سیدابراهیم رئیسی بعد از ظهر روز پنجشنبه به وقت محلی در آخرین بخش از برنامههای سفر رسمی دو روزه به کوبا در دیدار با آقای «رائول کاسترو» رهبر معنوی و رئیس جمهور سابق این کشور گفت: امروز روابط سیاسی تهران و هاوانا در عالیترین سطح از ابتدای برقراری روابط دو کشور قرار دارد.
رئیس جمهور با اشاره به پیشرفتها و دستاوردهای انقلاب کوبا، به خصوص در حوزه بهداشت و سلامت افزود: اقتضای این سطح از روابط سیاسی میان دو کشور این است که در سایر حوزهها از جمله اقتصادی، فنی، بیوتکنولوژی، پزشکی، دارویی و تولید واکسن نیز شاهد گسترش روابط و همکاریهای فیمابین باشیم.
رئیس جمهور با تمجید از صبوری، ایستادگی و روحیه آزادیخواهی دولت و ملت کوبا در برابر تحریمهای ناعادلانه و یکجانبه آمریکا علیه این کشور، ۶ دهه اعمال تحریم علیه این کشور و نقض گسترده حقوق بشر علیه ملت کوبا از سوی مدعیان دفاع از حقوق بشر را محکوم کرد.
رئیسی همچنین بر ضرورت اتحاد و همفکری هر چه بیشتر کشورهای همسو در مقابل استکبار جهانی، به ویژه در پی تحولات اخیر در عرصه بینالملل و گذار از نظام کنونی به نظام چندجانبهگرایی تاکید کرد.
«رائول کاسترو» رهبر معنوی و رئیس جمهور سابق کوبا نیز در این دیدار با تمجید از مبارزات انقلابی ملت ایران و ۴۴ سال ایستادگی آنان در مقابل زورگوییهای استکبار و امپریالیسم جهانی گفت: امروز دوران یکجانبهگرایی به سر آمده و در حال گذار به چندجانبهگرایی هستیم.
رائول کاسترو همچنین به بیان خاطراتی از دوران مبارزات خود و برادر فقیدش پرداخت.
کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و کوبا طرحی جدید برای همکاری ارائه کند
همچنین رئیسی در نشست با تجار و بازرگانان ایران و کوبا روابط فیمابین را خوب و در حال توسعه توصیف کرد و با تاکید بر اینکه در ایران کارهای زیادی در حوزه دانشبنیان و فناوریپایه انجام شده است، گفت: ایران و کوبا میتوانند در زمینههای نانوتکنولوژری و بایوتکنولوژی همکاریهای خوبی با یکدیگر داشته باشند.
رئیسجمهور با ضروری دانستن ارائه طرحی جدید برای همکاریهای اقتصادی توسط کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و کوبا، بخشهای نیروگاهی و معادن را از جمله حوزههایی دانست که دو کشور میتوانند با یکدیگر همکاری کنند.
رئیسی سیاست جمهوری اسلامی را همکاری در موضوعات فنی، اقتصادی، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و بهداشت و درمان با کوبا عنوان کرد.
موافقت روسای جمهور با تشکیل کارگروه همکاریهای فناورانه میان ایران و کوبا
همچنین روسای جمهور ایران و کوبا با توجه به توانمندیهای ایران در زمینه نانوتکنولوژی و نیز توانمندیهای کوبا در عرصه بایوتکنولوژی، با تشکیل کارگروه مشترک همکاریهای فناورانه میان دو کشور برای همکاریهای مکمل در این زمینهها موافقت کردند.
سیدابراهیم رئیسی در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه دو کشور، پیشنهاد کرد با توجه به توانمندیهای ایران در زمینه نانوتکنولوژی و نیز توانمندیهای کوبا در عرصه بایوتکنولوژی، کارگروه مشترک همکاریهای فناورانه میان دو کشور برای همکاریهای مکمل در این زمینهها تشکیل شود که این پیشنهاد با استقبال رئیس جمهور کوبا همراه بود.
رئیس جمهور در ابتدای سخنان خود ضمن ادای احترام به مردم مقاوم و صبور کوبا و نیز قهرمانان ملی این کشور، یاد همه کسانی که برای استقلال و آزادی این سرزمین جان خود را از دست دادند، گرامی داشت.
رئیسی با اشاره به اینکه روابط ایران و کوبا از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی متحول شد، گفت: در سالهای سپری شده از پیروزی انقلاب اسلامی، روابط دو کشور همواره رو به گسترش بوده و بهویژه در سالهای اخیر و در جریان همهگیری کرونا، همکاریهای سازندهای در زمینه تولید واکسن و در عرصه زیستفناوری میان دو کشور شکل گرفت.
رئیسی با بیان اینکه ایران و کوبا اشتراکات مهمی از جمله در زمینه مبارزه برای استقلال و تلاش جهت حفظ مواضع انقلابی خود دارند، افزود: جمهوری اسلامی ایران آماده همکاری با همه کشورهاست، اما اگر کشوری علیه منافع ملت ما اقدام کند، مقابل او خواهیم ایستاد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه ملت ایران در برابر همه توطئهها ایستاده و با وجود تحریمها و فشارهای گسترده در مسیر پیشرفت خود متوقف نشده و تحریمهای آمریکا را به شکست کشانده است، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران یکی از راههای موثر برای مقابله با تحریمها را روابط گسترده و نزدیک با کشورهای مستقل میداند.
رئیسی با اشاره به ظرفیتهای متقابل در ایران و کوبا از جمله در حوزههای زیستفناوری، نانوفناوری و منابع معدنی متنوع تصریح کرد: تبادل این ظرفیتها و نیز مبادله تجربیات فیمابین یکی از راههای گسترش همکاریها بین دو کشور است. دو کشور همچنین ظرفیتهای خوبی در زمینههای اقتصادی و تجاری و نیز همکاری برای ساخت نیروگاه برق دارند.
رئیس جمهور با بیان اینکه امیدوارم سفر بنده به کوبا و سفر شما در آینده نزدیک به تهران، گامهای موثری در زمینه ارتقای سطح روابط دو کشور باشد، خاطرنشان کرد: فعال شدن کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی دو کشور میتواند راهکارهای سریعتری برای عملی شدن توافقات میان دو کشور ارائه دهد.
رئیسی در پایان با تاکید بر اینکه آمریکا و قدرتهای زورگو نمیتوانند در برابر قدرت ملتهای مستقل کاری از پیش ببرند، گفت: تلاشها و همکاری ما در مسیر پیشرفت میتواند موجب امیدواری ملتهای مستقل و ناامیدی سلطهگران شود.
«میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا نیز در این نشست با خوشامدگویی به رئیس جمهور کشورمان و هیئت عالیرتبه همراه و درخواست ابلاغ سلام و احترام وی به رهبر انقلاب اسلامی گفت: سفر جنابعالی به کوبا بسیار پرمعنا و گواه وجود مجموعهای از ارزشها و دیدگاههای مشترک میان دو کشور است.
رئیس جمهور کوبا با اشاره به سفر منطقهای دکتر رئیسی به آمریکای لاتین افزود: سه کشوری که مقصد سفر منطقهای شما بودند، رابطه معناداری با انقلاب ایران دارند. ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا همراه با ایران کشورهایی هستند که با مقاومت قهرمانانه خود با اقدامات مداخلهجویانه و تحریم امپریالیسم مقابله کردند و این سفر نشانه همبستگی بین کشورهایی است میخواهند سبک زندگی مستقل داشته باشند.
میگل همچنین سفر رئیسی به کوبا را باعث ایجاد مسیرهای جدید همکاری دوجانبه و نیز تقویت تعاملات بینالمللی دو کشور در راستای حل معضلات جهانی دانست و تصریح کرد: توافقاتی که در این سفر حاصل شد باعث تقویت همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور خواهد شد و بنده شخصا اجرای این توافقات را دنبال خواهم کرد.
رئیس جمهور کوبا با ابراز اطمینان از اینکه سفر رئیسی به کوبا نقطه عطفی در تاریخ روابط دو کشور خواهد بود، گفت: روابط دو کشور بر پایه دوستی، احترام متقابل و درک مشترک از مسائل بینالمللی استوار است و امروز زمینههای متنوع همکاری فیمابین در عرصههای تجاری، اقتصادی، نانوفناوری، زیستفناوری، علمی، انرژی، معدن، گردشگری و تولید مواد غذایی میتواند به قوام بیش از پیش این روابط بیانجامد.
میگل دیاز کانل با استقبال از سرمایهگذاری سرمایهگذاران ایرانی در کوبا اظهار داشت: از اینکه ایران بازیگری موثر و مهم در بازار کوبا باشد استقبال و حمایت کرده و فعالتر شدن کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور را برای تحقق این اهداف دنبال میکنیم.
بازدید رئیسی از مرکز مهندسی ژنتیک (CIGB) هاوانا
رئیسی از مرکز مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی (CIGB) در هاوانا نیز بازدید کرد.
رئیس جمهور در این بازدید در گفتگو با مدیران این مرکز در جریان فعالیتها، اقدامات و حوزههای تحقیقاتی آن شامل «زیست پزشکی (تحقیق و توسعه در زمینه واکسنها و محصولات بیودارویی)، بیوتکنولوژی گیاهی، آنزیمهای صنعتی و بیوتکنولوژی حیوانات» قرار گرفت.
مجموعه (CIGB) با تمرکز بر روی بیش از ۱۰ حوزه درمانی و مطالعه بر روی بیش از ۵۰ نوع بیماری در بازار ۳۵ کشور جهان حضور دارد.
تولید واکسن «عبدالا» (ضد کووید-۱۹) یکی از مهمترین سوابق کاری این مرکز طی دوران همهگیری کرونا بوده است که بهعنوان اولین واکسن ضد کووید – ۱۹ در آمریکای لاتین محسوب میشود.
در بازدید رئیسی از این مرکز، خانم «مارتا آیالا آویلا» مدیرعامل این مجموعه ضمن ارائه توضیحاتی از فعالیتها و آخرین دستاوردهای مرکز (CIGB)، از تولید دارو و واکسنهایی در حوزه مبارزه با هپاتیت، سرطان و همچنین سلامت دام و کشاورزی و حضور در بازارهای جهانی خبر داد.
مدیر مرکز (CIGB) با اشاره به همکاری ۴۰ ساله این مجموعه با انیستیتو پاستور ایران، برای همکاریهای بیشتر و تولید محصولات مشترک با ایران اعلام آمادگی کرد و گفت: ما از دیگر شرکتهای ایرانی برای سرمایهگذاری مشترک در کوبا دعوت خواهیم کرد.
وی گفت: ما در ساخت واکسن کووید - ۱۹ تنها با ایران همکاری کردیم، چرا که ایران و کوبا دو کشوری هستند که تحت شدیدترین فشارها قرار دارند و باید در جهت همکاریهای مشترک، تلاش بیشتری انجام دهند.
یکی از مدیران اسبق مرکز (CIGB) نیز در جریان بازدید رئیس جمهور از این مرکز، با اشاره به تولید واکسن ضد کووید - ۱۹ که با همکاری مشترک انیستیتو پاستور تولید شدهاند، گفت: واکسن «پاستوکواک» بهترین واکسن کرونا برای کودکان در جهان است.
در این بازدید، بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز طی سخنانی ضمن تشکر از دولت و وزارت بهداشت کوبا و همچنین مدیران مرکز (CIGB)، سیاست دولت ایران را پیشرفت و توسعه علم و دانش توصیف کرد و از صادرات محصولات دارویی و همکاریهای مشترک در حوزه بهداشت و درمان میان ایران و کوبا خبر داد.