بر اساس گزارشی جدید، تعدادی از رهبران نظامی در سراسر جهان به مقامات آمریکایی نسبت به تسلط و کنترل ایلان ماسک بر اینترنت ماهوارهای ابراز نگرانی کردهاند.
به گزارش اسپیس، آنها میگویند: ما نگران هستیم که اگر دستگاههایی به استارلینک سفارش دهیم، به نوعی در دام بیفتیم.
طی دههی گذشته شرکتِ اسپیسایکس ایلان ماسک صنعت پرتابهای فضایی را با موشکهای چند بار مصرف فالکون ۹ تغییر داده است. اسپیسایکس این مزیت را برای تثبیت حضور خود به عنوان یک پیشرو در توسعهی اینترنت ماهوارهای از طریق استارلینک اعمال کرده است.
در حال حاضر بیش از ۴۵۰۰ ماهواره استارلینک در مدار قرار دارد که بیش از نیمی از کل ماهوارههای فعال در مدار را تشکیل میدهند. این صورت فلکی ممکن است به ۴۲ هزار ماهواره در مدار برسد. اهمیت و پتانسیل استارلینک اسپیس ایکس به عنوان یک صورت فلکی اینترنت ماهوارهای در مدار پایین زمین، پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین مورد توجه گستردهای قرار گرفت. این سیستم نقش مهمی در ارائهی راهی برای برقراری ارتباطات حیاتی به اوکراین در پی آسیب دیدن زیرساختها و پارازیتهای سیگنالهای ماهوارهای زمین ثابت ایفا کرد.
با این حال، طبق گزارش نیویورک تایمز، ژنرال والری زالوژنی(Valeriy Zaluzhnyi)، فرمانده نیروهای مسلح اوکراین، موضوع استارلینک را با رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده مطرح کرده است.
مقررات و نظارت اندکی بر عملکرد استارلینک وجود دارد و این نگرانیهایی در مورد نحوهی اعمال قدرت ایلان ماسک بر این سیستم ایجاد میکند که شامل قدرت قطع دسترسی میشود.
به گفته زالوژنی، تصمیمات اوکراین در میدان نبرد به استفاده مداوم از استارلینک برای ارتباطات بستگی دارد. اما ماسک در طول جنگ چندین بار دسترسی به استارلینک را محدود کرده است.
محدودیتها از طریق فرآیندی به نام حصار جغرافیایی(geofencing) اعمال شدهاند. بر اساس این گزارش، دسترسی به استارلینک نیز بر اساس تحرکات جنگ نوسان داشته است. ماسک همچنین سال گذشته درخواست اوکراین برای ارائه دسترسی به استارلینک در نزدیکی کریمه را رد کرد.
بر اساس گزارش نیویورک تایمز، مقامات اوکراینی به سایر منابع بالقوه برای جبران وابستگی بیش از حد به استارلینک نزدیک شدهاند، اگرچه آنها اعتراف کردند که هیچ رقیبی به استارلینک دسترسی ندارد.
دو مقام اطلاعاتی ایالات متحده در این مورد توضیح دادند که علاوه بر اوکراین، دستکم ۹ کشور از جمله کشورهایی در اروپا و خاورمیانه طی ۱۸ ماه گذشته در مورد استارلینک با مقامات آمریکایی صحبت کردهاند و برخی قدرت آقای ماسک را در مورد این فناوری زیر سوال بردهاند.
تایوان نیز ابراز نگرانی کرده است. در این گزارش به نقل از یک قانونگذار سابق تایوانی آمده است که نگرانیهای زیادی در مورد ماسک وجود دارد.
جیسون هسو(Jason Hsu)، محقق ارشد دانشکده هاروارد کندی در تایپه، گفت: ما نگران این هستیم که اگر دستگاههایی به استارلینک سفارش دهیم، به نوعی در دام بیفتیم. وی ایلان ماسک را به دلیل تولید خودروهای تسلا در شانگهای، در چین ذینفع میداند.
چین همچنین در مورد استفاده از استارلینک ابراز نگرانی کرده است و پکن ابراز نگرانی کرده که ماژول ایستگاه فضایی تیانهه آنها باید برای جلوگیری از برخورد با استارلینک مانور انجام دهد. در گزارشهای جداگانهای اشاره شده است که ماهوارههای اسپیسایکس بیش از ۵۰ هزار بار مجبور شدهاند برای جلوگیری از برخورد از سال ۲۰۱۹ تاکنون مانور انجام دهند.
چین همچنین معتقد است که استارلینک برای اهداف نظامی در نظر گرفته شده و به استفاده از آن در اوکراین اشاره کرده است. این کشور قصد دارد ابرصورت فلکی ارتباطی خود را در مدار پایین زمین بسازد.
شرکتهای وان وب و آمازون نیز از طریق طرح صورت فلکی کویپر، قصد دارند با استارلینک رقابت کنند، اما استارلینک همچنان پیشرو در مدار پایین زمین است.