جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه به وقت محلی در پی اعلام رسانههای آمریکایی مبنی بر اینکه دولت جو بایدن به اوکراین بمبهای خوشهای ارسال میکند، در نشستی خبری درباره این تصمیم واشنگتن گفت: ما میدانیم که بمبهای خوشهای خطر آسیب به غیرنظامیان را ایجاد میکند، اما اگر تانکهای روسیه در سراسر خاک اوکراین حضور داشته باشند خطر بیشتری برای غیرنظامیان وجود خواهد داشت.
مشاور امنیت ملی بایدن اعلام کرد: ارائه بالقوه بمبهای خوشهای به اوکراین به زودی در بسته کمکی آمریکا به اعلام میشود. اوکراین از سیستمهای تسلیحاتی خود به گونهای استفاده خواهد کرد که خطر برای شهروندان خود را به حداقل برساند. اوکراین تعهدات کتبی داده است که از بمبهای خوشهای به شیوهای محتاطانه برای به حداقل رساندن خطرات برای غیرنظامیان استفاده خواهد کرد.
سالیوان تاکید کرد: توپخانه هسته اصلی این درگیری است. ما در این درگیری به نقطهای رسیده ایم که به دلیل استفاده بالای توپخانه از سوی اوکراین و روسیه، باید تولید ماهانه کافی گلولههای توپخانه داشته باشیم. این گلولهها به تنهایی برای رفع نیازهای اوکراین کافی است.
مشاور امنیت ملی آمریکا ادعا کرد: واشنگتن پیش از ارائه بمبهای خوشهای به اوکراین، از نزدیک با متحدان مشورت کرده است و برخی از متحدانش از این تصمیم استقبال کرده اند و بقیه به طور خصوصی اعلام کرده اند که این تصمیم را درک میکنند. ما به دنبال آغاز جنگ جهانی سوم نیستیم و تصمیم برای تامین بمبهای خوشهای به اوکراین دشوار بود و به همین دلیل آن را به تعویق انداختیم.
مشاور امنیت ملی آمریکا در عین حال اذعان کرد: ضدحمله اوکراین با مشکلاتی مواجه است و کی یف قابلیتهایی دارد که هنوز از آنها استفاده نکرده است.
سالیوان همچنین درباره روزنامه نگار آمریکایی محکوم شده در روسیه گفت: گفتگوهای ما با روسیه در مورد آزادی ایوان گرشکویچ هنوز به نتیجهای نرسیده است.
کالین کال معاون امور سیاسی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) بلافاصله پس از نشست خبری جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه به وقت محلی در جمع خبرنگاران بسته جدید ۸۰۰ میلیون دلاری کمک امنیتی آمریکا به اوکراین را اعلام کرد که شامل مهمات توپخانهای بیشتر و بمبهای خوشهای میشود.
معاون پنتاگون تصریح کرد آمریکا "مدرن ترین" بمبهای خوشهای خود را به اوکراین ارائه میکند. وی ادعا کرد: بمبهای خوشهای آمریکا «ضریب اشتباه بسیار پایین» و کمتر از ۲.۵ درصد دارند و ضریب خطای بمبهای خوشهای روسیه ۴۰ درصد است.
کال ادامه داد: اوکراین به آمریکا تضمین داده است که از مهمات خوشهای در مناطق غیرنظامی استفاده نکند و مناطق مورد استفاده از آنها را علامتگذاری کند تا پاکسازی و مینزدایی پس از جنگ آسانتر شود. مین زدایی در اوکراین "یک تلاش طولانی" خواهد بود، زیرا روسیه هم اکنون از تعداد زیادی بمبهای خوشهای و مین استفاده کرده است.
این مقام آمریکایی همچنین اذعان کرد: "ضدحمله با دشواری پیش میرود، زیرا روسها ۶ ماه فرصت داشتند تا مواضع خود را تحکیم کند. بدترین امر برای همه در اوکراین پیروزی روسیه در جنگ است. "
رسانههای آمریکایی پیش از این، گزارش دادند بسته تسلیحاتی جدید آمریکا برای اوکراین احتمالا شامل بمبهای خوشهای خواهد بود که از سوی بیش از ۱۰۰ کشور ممنوع شده است.
روزنامه واشنگتن پست به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا با ارائه بمبهای خوشهای به اوکراین موافقت کرده است. این مقام آمریکایی مدعی شده است: ارائه مهمات خوشهای به اوکراین به نفع امنیت ملی ایالات متحده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به نقل از منابع آگاه نوشت انتظار میرود پنتاگون تا ساعاتی دیگر اعلام کند هزاران بمب خوشهای را به عنوان بخشی از بسته کمک نظامی جدید ۸۰۰ میلیون دلاری، به اوکراین ارسال خواهد کرد.
گزارش سال ۲۰۲۱ از سوی ائتلاف بمبهای خوشهای نشان داد که هزاران بمب خوشهای در سراسر جهان در سال ۲۰۲۰ مدتها پس از توقف جنگ، در مرگ و جراحت غیرنظامیان نقش داشتند.
بمبهای خوشهای میتوانند از هواپیما یا سکوهای پرتاب موشکی پرتاب شوند که در بیش از ۱۲۰ کشور - در چارچوب کنوانسیون مهمات خوشهای- ممنوع شدهاند، به هنگام انفجار شمار زیادی بمبهای کوچکتر را در محیط وسیعی پخش میکنند. این بمبهای کوچکتر در صورت انفجار جان شهروندان بیشتری را تهدید میکنند و درصورت منفجر نشدن هم به صورت مین عمل کرده و میتوانند خطرات جانی و معلولیت برای غیر نظامیان به همراه داشته باشند.
دیدهبان حقوق بشر اعلام کرده است که روسیه و اوکراین از بمبهای خوشهای استفاده میکنند و از آمریکا خواست این تسلیحات را در اختیار اوکراین قرار ندهد.
مری وارهام، مدیر بخش تسلیحات دیدهبان حقوق بشر، در بیانیهای گفت: بمبهای خوشهای که روسیه و اوکراین استفاده میکنند درحال حاضر باعث مرگ غیرنظامیان میشوند و این تلفات برای سالهای متمادی ادامه خواهد داشت. "
دیدهبان حقوق بشر اعلام کرد که اگر آمریکا تصمیم به انتقال مهمات خوشهای به اوکراین بگیرد، باعث رنج طولانیمدت غیرنظامیان و تضعیف بینالمللی در استفاده از این تسلیحات خواهد شد.
پیش از این، گروهی از قانونگذاران آمریکایی از دولت جو بایدن خواسته بودند که به منظور شکست خطوط مستحکم روسیه مهمات خوشهای به اوکراین بفرستد که استفاده از این مهمات توسط بسیاری از کشورها به دلیل نگرانیهای جدی حقوق بشری ممنوع اعلام شده است.
نشریه آمریکایی فارن پالیسی نیز گزارش داده است: بر اساس گزارشها، اوکراینیها پیشتر در تلاش برای پس گرفتن قلمرو شرقی دونباس از مهمات خوشهای استفاده کرده اند. با وجود تمام خطرات جانی که این مهمات برای غیر نظامیان و حتی کودکان - درخشندگی این بمبها و شکل ظاهری آنها توجه کودکان را جلب میکند - ایجاد میکنند، قانونگذاران ایالات متحده با اشاره به این تهدیدها مدعی هستند که اوکراین تاکنون از سلاحهای آمریکایی مسئولانه استفاده کرده است.