آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: اسرائیل سعی دارد آخرین ضربات را قبل از آتش بس در غزه به حماس وارد کند.
حمله روز پنج شنبه ارتش اسرائیل به مجتمع امدادی اصلی سازمان ملل در غزه محکومیت جهانی به دنبال داشت.
حملات اسرائیل به آنچه که مقامات سیاسی آن گفتند اهداف تصادفی در غزه بود تاییدی بر آن چیزی است که از دید برخی تحلیلگران تلاش بی امان نیروهای اسرائیلی برای وارد کردن ضربات هرچه بیشتر در دقایق آخر قبل از دستیابی به آتش بس است و در این مرحله از جنگ شکاف در داخل رهبری نظامی و غیرنظامی اسرائیل آشکار میشود.
«ساموئل روزنر»، صاحبنظر و روزنامهنگار برجسته میگوید: «این آخرین تلاش اسرائیل است که به حماس بفهماند یا تصمیم به آتش بس بگیرند و یا بقاء آنها دشوار خواهد شد. آنها لازم است جدیت نشان دهند تا حماس انتظار اسرائیل در چند روز آخر را عدم تمایل به ادامه عملیات تعبیر نکند».
موضعگیری متفاوت وزیر دفاع و نخستوزیر اسرائیل در قبال حمله اسرائیل به مقر سازمان ملل در غزه منعکس کننده اختلاف نظرهای موجود در رأس ساختار سیاسی اسرائیل است که در کنترل ایهود اولمرت نخستوزیر، ایهود باراک وزیر دفاع و تزیپی لیونی وزیر خارجه است که هیچیک با هم متحد نیستند.
با توجه به انتخابات دهم فوریه رقبای سیاسی جسارت هرچه بیشتری به خرج میدهند تا سهمی از افتخار این جنگ را نصیب خود کنند.
طبق گزارشهای رسانهها لیونی که سعی دارد جانشین اولمرت شود با عقبنشینی یکجانبه حتی بدون آتشبس موافق است.
عقبنشینی سریع خطری را که متوجه سربازان اسرائیلی است به حداقل میرساند و هر فرصت احتمالی را از حماس برای وارد کردن ضربات آخر میگیرد. عقبنشینی سریع همچنین موقعیت اسرائیل را نزد متحدان غربیاش که با افزایش تلفات و خسارت در حال تضعیف است، بهبود خواهد بخشید.
«گیدون دورون» استاد علوم سیاسی در دانشگاه تل آویو میگوید: «اسرائیل از آن بیم دارد که افتضاح به بار آید. هرچه بیشتر در انجا بماند احتمال آسیب دیدن سربازان بیشتر است و این برای حزب حاکم بد است».
باراک که به علت رهبری عملیات جنگ موقعیتش در نظرسنجیها تقویت شده است طبق گزارشهای موجود از آتش بس سریع و تلاشهای مصر برای تحقق آتش بس با حماس حمایت میکند. او همچنین مایل است با خاتمه دادن به این جنگ نشان دهد که مایل به پیگیری صلح است تا موقعیتش را در میان حزب کار صلحطلبش تقویت کند.
اولمرت که از ادامه عملیات حمایت میکند یک نخست وزیر ورشکسته است که درگیر محاسبات سیاسی همقطارانش نیست. به گفته «دورون»، اولمرت نگران میراث خود است و میخواهد از او به عنوان رهبری یاد شود که حماس را در هم کوبید.
بسیاری ناظران میگویند، استراتژیستهای ارتش اسرائیل فهرست کوتاهی از اهدافی دارند که میخواهند قبل از آتش بس به آن برسند. به گفته این ناظران، تشکیلات دفاعی اسرائیل اصلا مایل نیست کوتاه بیاید و این حس را القا کند که خسته است یا اراده برای ادامه جنگ با حماس را ندارد.