آفتابنیوز : آفتاب: معاون حقوقی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری با بیان اینکه بحران جهانی مالی بر مصارف و منابع کلان بودجه کشور تاثیر منفی گذاشته است گفت: «دولت امسال 15 میلیارد و 700 میلیون دلار از درآمدهای نفتی استفاده کرده است».
به گزارش سرویس اقتصادی آفتاب، سید محمد قاسم حسینی در بخش نفت و بودجه دومین همایش بحران جهانی مالی، فرصتها و چالشها افزود: «امسال دولت برداشتهایی هم از حساب ذخیره ارزی داشته است و خواهد داشت».
وی با بیان اینکه در سیاستهای ابلاغی برنامه پنجم توسعه نیز همانند برنامههای گذشته بر کاهش وابستگی دولت به نفت تاکید شده است به بررسی تاثیر بحران جهانی مالی و کاهش قیمت نفت بر مصارف و منابع کلان بودجه کشور پرداخت».
حسینی گفت: «بودجه دولت در بخش منابع از درآمدهای مالیاتی، سود سهام شرکتها و استفاده از نفت تامین میشود».
وی با بیان اینکه بحران جهانی مالی منجر به کاهش درآمدهای دولت می شود افزود: «این در حالیست که ما مجبوریم بودجه جاری دولت را که بخش اعظم آن مربوط به حقوق کارکنان دولت است بر اساس نظام موجود پرداخت کنیم و مقداری هم مالیات بگیریم».
حسینی با بیان اینکه مالیات دریافتی دولت از شرکت ملی نفت ایران حدود 50 درصد مالیات دریافتی دولت را شامل میشود گفت: «با بروز بحران جهانی مالی، فعالیت در بنگاههای اقتصادی نیز کم شده است که این امر پرداخت سود سهام را نیز کاهش میدهد».
وی افزود: «با بروز این بحران، 40 درصد سود سهام بنگاههای اقتصادی کاهش یافته است».
معاون حقوقی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری استفاده از درآمدهای نفتی و برداشت از حساب ذخیره ارزی را دو راه عمده در بخش منابع دولت عنوان کرد و گفت: «کاهش قیمت نفت در اثر بروز بحران جهانی مالی در این بخش نیز بودجه کلان دولت را تحت تاثیر قرار داده است».
حسینی بودجه مصرفی دولت را در دو بخش جاری و عمرانی بیان کرد و افزود: «متاسفانه چون نمیتوانیم در شرایط فعلی هزینههای جاری دولت را کاهش دهیم (به علت وجود حدود 3 میلیون شاغل و یک و نیم میلیون بازنشسته دولت در کشور) و از طرفی با وجود یارانههای پرداختی دولت، کاهش درآمد دولت تاثیر مستقیم بر هزینههای عمرانی کشور خواهد داشت».
وی اعتبارات عمرانی را بخش محرک اقتصاد کشور عنوان کرد و گفت: «بحران جهانی مالی و کاهش قیمت نفت به ما این درس را داد که نباید با نفت 135 دلاری خیلی خوش بین و با نفت 30 دلاری سردرگم شویم».
حسینی برای خارج شدن بودجه کشور از وابستگی به درآمدهای نفتی، دو راهکار پیشنهاد داد و افزود: «عزم ملی برای اجرای اصل 44 قانون اساسی و اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها، تنها راه خارج کردن بودجه از وابستگی به نفت است».