«سارا هولگیت» نماینده آمریکا در سازمانهای بینالمللی در وین در بیانیهای درباره راستیآزمایی و نظارت برجامی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در نشست شورای حکام آژانس مدعی شد: طبق گزارش مدیرکل، ایران به توسعه برنامه هستهایاش، فراتر از محدودیتهای برجام (توافق هستهای) ادامه میدهد. ایران به نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و انباشت اورانیوم با غنای بالا ادامه میدهد و هیچ هدف صلحآمیز موثقی برای آن نداد. اگرچه کاهش سرعت تولید اورانیوم غنیشده تا خلوص ۶۰ درصد توسط ایران را مورد توجه قرار دادهایم، اما از ایران میخواهیم این تولیدات را متوقف کند که خلاف رفتار تمامی دیگر اعضای معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهای (انپیتی) است. ایران میگوید که رفتار منصفانهای با آن صورت نمیگیرد. در واقع، ایران به واسطه اقداماتش، خود را از بقیه متمایز میکند.
در ادامه این بیانیه ادعا شده است: «ما همچنین با نگرانی جدی، نتجیهگیری مدیرکل را متذکر میشویم که اقدامات ایران توان آژانس را برای اطمینان دادن درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران تضعیف کرده است. ایران باید اقداماتی برای ایجاد اعتماد بینالمللی و کاهش تنش ایجاد کند، نه این که تضمینهای ضروری را تضعیف کند».
نمایندگی آمریکا در وین در جلسه شورای حکام همچنین مدعی شد: «عدم گزینش بازرسان خبره آژانس، صادر نکردن روادید برای مقامات آژانس که با ایران تعامل دارند، خلاف بیانیه چهارم مارس است. این اقدامات به دنبال تغییر شکل آبشارهای سانتریفیوژهای پیشرفته اعلامنشده در فردو، پیشتر در سال جاری انجام گرفته که نقض آشکار تعهدات پادمانی ایران است. همچنین این اقدامات به دنبال کشف ذرات اورانیوم غنیشده با خلوص بالای ۸۰ درصد در آنجاست. اقدامات ایران موجب تشدید تنشها شده است. همانطور که روشن ساختهایم، این رخدادها نباید تکرار شوند».
پیش از این و به دنبال مطرح شدن این ادعاها، «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، بیان کرد: «وجود ذرات با غنای بالا در هر یک از روندهای غنیسازی امری طبیعی است. به عنوان مثال در روند غنیسازی اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد اورانیوم ۴۷ درصد هم دیده میشود و در روند تولید اورانیوم ۶۰ درصد اورانیوم با غنای بالاتر هم دیده میشود.
او با بیان اینکه این یک موضوع عادی است و ایران نیازی به پنهانکاری چنین موضوعی ندارد، گفت: «حتی آژانس هم چنین موردی را گزارش نکرده و ایران تاکنون به غنیسازی بالای ۶۰ درصد مبادرت نکرده است».
در بیانیه آمریکا، همچنین با ادعای این که توضیحات فنی ایران درباره مقدار مواد هستهای اعلامشده به دست آمده از تجزیه اورانیوم فلزی توسط آن، اخیرا در سال جاری، «نادرست» است، گفته شده که این توضیحات قابل قبول نیستند.
هولگیت علاوه بر این، با ادعای این که ایران کد اصلاحشده ۳.۱ توافق پادمانی را نیز اجرا نمیکند، گفت: «ما به این موضوعات جدی تحت دستورکار پادمانی رسیدگی خواهیم کرد. در حال حاضر، تاکید میکنم که سطح همکاری ایران بسیار پایینتر از انتظارات مقرر شده شورای حکام در جلسه نوامبر و از سوی مدیرکل در بیانیه ۴ مارس است. ما از ایران میخواهیم در زمینه اجرای برجام، کاملا با آژانس همکاری کند و رویکردی را در پیش بگیرد که اطلاعات ثبتشده مرتبط را در اختیار آژانس قرار دهد».