علی بهادری جهرمی_سخنگوی دولت عصر پنجشنبه (۳۱فروردین) در حساب توییتری خود از تعیین قیمت خرید تضمینی گندم خبر داد و نوشت که بنابر پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی و با تصویب هیات دولت قیمت خرید تضمینی گندم کشاورزان هر کیلوگرم ۱۵ هزارتومان تعیین شد؛ که بر این اساس دولت علاوه بر مبلغ ۱۱ هزار و ۵۰۰تومان قیمت گندم، ۱۵۰۰ تومان برای بخشی از هزینههای کود و بذر ۲۰۰۰تومان نیز جایزه تحویل گندم برای کشاورزان تصویب کرد.
تعیین قیمت ۱۵هزارتومان برای خرید هرکیلو گندم در حالیست که در یکماه گذشته بسیاری از فعالان بخش کشاورزی و برخی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس از توافق بر سر قیمت دیگری صحبت کرده بودند.
عطاالله هاشمی_رییس بنیادملی گندمکاران چندی پیش اعلام کرد که بنیاد گندمکاران براساس آنالیزهایی که در استانهای مختلف انجام داده به قیمت مشخصی برای گندم رسیده و این بنیاد برای خرید تضمینی گندم قیمت هر کیلو ۱۷ هزار تومان را پیشنهاد داده است که کمیسیون کشاورزی مجلس نیز با آن موافقت کرده، ولی این قیمت باید به رییس جمهور اعلام شود و تاییدیه نهایی بگیرد.
نماینده داراب در مجلس شورای اسلامی نیز چندی پیش اعلام کرد که یکی از دغدغههای کشاورزان گندم کار تعیین نرخ خرید این محصول است. بر اساس برآوردهای انجام شده نرخ خرید هر کیلوگرم گندم ۱۷ هزار تومان پیشنهاد شد. با تعیین قیمت مناسب گندمکاران محصول خود را به بخش دولتی تحویل میدهند.
تعدادی از کشاورزان گندمکار نیز اعلام کرده بودند که قیمت گندم باید اصلاح و نباید کمتر از ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان شود، زیرا در غیر این صورت کشاورزان در ضرر و زیان خواهند بود.
پس از اعلام قیمت گندم توسط سخنگوی دولت، روز گذشته محمد جواد عسکری_ رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در حساب توییتری خود نوشت که" براساس اصلاح قانون قیمت تضمینی محصولات کشاورزی مصوب ٥ آبان ١٣٩٩ مجلس شورای اسلامی، وظیفه تعیین قیمت تضمینی بر عهده شورای قیمتگذاری است و اقدام دولت در تصویب و اعلام قیمت تضمینی خرید گندم، خلاف قانون مجلس شورای اسلامی میباشد. "
وی همچنین افزود که کمیسیون کشاورزی خود را موظف میداند این مهم را تا حصول نتیجه مبتنی بر اجرای قانون پیگیری کند.
براساس صحبتهای رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، وظیفه تعیین و اعلام قیمت خرید تضمینی بر عهده شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی است. شورایی که چندی پیش براساس یکی از مصوبههای مجلس تشکیل شد و اعضای آن را وزیر جهادکشاورزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی، رئیس اتحادیه مرکزی تعاونیهای روستایی و کشاورزی ایران، رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی، دو نفر کشاورز خبره با حکم وزیر جهاد کشاورزی و رئیس بنیاد ملی گندم و دو نفر از اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست تشکیل میدهند.
حال باید دید آیا قیمتی که اخیرا برای خرید تضمینی گندم تعیین شده مورد توافق شورای قیمتگذاری بوده است؟ اگر مورد توافق بوده چرا قیمتهای متعددی در این مدت برای قیمت گندم مطرح شده؟ آیا قیمت تعیین شده نظر گندمکاران را جلب میکند؟ آیا این قیمت میتواند منافع کشاورزان و در نهایت منافع ملی راحفظ و کشاورزان را برای کشت سال آینده ترغیب کند؟