کد خبر: ۸۵۵۵۶
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۸۷ - ۲۳:۳۶
گزارش کامل سفر خاتمی به شیراز

خاتمی: دلم برای شیراز تنگ می‌شود

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: سید محمد خاتمی در سفر یک روزه خود به شیراز با اقشار مختلف مردم، نخبگان و چهره‌های برجسته مذهبی و علمی دیدار کرد.

به‌گزارش سرویس سیاسی آفتاب، رئیس جمهور سابق کشورمان بعد از ظهر پنجشنبه در جمع هزاران نفر از مردم خونگرم شیراز نسبت به اضمحلال اخلاقی در جمهوری اسلامی و نیز در خطر بودن درخت انقلاب هشدار داد.

حجت الاسلام سید محمد خاتمی در ورزشگاه شهید دستغیب شیراز واقع در یکی از مناطق محروم این شهر به اولین سخنرانی عمومی خود بعد از اعلام کاندیداتوری خود را در جمع هزاران نفر از مردمی که از ساعتها قبل انتظار او را می‌کشیدند؛ ایراد کرد.

وی در آغاز با تسلیت شهادت امام حسن عسگری(ع) اظهار داشت: «امام حسن عسگری(ع) کسی است که در دوران غلبه قهر و استبداد و زور و فریب فقط به خدا اندیشیده و به سعادت بندگان خدا فکر می‌‏کرد. حضرت مهدی(عج) را موعودی انست که بدست او هدف تمامی پیامبران الهی تحقق خواهد یافت و ظهور مهدی موعود موجب تشکیل جامعه‌‏ای می‌‏شود که در آن آزادی و عدالت حکم‌‏ فرماست».

خاتمی سپس در توصیف شهر شیراز گفت: «وصف بی‌‏مثال شیراز که حافظ بزرگ آن را خاص خود دانسته چیست؟ و چه چیزی در این سرزمین وجود داشت که حافظ وصف آن را بی‌‏مثال می‌‏داند؟ وی تصریح کرد اینجا سرزمین عشق و ایمان و آزادگی و سرزمین دلدادگی به پیامبر و اهل بیت(ع) است».

رئیس موسسه بین المللی گفتگوی فرهنگها و تمدن‌ها از شیراز به عنوان سرزمین عرفان و فضلای و شاعران بزرگی چون حافظ و سعدی نام برد. 

وی ادامه داد: «فارس یکی از بزرگ‌‏ترین تمدنهای تاریخ است و این شهر شهر عشق است». 

رییس دولت اصلاحات با تاکید بر اینکه «نهال جمهوری اسلامی امروز درخت تناوری است که همه ما در سایه آن آرمیده‌‏ایم»، اظهار داشت: «این درخت نیاز به مراقبت دارد چرا که در معرض و تهدید خشک شدن قرار دارد؛ از بیرون دشمنان ایران و اسلام برای خشکاندن این نظام در تلاش هستند و در داخل نیز تنگ نظری، تحجر و عدم تدبیر که ممکن است وجود داشته باشد، خطری برای خشکاندن نهال نظام اسلامی می‌‏باشد».

خاتمی افزود: «مراقبت از این نهال به انتخاب و حضور هشیارانه مردم بستگی دارد. وی تأکید کرد در اصلاحات واقعی که من بیانگر آن بودم و آن را اصلاحات دویست ساله مردم ایران می‌‏دانم ریشه‌‏اش در انقلاب اسلامی است. و اصلاحات مهمترین رسالت خود را دفاع از آرمانهای ملت و خاسته‌‏های شما مردم می‌‏داند که عبارت است از آزادگی، استقلال و پیشرفت در سایه ارزشهای دین خدا».

وی با بیان اینکه در موقعیت حساس و سرنوشت سازی قرار گرفته‌‏ایم گفت: «در ورای همه حزب گرایی که در جای خود محترم است، همه ما باید به فکر حفظ دستاورد‌های انقلاب باشیم».

رییس دولت اصلاحات سپس تصریح کرد: «اگر مدیریت کشور در جهت آرمانهای انقلاب، توسعه آزادی و عدالت و کاهش فقر و نابرابری است همه باید سعی کنیم این راه ادامه یابد».

خاتمی ادامه داد: «با کمال تأسف شاخصه‌‏هایی که از سوی مراجع رسمی اعلام می‌‏شود بر خلاف توسعه کشور و آزادی و عدالت است، اگر کشور ایران بر اساس سند چشم انداز بیست ساله حرکت کند، باید سعی کنیم این وضعیت ادامه پیدا کند. و اگر اینگونه نباشد باید تلاش کنیم در جهت مصلحت کشور که همان کرامت، عزت مردم و نیز رفع تهدیدها علیه کشور است حرکت کنیم».

رئیس دولت اصلاحات با تاکید بر اینکه «کشور متعلق به همه مردم است»، گفت: «باید از شعارزدگی پرهیز کنیم و در جهت رفع تبعیض و بهبود زندگی و نیز تقویت زیرساخت‌‏ها و رفع تهدیدها علیه کشور حرکت کنیم. و این به انتخاب و حضور هشیارانه مردم بستگی دارد”.

رییس دولت اصلاحات با انتقاد از رواج بی اخلاقی در جامعه گفت: « متاسفانه امروز اخلاق در جمهوری اسلامی در خطر است».

رئیس بنیاد باران تصریح کرد: «ما جامعه مدنی می‌‏خواهیم و ریشه جامعه مدنی در مدینه النبی است که محور و مدار آن اخلاق بود. اگر اخلاق در میان مسئولان ضعیف شود اولاً بی اخلاقی به جامعه سرایت می‌‏کند، دوماً بزرگترین هدف انقلاب تحقق پیدا نکرده است».

سید محمد خاتمی خاطر نشان کرد: «جامعه مدنی در کنار جامعه اخلاقی باید باشد».

من حتی یک رسانه ندارم
سید محمد خاتمی با بیان اینکه «مسئولان کنونی باید پاسخگوی وضعیت فعلی کشور باشند» اظهار داشت: «از 196 میلیارد دلار درآمد نفتی دولت طی سال‌های اخیر باید 46 میلیارد دلار در دولت مصرف می‌شد. یعنی اگر قانون برنامه چهارم اجرا می‌شد الان می‌بایست 150 میلیارد دلار در حساب ذخیره ارزی وجود داشته باشد این درحالی‌است که بانک مرکزی در اول فروردین ماه گدشته موجودی این حساب را 14 میلیارد دلار اعلام کرد».

رئیس جمهور سابق کشورمان که در اولین سفر استانی خود پس از اعلام نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری به شیراز سفر کرده بود، در جمع خبرنگاران رسانه‌های محلی استان فارس تاکید کرد: «عدالت اجتماعی به معنای منت گذاشتن بر سر محرومان و پول توجیبی اندکی به محرومان دادن و صدقه بگیر را اضافه کردن نیست بلکه به معنای سرمایه‌گذاری در جهت بی نیاز کردن محرومان است. البته مدعی نیستم که یک شبه همه مشکلات حل می‌شود».

وی ادامه داد: «اگر برنامه چهارم ادامه پیدا می‌کرد بخش عمده‌ای از مشکلات در اقتصاد و شهرستان‌ها کاهش پیدا می‌کرد و امیدوارم هر کسی که رئیس‌جمهور آینده می‌شود با یک برنامه دقیق و توجه به عدالت اجتماعی به معنای واقعی کلمه در عرصه حاضر شود».

رئیس دولت اصلاحات همچنین در خصوص میزان آشنایی‌اش با مشکلات استان‌ها با بیان ایمکه صادرات غیرنفتی کنونی از دولت گذشته کمتر شده است، گفت: مشکلات استان‌ها ریشه‌ای است و ناشی از عدم توازن منطقه‌ای است و یکی از معیارهای مهم ما باید طرح توازن منطقه‌ای باشد و برای حل مشکلات استان‌ها باید بخش خصوصی تقویت شود.

افتخار انرژی هسته‌ای متعلق به دولت اصلاحات است
خاتمی در ادامه سخنان خود افزود: «افتخار انرژی هسته‌ای متعلق به دولت اصلاحات است هر چند در دولت آقای هاشمی نیز فعالیت‌هایی در این خصوص انجام شده بود ولی در خصوص پرونده هسته‌ای در دولت اصلاحات پرونده به شورای امنیت نرفته بود و فقط تحریم آمریکا مطرح بود. ولی اکنون تحریم‌های دیگر هم صورت پذیرفته و پرونده به شورای امنیت رفته است».

رئیس جمهور سابق کشورمان هدف دولت خود را برخورداری باصلابت کشورمان از تکنولوژی صلح‌آمیز هسته‌ای عنوان و اضافه کرد: «در جلسه‌ای در خدمت رهبری به ایشان گفتم، این غلط است که گفته می‌شود انرژی هسته‌ای حق مسلم ما است، بلکه باید بگوییم تکنولوژی هسته‌ای حق مسلم ما است».

ضرورت بازنگری در قانون اساسی
وی سپس بر ضرورت بازنگری در قانون اساسی تاکید کرد و گفت در این بازنگری باید این مهم مورد توجه قرار بگیرد که چرا احزاب و گروه‌ها نمی‌توانند رسانه صوتی و تصویری مختص به خود داشته باشند.

خاتمی سپس اداره رسانه ملی را جناحی و باندی خواند و گفت: «با توجه به اینکه وقت اندکی برای تبلیغات وجود دارد چاره‌ای جز این نداریم که در این فرصت کم با استفاده از ارتباطات چهره به چهره و اندک رسانه‌های مستقل کار خود را انجام دهیم. هر چند معتقدم با توجه به امکانات رقیب، روش موجود روش عادلانه‌ای نیست».

رئیس بنیاد باران با انتقاد از رسانه ملی گفت: «متاسفانه رسانه ملی که از امکانات ملی استفاده می‌کند باید در آن تحول صورت گیرد تا بتواند صداهای مختلف را به گوش مردم برساند».

حتی یک رسانه هم ندارم
وی داشتن رسانه‌های مستقل و آزاد را امر مهمی دانست و در همین ارتباط اظهار داشت: «در مقطع فعلی برخی احزاب رسانه ندارند و من به عنوان فردی که هشت سال رئیس‌جمهور بودم یک رسانه هم در اختیار ندارم گرچه امروز خوشبختانه به خاطر توسعه سایت‌ها تا حدود زیادی مساله نداشتن رسانه می‌تواند، جبران شود، گرچه امکانات دولت و قدرت به گونه‌ای است که می‌توانند در این موضع هم مانع ایجاد کنند ولی از وضعیت گذشته بهتر است اما هیچ چیز جای روزنامه و مجله نمی‌شود».

خاتمی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه عصر مردم مبنی بر امکانات رسانه‌ای اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده برای تبلیغات جهت معرفی برنامه‌های خود، گفت: «وقنی می‌گوییم جمهوری اسلامی یعنی شکل دموکراسی را پذیرفتیم و همیشه تاکیدم بر مردم‌سالاری متکی بر دین بوده است و خدا را شکر می‌کنم که مساله مردم‌سالاری دینی به عنوان یک شعار در دل همه درآمد. البته هنوز در بخش‌هایی از حاکمیت ما این مساله را باور نکرده‌اند».

تاکید خاتمی بر وحدت اصلاح‌طلبان
رئیس جمهور سابق کشورمان درباره وحدت اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده گفت: «خیلی از افراد این دغدغه را دارند و واقعاً هم دغدغه درستی است. اگر انتخابات را یک امر نمایشی ندانیم و معتقد باشیم که انتخابات سرنوشت کشور را تغییر می‌دهد و اگر عده‌ای باشند که معتقد به اداره کشور بر اساس روش‌های بهتری هستند و به وضع موجود هم انتقاد دارند، هدف از حضور در انتخابات این است که آن برنامه و فکر بتواند در عرصه مدیریت کشور قرار بگیرد».

خاتمی با بیان اینکه کسانی که در عرصه انتخابات حاضر می‌شوند باید به قصد پیروزی بیایند، گفت: «هر امری که به این مهم ضربه بزند مضر است و حضور صداهای مختلف در عرصه هیچ ضرری ندارد اما ما باید این مهم را درنظر داشته باشیم که اولویت و فوریت ما چیست؟ و در آن اولویت و فوریت مهم افرادی که در اصول و معیارها مشترک هستند، به تفاهم برسند».

وی تصریح کرد: «من به شدت موافقم که تفرقه ایجاد نشود و به مردم قول می‌دهم که با همه امکانات و هر هزینه‌ای که داشته باشد این کار را خواهم کرد و انشاالله مردم در جریان اصلاح‌طلب شاهد تفرقه نخواهند بود و من از همین جا به همه کسانی که در عرصه هستند می‌گویم که ما همچنان که رسالت داشتیم تا به عرصه بیاییم و مواضع خود را بگوییم، رسالت داریم که خواست مردم را که مبتنی بر عدم تفرقه و پراکنده نشدن آرا است را انجام دهیم و من به سهم خودم انجام خواهم داد و مطمئنم دوستان دیگر ما هم در این زمینه اقدام خواهند کرد».

کسانی که به صحنه می‌آیند دروغ نگویند
رئیس جمهور سابق کشورمان امتیاز جامعه مدنی ایران را اخلاقی بودن آن عنوان و تصریح کرد: «اگر حاکمان ما اخلاقی باشند عامل مهمی برای اخلاقی شدن جامعه است. دروغ و فریب بد است ولی دروغ و فریب حاکمان بسیار بدتر است.تحقیر انسان عملی غیر اخلاقی است ولی تحقیر از سوی حاکمان، عملی غیر اخلاقی است و باید پیمان ببندیم کسانی که می‌خواهند به صحنه انتخابات وارد شوند، اخلاقی عمل کنند و به مردم خود دروغ نگویند و به ملت ریاکاری نیاموزند و گزافه‌گویی نکنند».

خاتمی در پاسخ به سوال روزنامه نیم نگاه که از او راهکار برون رفت از سقوط اخلاقی در جامعه و نیز آشنایی وی با مشکلات استان‌ها را جویا شد، گفت: «من جداً به مساله اخلاقی اعتقاد دارم و در سال 82 در جلسه‌ای که همراه کارگزاران نظام در خدمت رهبری بودیم از جامعه اخلاقی صحبت کردم و من «جامعه مدنی» را مطرح کردم و در حال حاضر هم بر آن پافشاری می‌کنم. مقتضای زمان ما جامعه مدنی است و ریشه‌های آن را در آموزش‌های اصیل نبوی، علوی و اسلامی می‌توانیم پیدا کنیم».

وی ادامه داد: «جا افتادن اخلاق در جامعه بسیار مهم است و این موضوع بستگی به این مهم دارد که تا چه میزان مربیان جامعه خود به اخلاق اهتمام داشته باشند و آیا حوزه‌های علمیه ما به آن اندازه که برای شریعت احترام قائلند برای اخلاق هم احترام قائل می‌شوند»؟

وی با اظهار تاسف از اینکه در کشور ما مسوولان معیارهای اخلاقی را آنچنان مورد توجه قرار نمی‌دهند، گفت: «امام بزرگوار ما قبل از آنکه فقیه،فیلسوف و عالم باشد، معلم اخلاقی است و ایشان کسی است که در حوزه علمیه قم درس اخلاق می‌گفت و در یک انقلاب این‌چنینی با یک رهبری بی‌نظیر خیلی تاسف‌آور است که اخلاق ضعیف باشد و تاسف‌آورتر اینکه گاهی بد اخلاقی به عنوان یک کار ارزشی به حساب بیاید. باید کسانی که می‌خواهند رای مردم را جلب نمایند، اخلاقی باشند».

مسئولان انتخابات به رای مردم اهمیت بدهند
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه تحلیل روز که پرسید برای تخلفات احتمالی انتخابات چه راهکاری را در نظر گرفته‌اید؟ گفت: «در هر انتخاباتی ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد و در دوره خودم سعی کردم انتخاباتی آزاد برگزار شود ولی باید متوجه بود که همه مسائل انتخابات را نباید متوجه دولت کرد. متاسفانه نظارت استصوابی و معنایی که بعد از رحلت امام از آن به جامعه ما رسوخ کرد در برخی مواقع این نظارت حالت قیمومیت به خود می‌گیرد و کسانی که اینگونه عمل می‌کنند، باید به جامعه پاسخ‌گو باشند».

خاتمی افزود: «دست‌اندرکاران انتخابات هم باید به اهمیت رای مردم احترام بگذارند و معتقدم مقام معظم رهبری مراجع گرانقدر باید به برگزارکنندگان انتخابات بگویند که وظیفه مهم آنها این است که رای مردم به سلامت خوانده شود».

رئیس دولت پیشین با بیان اینکه اولویت کار رئیس‌جمهور آینده باید مسائل اقتصادی باشد در خصوص بحث سلامت انتخابات نیز گفت: «باید از اختیارات محدودی که داریم جلوی تخلفات را بگیریم و من این کار را کرده‌ام و در سراسر کشور کار آموزش به افراد را آغاز کرده‌ایم».

برای مذاکره با آمریکا مشکلی وجود ندارد
خاتمی همچنین در خصوص بحث رابطه با آمریکا گفت: «عاقلانه نیست سیاست‌هایی اتخاذ کنیم که دشمنان را علیه خود تقویت کنیم. به نظر می‌رسد مساله رابطه با آمریکا یک موضوع ابدی نیست و هیچ وقت نگفتیم که تا ابد با آمریکا رابطه برقرار نمی‌کنیم و برای مذاکره مشکلی وجود ندارد. البته مذاکره باید در چارچوب سیاست‌های نظام و بر اساس احترام متقابل باشد».

وی در خصوص برخی آزار و اذیت‌ها و کارشکنی‌ها در برابر خود و حامیانش گفت: «این آزار و اذیت‌ها رای‌آور است و مردم این موضع را خوب می‌دانند».

رئیس جمهور سابق کشورمان همچنین در خصوص مقایسه میزان انتقادپذیری دولت نهم با دولت اصلاحات نیز گفت: «بهتر است در این خصوص صحبتی نکنم و آن را به مطبوعات و مردم واگذار کنم».

خاتمی درعین‌حال با اشاره به مراسم روز 16 آذر 82 در دانشگاه تهران گفت: «در آن مراسم برخی از دانشجویان به شدت به دومین مقام کشور پرخاش کردند زیرا می‌دانستند در پی این پرخاش‌ها هزینه‌ای بر آنها مترتب نمی‌شود و یا دانشجوی ستاره‌دار و محروم از تحصیل نخواهند شد».

برنامه چهارم اجرا نشد، از برنامه پنجم عقب هستیم
خاتمی در ادامه خاطر نشان کرد: «مطمئن هستم که دولت حسن نیت دارد و می‌خواهد کار بکند، ولی به دلیل عدم کارشناسی دقیق و نیز غلبه سلیقه بر تفکر، مشکلاتی به وجود آمده است و امیدوارم هر دولتی که بر سر کار می‌آید به آرمان‌های انقلاب و امام، مصالح ملی و بهره‌گیری از کارشناسان علمی و نیروهای باتجربه انقلاب که در مقطع فعلی به انزوا رفته‌اند، توجه کافی داشته باشد».

خاتمی در خصوص برنامه‌های خود نیز با بیان اینکه در دولت گذشته برنامه سوم را به طور کامل اجرا کرده است، اظهار داشت: «برنامه چهارم که تهیه شد متاسفانه اجرا نشده است و از برنامه پنجم هم عقب هستیم و کشورهایی مانند ترکیه و عربستان اکنون از ما جلوترند».

وی یادآور شد: «رئیس جمهور ایران باید تکلیف را با مردم روشن کند که در چارچوب این نظام که محور آن رهبری است و مجلس و قوه قضاییه هم اختیاراتی دارند، می‌تواند خدمت کند و برنامه‌های من در چند کارگروه مختلف در حال نهایی شدن است و نهایتا تا فروردین ماه 88 آن را اعلام خواهم کرد».

دلم برای شیراز تنگ می‌شود
رئیس جمهور سابق کشورمان همچنین در پاسخ به سوال روزنامه افسانه مبنی براینکه چرا شیراز را برای سفر انتخاب کرده است و چه زمان برنامه‌های خود را اعلام می‌کند، گفت: «من شیراز را دوست دارم. البته همه ایران را دوست دارم ولی بعضی اوقات دلم برای شیراز تنگ می‌شود و اگر در اختیار خودم بود، شیراز را برای زندگی انتخاب می‌کردم».

وی افزود: «من شیراز را پایتخت فرهنگی ایران نامیدم، هر چند معتقدم مردم ما اصلاح‌طب هستند و شیراز هم پیشتاز حرکت اصلاحی ملت ایران به سوی آزادی، پیشرفت، وفاداری به معیارهای دینی است».

خاتمی همچنین در آغاز کنفرانس مطبوعاتی خود یکی از دستاوردهای دولت اصلاحات را گسترش کمی و کیفی وسایل ارتباط جمعی به‌خصوص توسعه رسانه‌های محلی دانست.

آیت‌الله دستغیب خطاب به خاتمی: شیوه شما شیوه پیامبر است
آیت‌الله سید محدعلی دستغیب خطاب به خاتمی اظهار کرد: «شیوه شما به دلیل احسان و سکوت در برابر دشمنانتان شیوه پیامبر است». 

آیت‌الله سید محمدعلی دستغیب نماینده شیراز در مجلس خبرگان رهبری صبح امروز جمعه در دیدار با رئیس جمهور سابق کشورمان گفت: «شما در برابر دشمنان خود نه تنها سکوت کرده‌اید بلکه احسان هم کرده‌اید که این شیوه پیامبر است». 

خاتمی نیز در این دیدار بیان اینکه در کنار فرهنگ رسمی یک فرهنگ غیر رسمی هم در کشور وجود دارد، از بخش ظاهرسازی‌ها در جامعه اظهار گلایه کرد. 

وی خطاب به آیت‌الله دستغیب گفت: «نه تنها من بلکه همه دوستان معتقدند که کشور باید بهتر از این اداره شود».
 
تولیت شاه‌چراغ خطاب به خاتمی: بشارت می‌دهم که مردم شما را دوست دارند
رئیس دولت اصلاحات همچنین صبح جمعه به زیارت حرم حضرت احمد‌بن‌موسی (شاهچراغ) پرداخت. خاتمی که به علت ازدحام و استقبال گسترده مردمی موفق به زیارت شاهچراغ در شب جمعه نشده بود، صبح روز جمعه با حضور در این حرم مقدس به زیارت پرداخت. 

خاتمی در جریان زیارت از شاهچراغ همچنین با آیت‌الله سید محمدمهدی دستغیب،‌ تولیت این حرم مقدس دیدار و گفت‌وگو کرد. آیت‌الله دستغیب در این دیدار کوتاه خطاب به خاتمی گفت: «بشارت می‌دهم که مردم شما را دوست دارند».

طرفداران آزادی ضدفاشیسم هستند
رئیس دولت اصلاحات با بیان اینکه طرفداران آزادی ضدفاشیسم هستند، تاکید کرد: «اگر بنا شود بین فاشیسم و لیبرالیسم یکی انتخاب شود که البته نباید این‌گونه شود، لیبرالیسم انتخاب می‌شود. 

سید محمد خاتمی در جمع نخبگان استان فارس با عرض تسلیت شهادت امام حسن عسگری گفت: «با شهادت امام حسن عسگری دوران ظهور به پایان رسیده و آغاز دوره‌ای تازه فرا می‌رسد».

وی افزود: «من فکر می‌کنم تلاشی که امروز باید صورت گیرد این است که باید به فکر حقایق متعالی زندگی بود و اوج سلامت و خوشبختی از یک زندگی مادی در این است که ترس و غم در آن نباشد».

رئیس بنیاد باران خاطرنشان کرد: «در بینش ادیان الهی و به خصوص در بینش شیعی پایان تاریخ زمانی است که ترس و غم در آن وجود نداشته باشد و مهدویت مکمل فلسفه تاریخ الهی است و بدون مهدویت فلسفه زندگی و تاریخ معنا ندارد و همه ادیان به این مساله معتقدند».

خاتمی با بیان اینکه برخلاف آن‌چیزی که تبلیغ می‌شود در سال 1998 اولین بار من در سازمان ملل مساله مهدویت را مطرح کرده‌ام، گفت: «نکته ظریفی که باید در بحث عدالت اجتماعی مورد توجه قرار گیرد، این است که عدالت اجتماعی بر خلاف اعتقاد برخی افراد، به معنای اینکه جامعه باید فقیر باشد، و اینکه چنین جامعه‌ای را جامعه اخلاقی می‌دانند،نیست».

وی با انتقاد از اینکه برخی سرمایه‌داری را عملی ضدارزشی می‌پندارند، گفت: «وقتی فقیرپروری در جامعه حاکم باشد، حرمت انسان‌ها از بین می‌رود. کرامت انسان‌ها بسیار بالاتر از آن است که به آن‌ها صدقه داده شود، صدقه‌ای که از جیب مردم برداشته می‌شود».

رئیس دولت اصلاحات با بیان اینکه برخی عدالت را استضعاف‌گرایی قلمداد می‌کنند، گفت: «پایان تاریخ زمانی است که در آن جامعه فاصله طبقاتی وجود نداشته باشد و امیدواریم با ظهور حضرت مهدی شاهد جامعه‌ای صلح‌آمیز و بدون ترس و غم باشیم؛ زیرا همه مشکلات، دلهره‌ها و بدبختی‌ها ناشی از ترس و غم است».

وی در بخش دیگری از سخنان خود به مساله اخلاق در جامعه اشاره کرد و گفت: «متاسفانه در جامعه نسبت به اخلاق کم‌توجهی صورت می‌گیرد و قطعاً ما جامعه‌ای آزاد می‌خواهیم و آزادی برای ما خیلی مهم است و رقیب فکر نکند که طرفداران آزادی به دنبال ولنگاری هستند».

خاتمی تاکید کرد: «طرفداران آزادی ضدفاشیسم هستند». 

وی با بیان اینکه به دلیل شرایط تاریخی ایران و مسائل دیگر نمی‌توانیم به دنبال لیبرالیسم باشیم، گفت: «مخالفان آزادی پایگاه فکری‌شان از فاشیسم آغاز می‌شود و در این بین استبداد تحقق پیدا می‌کند».

رئیس دولت اصلاحات تصریح کرد: «اگر بنا شود بین فاشیسم و لیبرالیسم یکی انتخاب شود (که نباید این انتخاب صورت گیرد) لیبرالیسم باید انتخاب شود».

خاتمی از افتخارات قانون اساسی را تاکید بر حاکمیت انسان بر سرنوشت خود دانست و گفت: «یکی از افتخارات قانون اساسی ما این است که در اصل 56 انسان حاکم بر سرنوشت خود دانسته شده است و به این معناست که حاکمیت برآمده از رای مردم است و هیچ قدرتی نمی‌تواند بدون رای مردم سر کار بیاید. ما ولنگاری را مردود می‌انگاریم زیرا دین ما مخالف آن است و آزادی با ولنگاری بسیار فاصله دارد».

وی آزادی را به معنای محدود کردن قدرت دانست و گفت: «مردم‌سالاری به معنای این است که قدرت ناشی از مردم و تحت نظارت مردم است و این موضوع در اهداف متعالی انقلاب ما متبلور بوده است و ما باید از این اصل دفاع کنیم».

خاتمی با بیان اینکه ما آزادی و پیشرفت می‌خواهیم، با انتقاد از شرایط فعلی جامعه گفت: «متاسفانه جامعه به گونه‌ای مدیریت می‌شود که از فرصت‌ها استفاده نمی‌شود و گاهی این فرصت‌ها به تهدید هم تبدیل می‌شود». 

منافع ملی این است که نگذاریم در دنیا منزوی بشویم
وی با بیان اینکه الگوی ایران، واشنگتن و پاریس نیست، گفت: «البته باید از تمامی مزایای این کشورها استفاده کنیم اما آن چیزی که ما می‌خواهیم و متمایز با جوامع دیگر است "اخلاق" است و در جامعه ما باید اخلاق حاکم باشد چرا که اخلاق مهمترین محتوای دین خدا است و پیامبر برای تکریم اخلاق آمده است و ما باید تلاش کنیم برای تامین نیازهای مردم از فرصت‌ها برای رفع تهدیدها استفاده شود نه اینکه با برخی سخنرانی‌ها مفت و مجانی برای کشور دشمن درست کنیم و بعد هم بگوییم منافع ملی ما این است که این گونه صحبت کنیم».

خاتمی خاطرنشان کرد: «منافع ملی این است که نگذاریم در دنیا منزوی بشویم و نباید کاری کنیم هزینه‌های کشور زیاد شود». 

دروغ یک مسوول بسیار بد است و آثار زیانباری دارد
وی با انتقاد از دروغ و تزویر در جامعه گفت: «نباید در جامعه دروغ، تهمت و تزویر حاکم شود و بر سر مردم منت گذاشته شود در حالی‌که اگر خدمتی برای ملت می‌کنیم ما باید منت مردم را بکشیم».

رئیس دولت اصلاحات تحقیر ملت را بزرگترین بداخلاقی دانست و گفت: «ما باید با فقر در عین حفظ کرامت انسان مقابله کنیم و خیل پیوستگان به کمیته امداد و بهزیستی مساله خوبی نیست».

وی با تاکید بر اینکه باید اخلاق در میان مسوولان کشور وجود داشته باشد، گفت: «دروغ یک مسوول بسیار بد و آثار زیانباری دارد؛ زیرا حکومت ما دینی است و دروغ مسوولان به دین سرایت پیدا می‌کند».

وی تصریح کرد: «در عرصه انتخابات باید از افرادی که حاضر می‌شوند ضمن اینکه از آن‌ها برنامه بخواهیم باید از آن‌ها خواسته شود اخلاق هم سرلوحه کارشان باشد».

خاتمی همچنین در واکنش به سخن یکی از حاضرین که از تخریب‌ها علیه وی انتقاد کرد، گفت: «تخریب‌ها اثر منفی دارد و به نفع من تمام می‌شود».

خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود با اظهار ناخشنودی از وضعیت کشاورزی شیراز به خصوص در بخش گندم این موضوع را با خودکفایی گندم در دولت اصلاحات مقایسه کرد و اظهار امیدواری کرد: «مسوولان به این موضوع رسیدگی کنند».

وی همچنین از تکمیل نشدن راه‌آهن شیراز انتقاد کرد.

خاتمی در پایان اظهار امیدواری کرد که به مسوولان تدبیر لازم داده شود که از فرصت‌ها استفاده بیشتری شود تا از مشکلات به راحتی عبور کنیم و در همین خصوص اظهار داشت: «امیدواریم ایران به جایی که شایسته آن است برسد و از تهدیدها کاسته شود». 

زنی که قصد ایراد اتهام به خاتمی داشت
شایان ذکر است در پایان سخنان خاتمی یکی از زنان حاضر در جلسه قصد ایراد اتهام به خاتمی داشت که با واکنش حاضرین با شعار «خاتمی حمایتت می‌کنیم» روبه‌رو شد.


دیدار خاتمی با بنیانگذار تعلیمات عشایر کشور
رئیس دولت اصلاحات در ادامه سفر خود به شیراز با «محمد بهمن بیگی» از بزرگان عشایر ایران دیدار کرد.

در این دیدار بهمن‌بیگی ضمن تمجید از خاتمی از او به عنوان مربی و معلم اخلاق یاد کرد و با اشاره به بحث تاثیر انتخابات گفت: «انتخابات صحیح بسیار در جهان تاثیرگذار است و راه نجات از قواسالاری‌ها در جهان تنها توسط تعلیم و تربیت است». 

خاتمی نیز در این دیدار به بهمن‌بیگی گفت: «شما نه تنها افتخار ایل قشقایی هستید بلکه باعث افتخار فرهنگ ایران نیز هستید و انشاء‌الله دامنه تاثیرگذاری شما در سراسر کشور گسترش یابد».
 
گفتنی است محمد بهمن‌بیگی بنیانگذار آموزش‌ و پرورش عشایر در ایران است.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین