رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بخشی از گفتوگویش با فرانس ۲۴ در موضوع نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران گفت: ما موافقت کردیم که ایران با آژانس همکاری کند، برخی از فعالیتها را محدود کرده و به ما امکان میدهد ظرفیتهای نظارتی بیشتری اضافه کنیم.
مذاکرات برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که در سال ۲۰۱۵ امضا شد، در سپتامبر ۲۰۲۲ شکست خورد و به نظر میرسد دولت جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، طرفدار توافق غیررسمی و نانوشته با تهران است. گروسی در این ارتباط گفت: از هر بحثی که منجر به تنش زدایی شود، استقبال میشود.
وی گفت: اگر هر نوع توافق جایگزینی وجود داشته باشد، امیدوارم از ما دعوت شود تا بررسی کنیم که هر تعهدی که انجام میشود واقعی است و فقط یک تکه کاغذ نیست.
به نوشته ایسنا، گروسی همچنین نسبت به افزایش فعالیتهای غنی سازی در ایران ابراز نگرانی کرد.
گروسی در این مصاحبه ادعای مجری برنامه مبنی بر اینکه توافق ایران و آژانس کارآمد نبوده را رد کرد، اما گفت که همکاریهای میان ایران و آژانس در سطح و سرعت مورد پسند او پیش نرفته است.
گروسی گفت: «من با قضاوت شما مبنی بر اینکه [توافق ایران و آژانس]کارساز نیست موافق نیستم. فکر نمیکنم که آن توافق کارکردش در سطح و سرعتی باشد که من دوست دارم شاهد آن باشم. چیزی که بر سر آن توافق کردیم این بود که ایران با آژانس در زمینه محدودسازی برخی از فعالیتهایش همکاری کند و به ما اجازه بدهد تجهیزات نظارتی بیشتری داشته باشیم. ما توانستهایم بعضی از این کارها را انجام دهیم، اما نه همه آنها را. ایران دارد به فعالیتهای غنیسازیاش ادامه میدهد و البته این مایه نگرانی است. به همین دلیل است که چیزی که ما به همتایان ایرانیمان میگوییم این است که تنها راه برای به دست آوردن قدری اعتماد بینالمللی این است که کمک کند و ما با همکاری کند. بدون این کار، آن موضوع امکانپذیر نخواهد بود.»
رافائل گروسی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره تماسهای میان ایران و آمریکا برای حصول نوعی توافق بر سر برنامه هستهای ایران نیز واکنش نشان داد.
گروسی گفت: «من از این نوع تماسهای دوجانبه بین ایران و در این مورد خاص آمریکا و یا هر کشور دیگر با هدف رسیدن به نوعی کاهش تنش مطلع هستم. این نوع تماسها به خودی خود بد نیستند. چیزی که من همیشه میگویم و گفتن آن از جانب من هم مایه شگفتی نباید باشد این است که چنین توافقی باید قابل راستیآزمایی باشد و ما باید بتوانیم آن را راستیآزمایی کنیم.»
گروسی تصریح کرد: «در صورتی که چنین توافقی وجود داشته باشد من مشتاق خواهم بود جزئیات بیشتری درباره آن به دست بیاورم. بنابراین، شکل و نوع چنین توافقات احتمالی به تصمیمهای سیاسی کشورها بستگی دارد.»
به نوشته انتخاب، مدیر کل آژانس اتمی در بخش دیگری از اظهاراتش درباره توافق هستهای برجام گفت: «شما به برجام اشاره کردید. درست است، این توافق در حال حاضر در وضعیت بسیار بدی قرار دارد. اساساً یک پوسته خالی است. هیچکس مرگ آن را اعلام نکرده، اما هیچ فعالیت دیپلماتیکی حول آن وجود ندارد.»
وی اضافه کرد: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی کماکان در آنجا حضور دارد بنابراین من امیدوارم که چنانچه توافق جایگزین یا هر نوع توافق دیگری حاصل شود از ما دعوت شود تا طرفی باشیم که کارهای بازرسی و راستیآزمایی را انجام دهیم تا اطمینان حاصل شود تعهدات لحاظشده واقعی هستند نه فقط یک برگه کاغذ.»