه از جمله عراق و لبنان سؤال کرد که سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ با بیان اینکه این سفرها در برنامه ایشان قرار دارد، افزود: «زمان و جزییات آن به موقع اعلام خواهد شد».
وی همچنین از سفر میشل سلیمان رئیس جمهور لبنان به تهران در چهارم آذرماه خبر داد.
خبرنگاری به نشستی که قرار است در واشنگتن با حضور عدهای از دانشجویان و مقامات سابق آمریکا برگزار شود و خبرهای مطرح شده مبنی بر صدور بیانیهای در این نشست مبنی بر تغییر نگاه اوباما نسبت به دولت ایران اشاره کرد که سخنگوی وزارت خارجه در این باره گفت: «این گونه جلسات توسط NGOها و محافل آموزشی و آکادمیک قبل از انتخابات و پس از آن در آمریکا فراوان بود».
وی به توصیه 20 صاحبنظر آمریکایی به اوباما مبنی بر اینکه تحریم و اقدام نظامی فایدهای ندارد، اشاره و خاطرنشان کرد: «نظیر این گونه جلسات، ممکن است برگزار شود».
قشقاوی با بیان اینکه بحث آمریکا و ما (ایران) یک بحث جدی است، تاکید کرد: «کسی ممانعت از این اظهارات مثل اظهارات اردوغان و یا اساتید دانشگاه نمیکند».
وی با ذکر این نکته که ما نمیتوانیم از برگزاری اجلاس در واشنگتن ممانعت کنیم، اظهار داشت: «دنیای آزادی است هر کس میتواند اظهارنظر کند».
سخنگوی وزارت خارجه در این زمینه به سفر هفت تن از روسای معروف دانشگاههای آمریکایی به دعوت دانشگاه شریف و در چارچوب تبادل نظر علمی به ایران اشاره کرد.
خبرنگاری به حکم صادره برای چند ایرانی در یمن اشاره کرد که قشقاوی این خبر را ادعایی رسانهای خواند و گفت: «سفارت ما در یمن و وزارت خارجه ایران تاکنون هیچ خبر رسمی در این زمینه دریافت نکردیم که در چارچوب حمایت از اتباع خود بتوانیم اقدام کنیم».
وی رابطه ایران با یمن را رابطهای خوب خواند و به تبادل هیئتها بین دو کشور اشاره کرد و افزود: «مهدی مصطفوی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قرار است آخر هفته جاری سفری به یمن داشته باشد».
سخنگوی وزارت خارجه خبر دستگیری 10 جاسوس در مرزهای شرقی ایران را تکذیب کرد.
یکی از خبرنگاران نیز به پیدا شدن تعدادی دوربین آمریکایی در مرزهای غربی ایران اشاره کرد که قشقاوی با بیان اینکه تاکنون چنین چیزی را از مراجع ذیربط رسمی دریافت نکردهایم، اظهار داشت: «جاسوسی در هیچ جا قابل تحمل نیست، جرم سنگینی است و اگر چنین باشد مراجع ذیربط قضایی برخورد لازم را خواهند کرد».
خبرنگاری به اخبار مطرح شده مبنی بر آغاز دور جدید گفتگو بین ایران و 1+5 اشاره کرد که قشقاوی در این باره گفت: «ابهاماتی مطرح بود، درخواست رفع ابهام صورت گرفته و سولانا نامهای را به ایران داده است. مطلب جدیدی در این هفته ندارم که ارائه دهم».
یکی از خبرنگاران به اجلاس شهرداران آسیایی و حضور نخستوزیر سابق فرانسه در این اجلاس اشاره کرد که قشقاوی در این باره، اظهار داشت: «این اجلاس به دنبال مجمع پارلمان آسیایی و توصیه این مجمع در زمان ریاست ایران بر این مجمع در حال شکلگیری است و اگر خوب برنامهریزی شود یک اجلاس تخصصی و صنفی خوبی میتوانند باشد».
وی این اجلاس را فرصت خوبی دانست که شهرداران آسیایی راجع به رفاه شهروندان تبادل نظر کنند و با بیان اینکه دبیر اجرایی اجلاس ترکیب و جزییات برنامه را اعلام کرده، خاطرنشان کرد: «اطلاعی از ریز جزییات و ترکیب مهمانان و مدعوین ندارم».