دکتر غزاله اسلامیان عضو هیئت علمی گروه تغذیه سلولی و مولکولی به مناسبت هفته دیابت اظهار کرد: افت قند خون یا هیپوگلیسمی زمانی اتفاق میافتد که سطح قند خون بسیار پایین باشد.
به گفته وی دلایل گوناگونی میتواند باعث افت قند خون شود، اما شایعترین علت افت قند خون در بیماران دیابتی پس از تزریق انسولین یا مصرف داروهای کاهنده قند خون ممکن است به دلیل مصرف ناکافی مواد غذایی و یا ورزش شدید رخ دهد.
تنظیم قند خون
دکتر اسلامیان افزود: گلوکز منبع اصلی انرژی مورد نیاز بدن است، اما نمیتواند بدون کمک هورمون انسولین وارد سلولهای برخی از بافتهای بدن شود.
این استادیار دانشگاه خاطرنشان کرد: هنگامی که سطح گلوکز خون بالا میرود از برخی سلولهای لوزالمعده یا پانکراس هورمون انسولین آزاد میشود که این هورمون به گلوکز کمک میکند تا وارد سلولها شود و سوخت لازم برای آنها را فراهم میکند.
این دکترای تخصصی علوم تغذیهیادآور شد: گلوکز اضافی در کبد و ماهیچه ذخیره میشود. از سوی دیگر درصورتی که فرد چند ساعت غذا نخورد سطح قند خون او افت پیدا میکند.
به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه هورمون دیگری از پانکراس به نام گلوکاگون ترشح میشود که میتواند قند ذخیره شده در کبد را تجزیه کند و گلوکز را به جریان خون برگرداند.
راهکارهای پیشگیری از افت قند خون
دکتر اسلامیان افت قند خون را یکی از مشکلات شایع در بیماران تزریق کننده انسولین عنوان کرد که نشانههای آن با تعریق، لرزش، احساس خستگی یا گرسنگی همراه است.
وی با بیان این که بیماران دیابتی به ویژه افرادی که انسولین تزریق میکنند در خطر افت قند خون قرار دارند، دریافت منظم میان وعدهها و وعدههای غذایی را از جمله راهکارهای مهم برای رفع این مشکل عنوان کرد.
این استادیار دانشگاه به بیماران دیابتی توصیه کرد: دو ساعت پس از تزریق انسولین از میان وعده مناسب طبق نظر متخصص تغذیه استفاده کنند.
به گفته وی بیمار اگر داروهای جدیدی مصرف میکنند یا برنامه غذایی و دارویی خود را تغییر میدهند، یا یک ورزش جدید را شروع میکنند حتما باید با متخصص تغذیه خود درباره تاثیر این تغییرات بر نحوه مدیریت بیماری و خطر افت قند خون مشورت کند.
دکتر اسلامیان همچنین تاکید کرد: بیماران دیابتی باید با متخصص تغذیه درخصوص نوع و میزان میان وعده آخر شب خود به منظور پیشگیری از افت قند خون در هنگام خواب مشورت کند.
کنترل وضعیت افت قند خون در بیماران دیابتی
این استادیار دانشگاه با تاکید بر ضرورت کنترل وضعیت افت قند خون در بیماران دیابتی گفت: بیماران دیابتی باید قند خون خود را با استفاده از دستگاههای تست قند خون خانگی پایش کنند.
وی خاطرنشان کرد: افراد مختلف، حسهای متفاوتی در زمان بروز افت قند خون دارند؛ اگر حس معمول و طبیعی نداشتید، حتما قند خون خود را چک کنید. اگر دچار افت شدید قندخون میشوید این سؤالات را از خود بپرسید:
آیا وعده یا میان وعده غذایی خود را مصرف کرده ام؟
آیا وعدههای غذایی خود را در زمان مشخص خورده ام؟
آیا کمتر از معمول غذا خورده ام؟
آیا کمتر از معمول منابع غذایی حاوی کربوهیدرات مصرف کرده ام؟
آیا بیشتر از معمول ورزش کرده ام؟
آیا بیش از معمول انسولین تزریق کرده ام؟
آیا اخیرا پزشک داروهایم را تغییر داده است؟
دکتر اسلامیان یادآور شد: در مواقعی که احساس افت قند خون به فرد دست میدهد، بلافاصله قند خون باید چک شود. اگر قند خون زیر ۷۰ بود باید سریعا یک ماده غذایی قندی دریافت شود. برای مثال نصف لیوان آب میوه یا شربت قندی بنوشد و یا یک قاشق غذاخوری عسل یا شکر را در یک لیوان آب ریخته و مصرف کند.
وی افزود: باید ۱۵ دقیقه بعد قند خون فرد مجدد اندازه گیری شود. اگر هنوز قند خون زیر ۷۰ بود، مراحل بالا باید تکرار شود. در صورتی که فرد به قدری بیحال است که نمیتواند اقدامات بالا را انجام دهد و یا با وجود انجام اقدامات بالا، قند خون پس از نیم ساعت، بالای ۸۰ نیامده با اورژانس (شماره ۱۱۵) باید تماس گرفته شود.
این استادیار دانشگاه تاکید کرد: افراد دیابتی، همواره یک منبع کربوهیدرات ساده (مانند آبنبات) باید همراه داشته باشند تا در صورت کاهش قند خون مصرف کنند.
دکتر اسلامیان به افراد دیابتی توصیه کرد در مواقعی که بیرون از منزل هستند یک ماده غذایی شیرین مانند آبنبات همراه خود داشته باشند تا در زمان افت قند خون استفاده کنند. همچنین هنگامی که در حال رانندگی هستند وقتی دچار افت قند خون میشوند نباید به رانندگی ادامه دهند.