کد خبر: ۸۶۲
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۸۳ - ۱۳:۴۶

رجل سیاسی و زنان

آفتاب‌‌نیوز :
برخي تشكل ها و گروه هاي سياسي اين عبارت را به منع حضور جنسي تفسير كرده و عده اي نيز آن را با توجه به معني عربي آن دربرگيرنده هر دو گروه مي دانند، اما هنوز چشم بسياري از افراد فعال سياسي به تفسير شوراي نگهبان است، در ماه اخير غلامحسين الهام در مصاحبه هايش اين عبارت را به تفسير شوراي نگهبان «مردان» اعلام كرد و گفت: تاكنون تفسير رسمي در اين باره از سوي شوراي نگهبان ارائه نشده است ولي سپس اين گفته را خود تكذيب كرد و هنوز تفسير اين عبارت براي جامعه ايراني مشخص نيست.

در همين راستا برخي فعالان سياسي اظهارنظراتي را ارائه كرده اند، فاطمه حقيقت جو، نماينده مجلس ششم و از فعالان جنبش دانشجويي ايران نيز اين عبارت را جداي از جنسيت و شامل زنان و مردان دانست.

وي با اشاره به اين كه طبيعتاً قانون اساسي ما حقوق آحاد ملت را در نظر دارد، گفت: طبق آموزه هاي ديني كه قانون اساسي   منبعث از آن است، نمي توان حقوق انساني را ناديده گرفت. بنابراين طبيعي است كه واژه «رجل» در قانون اعم از جنسيت است و تفسيري غير از اين قبل از اين كه ظلم به جامعه زنان باشد، ظلم به اسلام و باورهاي ديني ماست.

بنابراين من معتقدم اگر شوراي نگهبان مانع از انتخاب شدن زنان به عنوان رئيس جمهور شود، برخلاف مبناي دين و نقض آشكار حقوق است.

طه هاشمي نيز در همين زمينه می گوید: بحث رجل يك موضوع اختلافي است و غلبه جنسيتي ندارد. هركس مي تواند از اين عبارت برداشتي داشته باشد، به كار بردن اين عبارت در برخي مباحث اجتماعي، ديني متوجه جنسيت نيست و نوع انسان را مطرح مي كند.

وي در ادامه گفت: طبيعي است وقتي در امور مختلف، زنان شايستگي شان را نشان داده اند، قاعدتاً نبايد محدوديتي درباره انتخابات و رياست جمهوري وجود داشته باشد.

اما نكته مهم در اين مسأله پيش از تفسيرهاي مطرح شده، ايجاد امكان حضور بانوان در ميادين اجتماعي و مديريت كلان را ايجاد كرد و عرصه بروز خلاقيت ها در مديريت به همين ترتيب به وجود مي آيد. اما پيش از اين به سبب ذائقه جامعه كه مردم سالاري بوده بايد فرهنگ سازي در سطوح مياني و عالي مديريتي براي حضور زنان انجام شود.

وي در ادامه سخنانش می گوید: اگر جامعه ما با زنان بسياري كه در عرصه مديريتي فعال هستند، رو به رو شود ناگزير به پذيرش آنهاست، جامعه نمي تواند خود را از توانمندي نيمي از بدنه اش محروم كند و زماني كه فعاليت زنان به شكل جدي در سه بخش مومنانه، عالمانه و مدبرانه انجام شود، و فرهنگ سازي نيز صورت پذيرد، امكان حضور زنان در بخش هاي مديريت كلان فراهم مي شود.

محمد خوش چهره استاد برنامه ريزي اقتصاد دانشگاه تهران و   نماينده مردم تهران در مجلس هفتم نيز گفت: رياست جمهوري خصلت و توانايي دارد كه قبل از جنسيت در درايت، شجاعت و تدبير خلاصه مي شود و ماهيتاً مشكلي براي تفكيك وجود ندارد. اگر زنان توانايي مديريت بحران، شجاعت، درايت، بصيرت و ويژگي هاي عمومي كه لازمه رياست جمهوري را دارند به طبع نبايد از اين حق منع شوند.

خوش چهره بي نتيجه ماندن بحث زنان و عبارت رجال سياسي را در قانون اساسي را جرياني دو طرفه دانست و گفت: تاكنون تجربه سياسي و اجرايي نشان نداده كه زنان توانايي چنين فضايي را داشته باشند، براي اجراي چنين كاري بايد در يك دوره سه، الي چهار وزير زن در كابينه شروع به كار كنند، اين راه، ساده ترين مسير براي سنجش توانايي زنان در مديريت بحران جامعه مردم و... است.

اين نماينده مجلس همچنين امكان انتخاب زنان را براي رياست جمهوري به سبب عدم تجربه آن ضعيف دانست و ادامه داد: به جاي تعارف و برنامه هاي سياسي در نزديكي انتخابات بهتر است اين مسأله به شكل مطالبه اجتماعي مطرح شود و زمينه فعاليت وزراي زن در كابينه بيشتر شود. اين مسأله به نفع زنان است، يكي از اين وزارتخانه ها، وزارت آموزش و پرورش است، ما در اين بخش زناني را داريم كه مدبرند و از وزير فعلي نيز توانايي كمتري ندارند.

فاطمه آليا، نماينده تهران نيز گفت: با اين كه برداشت هاي مختلفي بر سر اين مسأله وجود داشت، طبق قانون اساسي براي حل اين ترديد، مسأله به شوراي نگهبان ارجاع داده شد و رجل سياسي طبق تفسيري كه آقاي الهام اعلام كردند تعبير به مردان مي شود.

وي در ادامه افزود: تفسير شوراي نگهبان فصل الخطاب و لازم الاجراست و همگان اين تفسير را مي پذيرند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین