روزنامه الاخبار لبنان همزمان با سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به چین در گزارشی نوشت که تهران امیدهای زیادی به همکاری اش با پکن به ویژه در زمینه اقتصادی دارد و انتظار می رود که توافق راهبردی و ۲۵ ساله ایران و چین در جریان سفر رئیس جمهور ایران وارد مرحله اجرا شود.
در این گزارش آمده است که انتظار می رود امضای توافقات مختلف میان دو کشور، پایانی به تنش های بوجود آمده در روابط تهران و پکن در پی سفر شی جینگ پین، رئیس جمهور چین به ریاض و صدور بیانیه های انتقادی علیه تهران باشد.
این روزنامه نوشت که روابط ایران و چین در سال های اخیر و به ویژه بعد از خروج آمریکا از برجام به طور چشمگیری گسترش یافته است و تهران در چند سال گذشته روابط خود با پکن و مسکو را گسترش داده است به گونه ای که مسئولان ایرانی به صراحت می گویند که به کارگیری سیاست «روی آوردن به شرق» امری ضروری است.
در ادامه این گزارش آمده است که چین نیز برای تکمیل پروژه «کمربند و جاده» اخیرا سیاست گسترش روابط با کشورهای خاورمیانه از جمله ایران را به کار گرفته است و همکاری اقتصادی تهران و پکن سنگ بنای روابط دو کشور شده است؛ زیرا تقریبا دو سال پیش یک توافق همکاری راهبردی ۲۵ ساله امضا کردند.
این روزنامه لبنانی با اشاره به جزئیات توافق راهبردی ایران و چین نوشت که مبادلات تجاری میان تهران و پکن در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل تر افزایش ۷ درصدی داشته است و میزان مبادلات آن ها در آن سال، بیش از ۱۵ میلیارد دلار بوده است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که با توجه به اینکه امکان احیای توافق هسته ای بسیار ضعیف شده است روابط ایران با چین برای تهران بسیار حائز اهمیت است و در سایه تحریم های غرب علیه تهران کشور چین اکنون راه تنفس ایران به شمار می رود و پکن در سال های اخیر مشتری اصلی نفت ایران بوده است.
در ادامه این گزارش آمده است که مواضع اخیر چین و سرمایه گذاری گسترده در کشورهایی مانند عربستان که رقیب ایران به شمار می رود و همچنین داشتن روابط مستحکم با تهران به طور همزمان، نشان می دهد که چین به دنبال تقویت روابط با تمام کشورهای منطقه است و سیاست خارجی این کشور بر پایه تعادل و توازن است.
در پایان این گزارش تاکید شده است که سفر رئیسی به پکن تقریبا دو ماه پس از سفر رئیس جمهور چین به منطقه و صدور بیانیه های مشترک با عربستان و دیگر کشورهای عربی خلیج(فارس) علیه ایران است؛ بیانیه هایی که منجر به ناراحتی طرف ایرانی شد و چه بسا سفر امروز رئیسی به چین در راستای پایان دادن به «بگو مگوها» در خصوص روابط تهران و پکن و اثبات مستحکم بودن روابط دوجانبه باشد.