آفتابنیوز : آفتاب: یک اقتصاددان گفت: «رکود به معنای کلاسیک در بازار مسکن ایران وجود ندارد بلکه وضعیت فعلی توقف معاملات است».
به گزارش خبرنگار اقتصادی آفتاب، دکتر بایزید مردوخی در یک میزگرد تخصصی که در حاشیه سمینار «تطبیق لایحه بودجه سال 87 با سند چشمانداز و سیاستهای کلان برنامه چهارم» در مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت برگزار شد افزود: «در ایران با خلاء 5/1 تا 2 میلیون واحد مسکونی مواجهایم. اما با وجود اینکه امکان صنعتی ساخت مسکن فراهم است این سوال باقی است که چرا مشکل مسکن حل نمیشود».
وی افزود: «تجربه نشان میدهد که حل مشکل مسکن تنها از طریق زمین حلشدنی است و تا زمانی که قیمت زمین به وسیله عوامل سوداگر تعیین میشود امکان بهبود اوضاع مسکن وجود ندارد».
وی در بیان وضعیت فعلی بازار مسکن گفت: «در حال حاضر تقاضا سوداگرانه در این بازار کاهش یافته و به نظر میرسد که این وضع ادامه یابد اما تقاضای سکونتی برای مسکن به دلیل تشکیل خانوادههای جدید و نوسازی بافتهای فرسوده همچنان روبه افزایش است».
دکتر مردوخی همچنین به کاهش قیمت مصالح ساختمانی اشاره کرد و افزود: «قیمت مصالح که از عوامل افزایش و گرانی مسکن است همواره با تحولات بازارهای بینالمللی کاهش یافته است و این فرصت مناسبی برای تولید و عرضه مسکن به شمار میرود. با این حال تمام توجه دولت به طرح مسکن مهر معطوف شده که امیدوارم هرچه سریعتر به مرحله عرضه برسد».
دکتر مردوخی در پاسخ به سوال دیگر در این میزگرد در مورد کاهش قیمتهای جهانی و تاثیر دستور دولت برای همگامی بازار ایران با این تحولات گفت: «متاسفانه در ایران افزایش جزئی قیمتها در بازارهای جهانی منجر به افزایش چند برابر قیمتها در داخل میشود اما در زمان کاهش قیمتها تاثیرپذیری کند و جزئی است».
این اقتصاددان افزود: «با این حال با نگاهی به تجربه پیش و بعد از انقلاب در اقتصاد متوجه میشویم که دخالت دولت و صدور دستور و بخشنامه نمیتواند تاثیری بر کاهش قیمتها و همراهی با بازارها و قیمتهای جهانی داشته باشد».