کد خبر: ۸۲۳۷۹
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۳۸۷ - ۰۶:۰۰
دکتر عادلی:

باید آماده كنش متقابل بود

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: به اعتقاد رییس‌كل اسبق بانک مركزی اکنون مفهوم امنیت بین‌المللی در جهان دگرگون شده و جهان از بخشی بودن به شبكه‌ای پویا تبدیل شده است.

‌دكتر محمدحسین عادلی در همایش ملی نفت، توسعه و دموكراسی گفت: «فكر می‌كنم در چنین شرایطی به جای لغت تعامل در صحنه‌ بین‌المللی باید از لغت كنش متقابل استفاده كرد چرا كه به نظر من تعامل مفهومی سازش كارانه دارد ولی ما در راستای تامین امنیت بین‌المللی باید آماده كنش متقابل باشیم».

وی افزود: «قدرت امنیت ایجاد می‌كند و در حال حاضر هر كشوری كه قدرت اقتصادی داشته باشد می‌تواند پایه‌های قدرت نظامی خود را تقویت كند. همچنین فناوری، نیروی انسانی و بازی در صحنه‌های بین‌المللی نیز از دیگر مولفه‌های قدرت و امنیت است».

او با اشاره به رقابت برای انرژی، جهانی شدن، فقر و حكمرانی ضعیف و تغییرات جمعیتی در گزارش سال 2007 اتحادیه اروپا و نیز گزارش شانزده موسسه امنیتی آمریکا گفت: «در چنین شرایطی برای تامین امنیت بین المللی موضوع موازنه قدرت مطرح است».

عادلی با تاكید بر اینكه در موازنه‌ داخلی بكارگیری همه‌ امكانات داخلی كشور برای بازی در شبكه بین‌المللی الزامی است تاکید کرد: «در رویكرد امنیت بین‌المللی نیز می‌توان دو روش انزوا طلبی یا كنش متقابل را پیش گرفت».

وی با اشاره به ارزش امنیتی دارایی‌های اقتصادی گفت: «داشتن مبادلاتی مناسب و سهم در تولید جهانی، داشتن تجارت بین‌الملل، داشتن فناوری و نیروی انسانی مستعد و جوان و همچنین داشتن منابع اولیه كمیاب مانند نفت و گاز نیز از جمله دارایی‌های اقتصادی دارای ارزش امنیتی است».

عادلی با اشاره به اینكه تقاضا برای انرژی در جهان تا سال 2030 ، 50 درصد افزایش می‌یابد افزود: «می‌توان از نفت كنونی برای ارتزاق روزانه استفاده كرد كه در نهایت منجر به اقتصاد دولتی و جامعه مصرفی خواهد شد یا اینكه نفت و گاز را عامل توسعه قرار داد كه برای آن سرمایه‌گذاری و تنوع بخشی به محصولات نفتی الزامی است».

وی با تاكید بر اینكه باید اجماع داخلی در باره سیاست‌های نفت و گاز وجود داشته باشد گفت: «باید در دیپلماسی انرژی، سهم ما از تولید جهانی و منطقه‌ای نفت وگاز و نیز سهم ما در میان رقبا تعیین شود ضمن اینكه برای بازار مصرف نفت و گاز تولیدی و صادراتی باید بین بنگلادش كه هم اكنون 70 درصد گاز مصرفی اش را از ما تامین می‌كند با اروپا كه 20 درصد گاز مصرفی‌اش را از ایران تامین می‌كند تفاوت قائل شد».

عادلی با بیان اینکه امكان تبدیل ایران به مركز تجاری نفت و گاز منطقه وجود دارد تصریح کرد: «در این صورت ما می‌توانیم بورس نفت راه‌اندازی كنیم اما در غیر این صورت بورس نفت ما تنها به مركزی داخلی تبدیل خواهد شد».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین