آفتابنیوز : آفتاب: با دو بار ایراد گرفتن شورای نگهبان و اصرار مجلس برمصوبه خود، سرنوشت اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری به مجمع تشخیص مصلحت سپرده شد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی آفتاب، طرح اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری از جمله نخستین طرحهای نمایندگان مجلس هشتم بود که طی آن به تعریف مصادیق رجل سیاسی و اصلاح شیوه ثبتنام کاندیداهای ریاستجمهوری پرداخته بودند.
در بررسیهای این طرح در صحن علنی، تعیین شرط تحصیلی و شرط سن نیز به آن افزوده شد. حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و یا معادل حوزوی آن، شرط سنی میان 40 تا 75 سال از جمله اضافات طرح اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری بود.
اما این مصوبه مجلس به مذاق شورای نگهبان خوش نیامد. چرا که این شورا تعریف رجل سیاسی را از جمله موارد حوزه عملکرد خود دانسته و نیازی به ورود مجلس به این زمینه نمیدید.
با وجود دوبار مخالفت شورای نگهبان، بار دیگر امروز نمایندگان مجلس بر مصوبه خود اصرار ورزیدند. این اصرار در قالب 148 رای موافق در مقابل 25 رای مخالف و 6 رای ممتنع نسبت به اصلاح ماده ماده 35 که حاکی از شرط مدرک تحصیلی و برخورداری از یکی از مناصب مشخص شده در تعریف رجل سیاسی (همچون برخورداری از سوابقی چون نمایندگی مجلس شورای اسلامی، خبرگان، شواری نگهبان، مناصب اجرایی همچون وزارت، استانداری و ....) نمود یافت.
شرط سنی حداقل 40 سال و حداکثر 75 سال نیز با 132 رای موافق، 40 رای مخالف، و 4 رای ممتنع بار دیگر با تایید نمایندگان روبرو شد.
پیشبینی ارجاع به مجمع تشخیص ترکیب آراء نمایندگان و اصرار آنها بر مصوبه پیشین خود آن قدر عیان بود که روز گذشته محمدرضا تاجالدینی عضو هیات رئیسه مجلس این موضوع را پیشبینی کرده بود. برخی طراحان این طرح معتقدند که نظر موافقی نسبت به این طرح در مجمع تشخیص وجود دارد و با ارجاع آن به مجمع میتوان در مورد تصویب نهایی آن مطمئن بود.
طرح مدرکگرایی
علیرضا محجوب نماینده تهران از جمله مخالفان این طرح از بدو تدوین تا کنون بود که امروز نیز طی سخنانی، این طرح را به منزله اشاعه مدرکگرایی دانست و افزود: «حاصل این طرح آن است که 754 هزار نفر در صف دانشگاه آزاد برای اخذ فوقلیسانس میایستند. در حالیکه برای اداره امور کشور به یک سوم این متقاضیان هم نیازی نیست».
وی ارائه چنین طرحهایی را به منزله از بین رفتن سرمایهها دانست و گفت: «اگر با این ملاکها در زمان شهید رجایی میخواستیم رئیسجمهور را انتخاب کنیم باعث حذف یک نیروی موفق از عرصه ریاستجمهوری میشدیم نباید بر اساس مدرک تحصیلی بسیاری از افراد را از عرصه حذف کنیم».
محجوب به یکباره و بیارتباط از عسگر اولادی نام برد و گفت: «چرا نباید اینگونه افراد در انتخابات ریاستجمهوری کاندیدا شوند و تنها بر اساس مدرک تحصیلیشان کنار گذاشته شوند».
رجایی فوقلیسانس داشت
علی ادیانی راد نماینده قائمشهر در مخالفت با سخنان محجوب و در موافقت با طرح اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری ابتدا یادآور شد که رجایی مدرک فوقلیسانس داشته و همچنین با توجه به سابقه وزارتش بر اساس این طرح میتوانسته کاندیدای ریاست جمهوری شود.
وی این طرح را موید اصول قانون اساسی و در راستای توجه به علم و تجربه و دانش و صلاحیت دانست و افزود: «با تعیین این ضوابط از هرج و مرج رفتاری در زمان ثبتنام کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری جلوگیری میکند».
طرحی برای انتخابات بعد
گفتنی است پیش از این عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان گفته بود که حتی در صورت تصویب این طرح، اجرای آن به این دور از انتخابات نمیرسد و برای انتخابات ریاستجمهوری یازدهم لازمالاجرا میشود.