حمید منوچهری از پیشکسوتان رادیو و دوبله که چندی پیش در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان شهرام بستری شده بود ۱۱ مرداد در ۸۲ سالگی درگذشت. منوچهری نهم دی سال ۱۳۲۰ متولد شد. منوچهری در سال ۱۳۳۶ در شانزده سالگی با نمایشهای رادیویی و یک سال بعد از طریق هوشنگ کاظمی با حرفه دوبله آشنا شد.
او در سال ۱۳۴۲ با کمک نصرت الله محتشم به رادیو ایران آمد و در سال ۱۳۵۱ کارگردانی برنامه کودک رادیو را بر عهده گرفت، منوچهری تا سال ۱۳۵۷ چندین برنامه دیگر را کارگردانی کرد. منوچهری در سال ۱۳۶۰ کارگردانی صبح جمعه با رادیو را به عهده گرفت و تا سال ۱۳۶۵ به فعالیت خود ادامه داد و بعد از آن در عصر جمعه و برنامههای ویژه رادیو به کارگردانی و ایفای نقش پرداخت.
او علاوه بر گویندگی در فیلمهای سینمایی همچون "مشت و تفنگ شکسته"، "شیطان صفتان"، "ماموریت"، "چهره دوم سقوط"، "جغد ها" و مجموعههای تلویزیونی "یکی از این روزها"، "داستان یک زندگی" و "معمای شاه" به عنوان بازیگر ایفای نقش داشته است.
پیکر این هنرمند فقید صدا و سیما، صدای ماندگار دوبله و استوانه بی بدیل نمایشهای رادیویی، امروز جمعه ۱۳ مرداد با حضور جمعی از دوستداران ایشان و اهالی فرهنگ و هنر در محل ارگ تاریخی رادیو واقع در میدان ۱۵ خرداد تشییع و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
دنبال ساماندهی کار بچههای رادیو بود
امیر منوچهری فرزند زنده یاد حمید منوچهری در این آیین گفت: اینکه پدر دنبال کار ساماندهی بچههای رادیو بود و کارهای آنها را پیگیری میکرد، به خودش امید و انگیزه میداد. دغدغه پدر همیشه این بود که نوع دوست و انسان باشیم.
فرزاد حسنی نیز گفت: مراسم را در قدیمیترین میعادگاه اهل صدا و رادیو ارگ آغاز میکنیم و آنچنان که شایسته مراسم بدرقه استاد حمید منوچهری است. من از کسی حرف میزنم که لفظ و کلام و نگاهش برای همه ما آشکار است. از کسی صحبت نمیکنم که نقطه پنهانی داشته باشد و در زندگیاش محجوب بود.
وی افزود: چگونه میتوانم از کسی که نه فقط در بستر بیماری، بلکه هر زمان که میخواست قد برافرازد و قیام کند؛ نام علی (ع) را میگفت سخن بگویم؟ کسی که در ایام عزای فرزند علی (ع) ما را ترک کرد.
حسنی گفت: حمید منوچهری در هنگام نصیحت، در هنگام مشکل، در هنگام کارگردانی، نام مولا را میگفت.
حمید منوچهری خستگی را خسته کرد
معاون صدای رسانه ملی نیز اظهار کرد: چند صباحی در این دنیاییم و در میان بندگان خدا تنفس میکنیم و بعد به خدا وارد میشویم. خوش به حال حمید منوچهری که در این دنیا با بندگان خدا طوری رفتار کرد که بندگان خدا هنگام رفتن او گریستند و کمبود محبت و مهر او را حس کردند.
علی بخشی زاده افزود: دو سالی با استاد عزیزم بیشتر دم خور بودم. خدا شاهد است بیان کردن کلمه «استاد عزیزم» لقلقه زبان نیست و از عمق جانم است. هر کسی در زندگیاش تجربیاتی دارد و با انسانهای مختلفی روبرو شده است. من اگر میدیدم استاد همیشه میگوید مولا یارتان، یا در پناه مولا باشید، خودشان از مولا علی (ع) خوب رنگ و بو گرفته بودند. به عنوان نمونه امیرالمومنین (ع) در کتاب نهج البلاغه که استاد عزیز با آن صدای بسیار زیبایشان توفیق داشتند و عرض ادبشان را نسبت به ساحت مولا کامل کردند، یک عبارتی در این کتاب دارند که به نظر حقیر یکی از رموز انسانیت را بیان کردند.
وی ادامه داد: یک انسان چه وقت میتواند بگوید من انسانم، شاید شاه بیت این حرف این باشد که وقتی که منافع دیگران را به منافع خودش ترجیح دهد. «دوست بدار برای دیگری آنچه را که برای خودت» این یعنی چه؟ یعنی نفی خودخواهی، ترویج روحیه دیگر خواهی، دیگری را بر خودت مقدم بداری. من شهادت میدهم در این مدت ۸۰۰ روزی که محضر استاد را نزدیکتر درک کردم، ندیدم ارتباطی داشته باشم چه حضوری و چه تلفنی حرفی را برای خودشان بزنند. دائما دغدغه همکاران و دوستان را داشت. ایشان حقیقتا خستگی را خسته کردند، باها به ایشان گفتم شما بفرمایید من خدمت شما میآیم ایشان میفرمودند لذتش این است که خودم بیایم و پیگیر کارها شوم.
بخشی زاده افزود: آیا دیده اید استاد منوچهری نکتهای را بگویند که دال مرکزی صحبتشان خودشان باشد؟ اصلا و ابدا. خوش به حال این مرد که در تربیت خودش کوشید و این خیلی سخت است. ریشه تمام اشتباهاتی که ما آدمها مرتکب میشویم در خودخواهی است. ایشان اصل ماجرا را کنار گذاشت. آن ریشهای که آدمها به گناه میافتند و انسانیت را کنار میگذارند، کنار گذاشت. این چیزی بود که مشاهده کردم. خوش به سعادت این مرد.
ایوب آقاخانی بازیگر تلویزیون و تئاتر نیز اظهار کرد: کسی نیست اینجا که استاد حمید منوچهری را نشناسد. فکر میکنم موقعیت من تراژیکتر از برخی از شماست. من هم اوایل اردیبهشت پدرم را از دست دادم و حالا برای بار دوم بی هر تعارفی، فکر میکنم پدرم را از دست دادم.
وی افزود: اینجا نیامدم که از حمید منوچهری بگویم ما اینجا جمع شدهایم تا با هم به سوگ خود بنشینیم. جای او از تکتک ما بهتر است. ما شایسته سوگواری هستیم که دیگر برای رفع تشنگی سرچشمهای نداریم.
آقاخانی تصریح کرد: او سنگر را با همه دلایلی که وجود داشت ترک نکرد. هر بار در بیمارستان به ملاقات او رفتیم درباره کاری که میخواست بعد از ترخیص برای رادیو انجام دهد سخن میگفت.
وی یادآور شد: آرزوی قلبیام این است که او آنجا که دست راستین بر آتش راستین دارد، شفاعت ما را بکند. او که بارها اینجا شفاعت ما را نزد کسانی کرد که دستی بر آتش دارند.
بیوک میرزایی، محمود قنبری، محسن سوهانی مدیر رادیونمایش، بهمن هاشمی، حمیدرضا افتخاری مدیر رادیو صبا، افشین زی نوری، فرشید شکیبا مدیر دوبلاژ معاونت سیما و جمعی از مدیران و هنرمندان رادیو و تلویزیون در این مراسم حضور داشتند.
مراسم ختم این استاد فقید، یک شنبه ۱۵ مرداد از ساعت ۱۵ تا ۱۶:۳۰ در مسجد جامع شهرک غرب برگزار خواهد شد.