محسن نذیریاصل ضمن ابراز تاسف از اینکه یکی از ارکان اساسی معاهده منع سلاحهای هستهای، یعنی خلع سلاح هستهای، علیرغم تمایل شدید جامعه بینالمللی هنوز محقق نشده، نسبت به شکلگیری مسابقه تسلیحات هستهای جدید در میان کشورهای دارای سلاح هستهای هشدار داد.
وی همچنین با اشاره به اینکه فرسایش سیستماتیک و عدم پایبندی به تعهدات خلع سلاح هسته ای جدی ترین تهدید برای یکپارچگی و اعتبار این معاهده می باشد، بر نیاز ضروری به پایبندی سریع و کامل همه کشورهای دارای سلاح هستهای با تعهدات ماده ششم و سایر تعهدات در زمینه خلع سلاح هستهای به عنوان اولویت اصلی تاکید نمود.
نذیری همچنین سازوکارهای اشتراک تسلیحات هستهای میان کشورهای دارای سلاح هسته ای و برخی از کشورهای فاقد سلاح هسته ای، به ویژه استقرار و میزبانی این دسته از سلاح ها در قلمرو کشورهای فاقد سلاح هسته ای در اروپا را نقض تعهدات ذیل معاهده دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران از این دسته از کشورها می خواهد تا به نگرانی های جدی اکثریت قریب به اتفاق کشورهای عضو NPT توجه کنند و به تعهدات خود در زمینه معاهده عدم اشاعه هسته ای برگردند.
نماینده کشورمان در ادامه با تاکید بر تعهد قوی ایران به اهداف معاهده منع اشاعه هستهای که مبتنی بر مبانی عقلی، قانونی و شرعی است و همچنین تاکید بر نقش آژانس در نظارت بر تعهدات مربوطه تحت NPT، افزود: ما بر تعهد خود به اجرای موافقتنامه جامع پادمان با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر اساس ماده سوم معاهده ثابت قدم میمانیم.
وی در همین راستا اظهار کرد: بر اساس آخرین گزارش اجرای پادمان، با همکاری ایران با آژانس در زمینه پادمان مثال زدنی بوده است.
نذیریاصل با اشاره به اینکه ایران به خاطر ارائه این سطح از همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی شایسته تقدیر است، تأکید کرد: ضروری است آژانس فعالیتهای راستیآزمایی خود را بدون تبعیض، بیطرفانه و مستقل انجام دهد تا اعتبار خود را که بزرگترین دارایی اش می باشد، حفظ کرده و در برابر فشارهای خارجی برای دستکاری در دستور کار خود مقاومت کند.
نماینده کشورمان درخصوص موضع برجام نیز اظهار کرد: در حالی که که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ۱۵ گزارش متوالی خود تایید نمود که ایران به طور کامل به تعهدات خود در چارچوب برجام عمل میکند، آمریکا بهطور یکجانبه و بدون هیچ توجیهی از این توافق خارج شد و پس از آن تمام تحریمهای غیرقانونی خود علیه ایران را مجدداً اعمال کرد. از طرف دیگر طرف های اروپایی برجام به تعهدات خود مبنی بر جبران خسارات وارده به ایران در نتیجه تحریمهای مجدد ایالات متحده پایبند نبودند. از این رو، ایالات متحده و اعضای اتحادیه اروپا به خاطر بی عملی در اجرای تعهداتشان ذیل برجام، مسئول وضعیت وخیم کنونی این توافق هستند.
نذیری همچنین ضمن تاکید به احترام کامل به حقوق کشورهای عضو و رعایت تعهدات مندرج در ماده ۴ معاهده درخصوص ترویج استفاده صلح آمیز از انرژی و فناوری هسته ای، افزود: تحمیل اقدامات قهری یکجانبه توسط یک دولت عضو، یعنی آمریکا، علیه همکاری های هسته ای صلح آمیز غیر نظامی با برخی از کشورهای عضو دیگر، نقض فاحش تعهدات قانونی بر اساس ماده ۴ معاهده است.
نماینده کشورمان در پایان نیز درخصوص وضعیت نگران کننده تسلیحات هسته ای رژیم اسرائیل عنوان داشت: جمهوری اسلامی ایران نگرانی عمیق خود را از تاخیر مداوم و طولانی در اجرای قطعنامه ۱۹۹۵ و برنامه اقدام ۲۰۱۰ در خاورمیانه ابراز می کند. رژیم اسرائیل با حمایت و کمک آمریکا با تمام ابتکارات و تلاشها در زمینه ایجاد منطقه عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه مخالفت کرده است. وجود صدها سلاح هسته ای در دست این رژیم تهدیدی جدی برای امنیت منطقه خاورمیانه و فراتر از آن است.
جامعه بینالملل باید از طرق مقتضی از این رژیم بخواهد تا از سلاحهای هستهای دست کشیده و ضمن پیوستن به معاهده منع اشاعه، تمامی تأسیسات و فعالیتهای هستهای خود را تحت پادمانهای جامع آژانس بینالمللی انرژی اتمی و پروتکل الحاقی قرار داده و پاسخگو باشد.