آفتابنیوز : آفتاب: حامد کرزای رئیس جمهور افغانستان تحت فشارهای زیاد مجبور شد تاریخ برگزاری انتخابات را تغییر ندهد و بار دیگر از تصمیم کمیسیون مستقل انتخابات برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور در بیست ونهم مرداد سال آینده حمایت کرد.
به گزارش سرویس بینالملل آفتاب، به نظر میرسد فشارهای خارجی به ویژه فشارهای آمریکا وسازمان ملل موجب تغییر نظر کرزای شد که تصمیم گرفت انتخابات را در ماه اوت (مردادماه) برگزار کند.
حامد کرزی روز شنبه، دریک نشست خبری درکابل گفت: «ابتدا کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان بیست ونهم مرداد را تاریخ برگزاری دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور اعلام کرده بود اما این تصمیم با مخالفت مجلس مواجه شد و نمایندگان آن را مغایر قانون اساسی دانستند و محکوم کردند».
وی با اشاره به اینکه انتخابات افغانستان باید مشروعیت داشته باشد، افزود: «انتخابات باید براساس قانون اساسی افغانستان یا وفاق ملی برگزار شود».
کرزی با اشاره به اینکه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باید مورد پذیرش مردم این کشور باشد، گفت: «اگر با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان براساس قانون اساسی دربهار سال آینده مخالفت شود، انتخابات باید براساس وفاق ملی برگزار شود».
وی افزود: «اکنون که همگان خواستار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دربیست ونهم مرداد هستند، من هم از آن حمایت میکنم».
رئیس جمهور افغانستان با اشاره به مخالفت احزاب سیاسی و اپوزسیون این کشور مبنی برادامه حکومت وی پس از خرداد ماه سال آینده گفت: «من به هیچ وجه نمیخواهم حکومت غیرمشروع داشته باشم».
دوره ریاست جمهوری کرزای در بیست و یکم مه (خردادماه) به پایان میرسد واحتمال دارد وی تا ماه اوت (آخر مرداد) همچنان رئیس جمهور بماند.
کرزی در کنفرانس مطبوعاتی امروز خود به این موضوع اشاره کرد و با بیان اینکه نمیخواهم یک روز بیشتر از دوران کاری خود بر کرسی ریاست جمهوری بمانم افزود: «قانون اساسی افغانستان اول خرداد سال پنجم کاری رئیس جمهور را پایان ماموریت وی تعیین کرده است اما براساس این قانون، انتخابات باید پیش از خرداد ماه برگزار شود تا رئیس جمهور زمام امور را به رئیس جمهور آینده تحویل دهد».
قانون اساسی افغانستان هیچ چیزی در این خصوص مشخص نکرده است.
کرزای تصریح کرد: «درسال آینده انتخابات ریاست جمهوری پیش از خرداد برگزار نمیشود تا من پس از آن، اداره حکومت را به رئیس جمهور بعدی واگذار کنم».
با این حساب، دو راه پیش روی کرزای است؛ یا اینکه وی پس از بیست و یکم ماه مه ناامنی را بهانه قرار دهد و وضع فوق العاده اعلام کند و قدرت را تا ماه اوت حفظ کند یا اینکه در بیست و یکم مه از قدرت کناره گیری کند و دولتی موقت در راس کشور بگمارد تا اینکه انتخابات برگزار شود.
رئیس جمهوری افغانستان در ارتباط با این موضوع با بیان اینکه مشروعیت ادامه کاری وی دراین پست را دادگاه عالی قضایی و لویه جرگی مردمی تعیین میکنند، افزود: «اگر مردم افغانستان با ادامه کار من پس از خرداد ماه سال آینده موافق نباشند، من از این پست کناره گیری میکنم».
وی با اشاره به دیدگاه سایر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مبنی بر تشکیل حکومت انتقالی پس از خرداد ماه گفت: «حکومت انتقالی درقانون اساسی پیش بینی نشده است؛ درعین حال مشورتهای حقوقی من در این زمینه همچنان ادامه دارد».
کرزای به سایر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اطمینان داد که با آزادی کامل میتوانند به تبلیغات خود بپردازند. رئیس جمهور افغانستان همچنین از جامعه جهانی خواست تا مشکلات کمیسیون مستقل انتخابات را برطرف کنند.
آمریکا عقیده دارد تا زمانی که نیروهای جدید آمریکایی به افغانستان نروند و امنیت کامل انتخابات تامین نشوند، نمیتوان انتخاباتی سالم برگزار کرد.
فشارها همچنین از جانب سازمان ملل مشهود بود. سازمان ملل هزینه تدارک و برگزاری انتخابات را تامین کرده است و این سازمان به خوبی میدانست که کمیسیون انتخاباتی افغانستان آماده برگزاری انتخابات در ماه مه نخواهد بود زیرا به دشواری میتوان نیروی جدید در این کمیسیون به کارگرفت و دفاتر اخذ رای نیز باید ایمن سازی شوند و همه اینها به تدارکی گسترده نیاز دارد.
علاوه بر همه این مسائل درگیریها در کشور رو به گسترش است. فشارها همچنین از جانب احزاب مخالف بسیار شدید بود نامزدهای انتخاباتی احتمالی کرزای را متهم کرده بودند با تغییر تاریخ به ماه مه، مانع تبلیغات انتخاباتیشان میشود.