آفتابنیوز : یکی از معضلات اکثر افراد این است که دائما دچار جوش میشوند و راهی قطعی برای درمان جوش خود پیدا نمیکنند. ما در اینجا قصد داریم به توضیح اینکه دقیقا جوش یا آکنه چیست و چگونه ایجاد میشود بپردازیم و سپس به روشهای جلوگیری از این ایجاد این مهمانهای ناخوانده پوستی بپردازیم.
آکنه چیست؟
آکنه یا جوش یک بیماری شایع پوستی است که باعث ایجاد لکههایی روی صورت، گردن، پشت یا سینه میشود. این لکهها میتوانند جوشهای سرسفید، سرسیاه یا جوشهای ملتهب و پر از چرک باشند.
آکنه بزرگسالان که آکنه هورمونی نیز نامیده میشود، آکنهای است که بعد از سن ۱۸ تا ۲۰ سالگی ادامه مییابد یا زمانی که فرد در اوایل دهه بیست سالگی خود است شروع میشود.
روشهای درمان جوش هورمونی بسیار متفاوت است شما میتوانید با استفاده از شستشوی صورت با شوینده مناسب، تغییر رژیم غذایی، مصرف داروهای هورمونی، فیشیال صورت و ... از شر این نوع جوشها خلاص شوید.
آکنه ولگاریس عموماً نوجوانان را تحت تأثیر قرار میدهد و برای ۳ تا ۵ سال ادامه مییابد، اگرچه گاهی اوقات میتواند برای مدت طولانی تری نیز ادامه یابد.
برخی از افراد دارای شکل خفیف آکنه هستند که فقط با لکهها یا شیوع گاه به گاه بروز میکند، در حالی که برخی دیگر آکنههای شدیدتری دارند و نواحی بزرگی از صورت و بدن تحت تأثیر قرار میدهد و فرد نیاز به درمان جوش توسط پزشک متخصص پیدا میکند. به طور کلی آکنه در زنان بیشتر از مردان است.
آکنه میتواند باعث شود که فردی از ظاهر خود احساس نارضایتی کند، اعتماد به نفس ضعیفی ایجاد کند و تمایلی به بودن در کنار دیگران نداشته باشد. درمانهای موثر بسیار زیادی برای درمان جوش هورمونی، درمان جوش زیر پوستی و سایر انواع جوش وجود دارد که پزشک با توجه به نوع و شدت جوش روش درمانی مناسب را انتخاب میکند.
علائم آکنه چیست؟
علائم آکنه با توجه به نوع جوش عبارتند از:
- جوشهای سرسفید: لکههای کوچک سفید زیر سطح پوست
- جوشهای سرسیاه: برآمدگیهای کوچک با رنگ تیره
- ندول ها: برجستگیهای قرمز بزرگ زیر پوست که میتواند دردناک باشد.
انواع آکنه بیشتر در صورت دیده میشود، اما آکنه میتواند روی پشت، قفسه سینه، شانهها یا گردن نیز ایجاد شود.
چه چیزی باعث ایجاد آکنه میشود؟
- آکنه توسط باکتریهایی ایجاد میشود که در صورت مسدود شدن منافذ پوست میتوانند در داخل منافذ رشد کنند. این باکتریها میتوانند موادی تولید کنند که به پوست آسیب میرسانند و منجر به تجمع سلولها و باکتریهای مرده پوست شوند که سپس میتوانند جوش یا آکنه در پوست ایجاد کنند.
- هنگامی که هورمونهای آندروژن باعث تولید بیش از حد چربی در منافذ صورت، گردن، سینه و شانهها میشود؛ منافذ پوست مسدود میشوند.
- سطح آندروژن در پسران و دختران در دوران بلوغ افزایش مییابد. به همین دلیل است که بسیاری از نوجوانان آکنه دارند در حالی که کودکان کوچکتر اینگونه نیستند. همچنین، دختران زودتر از پسران به بلوغ میرسند و بنابراین ممکن است در سنین پایینتر از پسران دچار آکنه شوند.
- آکنه تنها در اثر عدم تعادل هورمونی در تعداد بسیار کمی از افراد ایجاد میشود. با این حال، برخی از شرایط سلامتی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و استرس نیز میتواند منجر به افزایش هورمونها شود و فرد را مستعد ابتلا به آکنه کند.
- افرادی که اعضای نزدیک خانواده آنها آکنه داشته اند نیز بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری پوستی هستند.
چگونه از ایجاد آکنه جلوگیری کنم؟
موارد زیر از ایجاد آکنه جلوگیری میکند:
- صورت خود را دو بار در روز با شویندههای ملایم بدون صابون و آب ولرم بشویید.
- برای محافظت از پوست در هر زمان که در معرض نور خورشید هستید، از محافظهای ضد آفتاب مانند کلاه لبه پهن و ضد آفتاب استفاده کنید.
- قبل از رفتن به رختخواب آرایش خود را پاک کنید.
- موهای خود را مرتباً شامپو بزنید، مخصوصاً اگر موهایتان چرب است و روی پوست شما قرار دارد.
- یک رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید.
مواردی که باید اجتناب کرد عبارتند از:
- از مواد آرایشی نامرغوب استفاده نکنید.
- از شستن بیش از حد صورت خود یا استفاده از صابونهای خشن بپرهیزید.
- از لباسهای تنگ و پلاستیکی استفاده نکنید.
- سیگار را ترک کنید.
آکنه بیشتر افراد بین ۱۵ تا ۲۴ سال را تحت تاثیر قرار میدهد و بسیاری از افراد پس از رسیدن به اواسط بیست سالگی متوجه لکههای کمتر و کمتری خواهند شد. با این حال، برخی از افراد همچنان با افزایش سن نیز درگیر جوش و آکنه هستند و نیاز به درمان مداوم دارند.
آکنه همچنین افرادی را که به طور طبیعی پوستشان چربتر است را بیشتر درگیر میکند. با اینکه نمیتوان سن یا نوع پوست را تغییر داد، اما با دانستن راهکارهایی میتوان درمان جوش را انجام داد.
چگونه میتوان آکنه را درمان کرد؟
- استفاده از شوینده مناسب پوست: شما میتوانید از یک شوینده ملایم صورت بدون صابون استفاده کنید و صورت خود را دو بار در روز با آب ولرم بشویید. مراقب باشید که پوست خود را زیاد نشویید، زیرا ممکن است آکنه را تشدید کند.
- استفاده از داروهای خوراکی یا موضعی: اگر آکنه شما متوسط یا شدید باشد، پزشک میتواند داروهایی را تجویز کند که ممکن است به شکل قرص یا کرم باشد.
- فیشیال صورت: فیشیال صورت در مراکز تخصصی و تحت نظر پزشک میتواند تاثیر بسزایی در کاهش آکنهها و درمان آنها داشته باشد.
- درمان جوش با تکنیکهای پزشکی: در صورتی که روشهای گفته شده در درمان جوش موثر نباشد نیاز به استفاده از تجهیزات و مواد درمانی برای از بین بردن جوش است که پزشک با توجه به نوع و شدت جوش بهترین روش درمانی را انتخاب میکند.