"حسین میرزایی" روز شنبه افزود: باتوجه به بارندگیهای بسیار خوب پارسال، پوشش گیاهی استان تقویت شده بود و به همین دلیل نیز سطح خسارت دیده از آتش نیز در مقایسه با سال قبل (بدون اشاره به آمار) افزایش یافت، در حالیکه اگر اقدامات پیشگیرانه منابع طبیعی نبود، این رقم افزایش مییافت. سه هزار کیلومتر آتش بر در استان برای مقابله با این موضوع در استان ایجاد شد و استفاده از توان نیروهای مردمی، بسیج، سازمانهای مردم نهاد و فعالان حوزه محیط زیست به صورت سازماندهی شده انجام گرفت و ۱۰۰ نیروی واکنش سریع اطفای حریق به کار گرفته شدند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به وقوع ۱۳۵ فقره آتش سوزی جنگلها و مراتع لرستان در سال جاری اظهار داشت: شهرستان چگنی با ۳۴ فقره و وسعت ۴۰۱ هکتار، بیشترین آتش سوزیها را داشت، به نحوی که در یک مورد، ۱۵۰ هکتار جنگل و مرتع این شهرستان به دلیل اختلافات طایفهای دچار حریق شد و ۱۰ مظنون این حادثه شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شدند.
شروع بیش از ۹۰ درصد آتش سوزیها از پس چر مزارع
میرزایی تاکید کرد: عامل تمام آتش سوزیهای رخ داده در جنگل و مراتع لرستان انسانی بوده که ۹۰ درصد آنها از آتش زدن پس چر مزارع آغاز و وزش باد و پوشش گیاهی بالا، موجب سرایت آتش به جنگل و مرتع شده است.
وی بدون اشاره به تعداد دیده بانهای منابع طبیعی در استان اضافه کرد: امسال به منظور حل این مشکل، برای نخستین بار از همیاران طبیعت کمک گرفته شد و ۵۵۰ نفر از نیروهای مردمی، دوست داران طبیعت و اعضای سازمانهای مردم نهاد به منظور رصد، پایش و مراقبت عرصههای ملی سازماندهی و آموزش داده شدند.
یک هزار هکتار جنگل و مرتع لرستان در آتش سوخت
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با بیان اینکه لرستان اولین استان از حیث جنگلهای زاگرس است، افزود: ۳۴ هزار نفر بهرهبردار مرتع در استان وجود دارد و ۶۰۰ هزار هکتار از جنگلهای لرستان تحت تاثیر پدیده خشکیدگی است که با تشدید آتش سوزی ها، میزان خسارت وارده بر این عرصهها افزایش یافته است.
نیاز مبرم لرستان به بالگرد اطفای حریق
میرزایی در خصوص تجهیزات اطفای آتش نیز اظهار داشت: تجهیزات انفرادی همکاران حوزه اطفای حریق و تیم واکنش سریع تکمیل است و امکاناتی مانند آتش کوب و دمنده وجود دارد، اما با توجه به شرایط جغرافیایی و گستردگی جنگلهای استان، باید سیستم اطفای حریق هوایی در منطقه تعریف شود. باید از بالگرد برای اطفای حریق استفاده شود و در مواقعی که استفاده از بالگرد با مفهوم "آب پاش" برای اطفا امکان پذیر نیست، باید با هلی برد نیرو از طریق بالگرد، نیروهای انسانی را در کمترین زمان به منطقه انتقال داد تا از حجم و گستردگی سطح آتش سوزی جلوگیری شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان ادامه داد: مکاتباتی در این راستا صورت گرفته و موافقت اولیه نیز اخذ شده است تا لرستان در سال آینده مرکز استقرار بالگرد اطفای حریق باشد.
میرزایی همچنین در خصوص میزان ریالی خسارت وارده به جنگل و مراتع توضیح داد: جنگلهای بلوط، حفاظتی و برای نگهداشت منابع آب و خاک بسیار ارزشمند هستند بنابراین رقم دقیقی از خسارات برآورد نمیشود، اما بدون شک سوختن بیش از یک هزار هکتار جنگل و مرتع در استان، زخم عمیقی بر پیکره زیست محیطی محسوب میشود.