سرویس امنیتی اوکراین در بیانیهای اعلام کرد که چهار نفر دیگر از کارمندان ادارات سربازگیری این کشور را به عنوان بخشی از اقدامات سختگیرانه برای جلوگیری از فساد بازداشت کرده است.
به گزارش سیانان، این افراد بازداشتشده کارمندان ادارات سربازگیری و روسای کمیسیونهای پزشکی ارتش هستند که به خاطیان کمک میکردند از خدمت اجباری سربازی اجتناب کرده و به خارج از کشور فرار کنند.
در بیانیه سرویس امنیتی اوکراین آمده است که «مقامات یادشده در ازای دریافت پول به کسانی که مشمول خدمت سربازی اجباری میشدند، پیشنهاد میکردند که با استناد به مدارکی جعلی که نداشتن سلامت جسمانی برای خدمت در ارتش را گواهی میکرد، اعزام به خدمت را دور بزنند.»
بنا بر گفته این نهاد اوکراینی، هزینه این خدمات برای هر نفر تا ۱۰ هزار دلار میرسید که البته این مبلغ به بازه زمانی حل کردن مشکل مراجعهکنندگان و توان مالی آنها بستگی داشت.
سرویس امنیتی اوکراین گفت که رییس اداره سربازگیری منطقه کییف و رییس یکی از کمیسیونهای پزشکی ارتش پایتخت به اتهام «فروش گواهیهای پزشکی جعلی درباره تشخیص وجود علایم جدی بیماری» دستگیری شدند.»
در بیانیه این نهاد امنیتی اشاره شد که «خاطیان از این اسناد جعلی خریداری شده برای دور زدن خدمت سربازی اجباری و سفر به خارج از اوکراین استفاده میکردند.»
در منطقه خارکیف، رییس یکی از ادارات سربازگیری منطقه در شمال شرقی خارکیف پس از دریافت غیرقانونی ۳۰۰ هزار دلار از مشمولان بالقوه سربازی بازداشت شد. او همچنین سه نفر از مسئولان یک بیمارستان محلی را نیز درگیر این فعالیتهای غیرقانونی کرده بود.
طبق بیانیه یادشده، این مقام اوکراینی در ازای دریافت رشوه مشکلات جسمانی را در مدارک مشمولان خدمت اجباری سربازی ذکر میکرد که مبنایی رسمی برای معافیت آنها قرار میگرفت.
در اودسا نیز کارشناسان سایبری سرویس امنیتی اوکراین طرح یک رشوهگیری را برچیدند که دبیر کمیسیون پزشکی محلی ارتشنیز در آن نقش داشت.
به گفته سرویس امنیتی اوکراین، «آنها با کمک یک وکیل و دو همدست دیگر به طور گسترده اقدام به فروش مدارک جعلی در زمینه نداشتن آمادگی جسمانی لازم برای خدمت سربازی میکردند.»
این نهاد امنیتی اوکراینی همچنین مطرح کرد که مظنونان در تمام اوکراین به دنبال مشتریان بالقوه میگشتند و سپس با اداره سربازگیری اودسا آنها را نامنویسی میکردند تا مشمول معافیت از خدمت اجباری سربازی شوند.
سیانان در ادامه با استناد به بیانیه این نهاد امنیتی اوکراین نوشت: «در حال حاضر، دبیر این کمیته پزشکی ارتش و همدستان او بازداشت شدهاند. پیشتر به آنها تذکر داده شده بود و درباره اقدامات پیشگیرانه تصمیمگیری میشود.»
به گفته سرویس امنیتی اوکراین، تحقیقات درباره تمامی پروندهها هنوز ادامه دارد. این عملیات به طور مشترک با پلیس ملی اوکراین و تحت نظارت دفتر دادستانی انجام شد.
مجرمان با حکم زندان تا۱۰ سال و توقیف اموال روبهرو هستند.
گزارش سیانان در این باره در پی این مطرح میشود که اواخر مرداد ماه و همزمان با انتشار ویدئوهای بسیاری در شبکههای اجتماعی مبنی بر سربازگیری اجباری ارتش اوکراین از افراد عادی برای حضور در جبهههای جنگ با روسیه، زلنسکی در کانال رسمی خود در تلگرام ویدیو و بیانیهای در رابطه با برکناری عمده مقامات نظامی محلی منتشر کرد.
او در بیانیه خود با اشاره به این که «در حال برکنار کردن تمامی کمیسارهای نظامی در منطقه» است، گفت: این سیستم باید توسط کسانی اداره شود که دقیقا میدانند جنگ چیست و چرا رشوهدهی در زمان جنگ میتواند خیانتی بزرگ محسوب شود.
رئیسجمهوری اوکراین در بیانیهای دیگر اعلام کرد که آژانسهای اجرای قانون طی بازرسی از مراکز جذب نیرو «مواردی فساد» را افشا کردند.
در این بیانیه مطرح شد که بازرسان در بخش بسیج کل اوکراین شاهد موارد زیادی از اعمال شنیع بودهاند.
زلنسکی عنوان کرد: این تهدیدی علیه امنیت ملی ما بود و اعتماد به موسسات دولتی را تضعیف میکرد.
زلنسکی همچنین دراین باره گفت: ریاکاری در همه جا یکجور است. کسب مال نامشروع، مشروع کردن درآمدهای غیرقانونی، سودهای غیرقانونی، نقل و انتقال غیرقانونی افراد واجد شرایط خدمت سربازی به آنطرف مرز همه جا یکی است.
دفتر دادستان کل اوکراین نیز چند روز پیش در بیانیهای اعلام کرد: دفاتر نیروی انتظامی از طرح فساد گسترده در تمامی مناطق کشور پرده برداشته است. در حال حاضر به طور همزمان بیش از ۲۰۰ بازرسی در تمامی مناطق کشور در حال انجام گرفتن است.
اداره ضدفساد ملی اوکراین به کمک دفتر دادستان طی سال جاری تاکنون ۳۰۰ پرونده در رابطه با موارد فساد راهاندازی و ۵۸ کیفرخواست به دادگاه ارسال کرده است.
اگرچه این رسوایی فساد به تیتر اصلی اخبار تبدیل شده بود اما به دلیل آن که اوکراین ۱۸ ماه است که درگیر جنگ با روسیه است، بیش از گذشته خودنمایی میکند.
در هفتههای نخست حمله، صدها هزار اوکراینی «منقلب از میهن پرستی، داوطلب خدمت در خط مقدم شدند تا به حفظ استقلال کشورشان کمک کرده و حمله اولیه را خنثی کنند».
پس از گذشته یک سال، بسیاری از آنها اکنون دیگر زنده نیستند، زخمی یا خستهاند و ارتش به سرباز جدید برای پر کردن رستههای خود نیاز دارد.
پدران دارای بیش از سه فرزند، افراد ناتوان و آنهایی که مشاغل حساس دارند از نام نویسی معافند ولی بقیه در صورتی که فراخوان داده شود باید ثبت نام کنند. نیروهای بخش سربازگیری منزل به منزل و در خیابانها اطلاعیه صادر میکنند. ویدئوهای منتشر شده نشان میدهد که این افسران، مردان را به سمت خودروهای ون میبرند تا آنها را به سمت دفاتر ثبت نام ببرند.
برخی از مردان اوکراینی میگویند که از دریافت اوراق مربوط به ثبت نام راضی نیستند اما اگر فراخوانی صورت بگیرد به عنوان بخشی از زندگی در یک کشور درگیر جنگ آن را میپذیرند. یکسریها هم توان پرداخت رشوه ۵۰۰۰ دلاری را ندارند.
در اودسا، مانند اکثر شهرهای اوکراین یک گروه چت تلگرام وجود دارد که به مردم اعلام میکند افسران سربازگیری کجا هستند و به صورت غیررسمی به آنها «زیتون» میگویند چون رنگ یونیفورمهایشان زیتونی است. این گروه بیش از ۳۰ هزار نفر عضو دارد.