آفتابنیوز : آفتاب: یکی از مدیران سابق سازمان مدیریت و برنامهریزی معتقد است که وضعیت اقتصادی کشور در سال 89 بسیار سختتر از سال 88 خواهد بود.
بیژن رحیمی دانش در گفتگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود: «به دلیل کاهش قیمت نفت در سال 88 از مانده ذخایر ارزی کشور استفاده خواهد شد و دیگر ارزی برای مقابله با شرایط دشوار و آثار بحران بازارهای مالی بینالمللی در سال 89 باقی نخواهد ماند بنابراین هر فردی که در انتخابات ریاست جمهوری موفق به کسب آرای مردم شود با این چالش جدی در سال 89 روبرو خواهد بود».
وی که سابقه دبیری شورای اقتصاد در زمان نخست وزیری مهندس موسوی به مدت 10 سال را دارد گفت: «با وجود کاهش قیمت نفت ما باید بر اساس برنامه عمل کنیم. بر اساس قانون برنامه، تورم در سال 88 باید به 8/6 درصد کاهش یابد؛ این در حالی است که در سه سال گذشته تورم از 12 درصد به 25 درصد رسیده است».
معاون سابق دفتر تلفیق بودجه سازمان مدیریت و برنامه ریزی تصریح کرد: «اداره امور اقتصادی کشور با وجود کاهش قیمت نفت سخت به نظر میرسد اما این کار با توجه به سوابق پیشین مدیریتی کشور و کاهش شدید قیمت نفت تا حدود 8 دلار امکان پذیر است».
دبیر شورای اقتصاد در زمان جنگ تحمیلی گفت: «در زمان جنگ کشور با مشکلات اقتصادی فراوان و تحریم روبرو بود و مجامع بینالمللی و کشورها نیز حاضر به کمک و قرض دادن به ایران نبودند با این حال کشور در چنین شرایطی به دلیل صداقت مسئولان با کالای کوپنی اداره شد و مردم با دولت همراهی و همکاری کردند. البته اقدامات و برنامههای مهمی نیز برای مقابله با این شرایط دشوار به اجرا درآمده بود».
وی در باره لایحه بودجه 88 نیز گفت: «این لایحه انقباضی تهیه نشده با وجود اینکه وقتی دخل نداریم باید از مخارج کشور بکاهیم».
این کارشناس اقتصادی افزود: «در صورتی میتوان بودجه را انقباضی دانست که با کاهش مخارج، فشارهایی به بخشهای مختلف احساس شود. در این شرایط باید بهرهوری شرکتها افزایش یابد تا کاهش بودجه اثر منفی بر امور کشور نداشته باشد».
رحیمی دانش گفت: «در سال 87 که سال خوبی از نظر کسب درآمد مالیاتی و نفت برای ایران بود بدون احتساب یارانه حاملهای انرژی و واردات بنزین که از بودجه 87 حذف شد، 484 هزار میلیارد ریال با اصلاحیه 59 هزار میلیارد ریالی هزینه جاری انجام دادیم. اما در بودجه 88 که سال کم درآمدی به شمار میرود در لایحه بودجه 480 هزار میلیارد ریال به اضافه افزایش 50 هزار میلیارد ریالی قانون خدمات کشوری، بیش از 530 هزار میلیارد ریال پیشبینی شده است».
وی تصریح کرد: «این در حالی است که بخشی از افزایش حقوق بازنشستگان در بودجه سال 87 تامین شده است».
این کارشناس اقتصادی گفت: «بنابراین بودجه 88 به هیچ وجه انقباضی تنظیم نشده و بودجهای انبساطی محسوب میشود».
مدیر عامل انجمن برنامه نویسان خبره ایران تصریح کرد: «دلیل این که چرا بودجه با وجود کاهش شدید و واقعی درآمد نفت انقباضی تنظیم نشده شاید به انتخابات ریاست جمهوری و اهداف تبلیغاتی دولت بازگردد. اما با پرداختهای مورد نظر دولت در این سال علاوه بر مشکلات ناشی از بحران جهانی و قیمت نفت این سوال پیش میآید که تورم پیش بینی شده 8/6 درصدی در برنامه توسعه با وجود افزایش رشد نقدینگی چه وضعی پیدا خواهد کرد».