یکی از اقدامات کلیدی دولت سیزدهم در سیاست خارجی را میتوان توافق مهم ایران و عربستان و از سرگیری روابط دیپلماتیک دو کشور پس از هفت سال وقفه دانست که گرهگشایی از راه اندازی عمره مفرده را به دنبال دارد.
جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان اسفندماه ۱۴۰۱ توافق کردند تا در مدت دو ماه روابط دیپلماتیک خود را که به مدت هفت سال قطع شده بود، از سرگیرند و سفارت و کنسولگریهای خود را در دو کشور بازگشایی کنند که بر اساس این توافق قرار شد راه اندازی اعزام زائران به عمره از سرگرفته شود.
اردیبهشت ماه امسال بود که حجت الاسلام سید عبدالفتاح نواب نماینده، ولی فقیه در امور حج با تاکید بر اینکه راه اندازی عمره مفره نیازمند مذاکرات مسئولان ایران و عربستان است، گفت: مسئولان دو کشور به دنبال راه اندازی عمره مفرده هستند.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم مهرماه امسال اعلام کرد: بیش از ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار زائر که از حدود ۱۴ سال قبل ثبتنام کردهاند در نوبت عمره مفرده هستند.
وی در حاشیه نشست شورای مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمانهای تابعه و نهادهای وابسته در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در شورای عالی حج این موضوع را بررسی کردیم. آقای رئیس جمهوری تاکید داشت اعزام زائران عمره سریع آغاز شود. مشکل در حل مساله تامین ارزی بود که دوستان بانک مرکزی قول دادند آن را در اسرع وقت حل کنند. ما آمادگی این کار را در سازمان حج و زیارت داریم به محض حل شدن مسایل ارزی در اولین فرصت اعزامها آغاز خواهد شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در سازمان حج همه مقدمات فراهم شده است. تامین ارزی را هم بانک مرکزی پذیرفته است و نیاز به هماهنگیهای شبکه بانکی وجود دارد که انشالله اتفاق بیفتد و در اولین فرصت تلاش میکنیم که در همین ماههای آینده اعزام زائران را داشته باشیم.
وی اظهار داشت: هر چقدر بتوانیم زودتر کار را شروع کنیم تعداد زائران بیشتر خواهد بود، اما پیش بینی دوستان این است که اگر بتوانیم از ماه آینده اعزام شروع شود
اسماعیلی گفت: قیمتها هم در حال تعیین شدن است، اما هنوز جزئیات آن مشخص نشده انشالله این هم به زودی این را اعلام میکنیم. تلاش شده است در دولت از موضوع زیارت حمایت شود.
وزیر ارشاد ابراز امیدواری کرد تا آغاز حج واجب بتوانیم ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار نفر را اعزام کنیم.
اعزام به عمره مفرده از فروردین سال ۹۴ متوقف شد و این در حالی است که فیشهای عمره بیش از ۱۲ سال است در اختیار زائران قرار دارد، سال ۹۰ و قبل از آن متقاضیان عمره مفرده پس از اطلاعیههای سازمان حج و زیارت برای ثبتنام، به بانک ملی یا ملت مراجعه و با پرداخت هزینه پیش ثبتنام، فیش عمره خریدند.
در زمان اعزام زائران به خانه خدا برای انجام اعمال عمره، سالانه ۸۵۰ هزار ایرانی به عربستان اعزام میشدند؛ و با توجه به تعطیلی اعزام از سال ۹۴ حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر با سپردهگذاری در انتظار تشرف به عمره مفرده هستند.
اما با نزدیک شدن به از سرگیری عمره مفرده، ودیعهگذاران عمره میتوانند با روشهای مختلف وضعیت فیش خود را استعلام کنند. یکی از راههای استعلام فیش عمره، شمارهگیری کد دستوری #۶۴۵۱۱*۴* است. ثبت نام کنندگان پس از شمارهگیری این کد دستوری در تلفن همراه خود، برای قبض عمره مفرده باید گزینه ۲ را انتخاب کنند. در ادامه با وارد کردن کدملی، شماره قبض و شماره شعبه نتیجه استعلام را مشاهده خواهند کرد.
اولویتبندی اعزامها از یک تا ۶۰۰ است و از طرفی هم ودیعهگذاران تا اولویت ۴۰۰ قرار است برای تشرف به خانه خدا تا قبل از حج تمتع ۱۴۰۳ فراخوانده شوند.
برای استعلام وضعیت فیش عمره مفرده، بانکهای ملت و ملی نیز که دو بانک عامل برای سپردهگذاری فیش عمره بودند، امکان استعلام فیش را قرار دادهاند. بر همین اساس، افرادی که در این بانکها ودیعهگذاری کرده بودند، برای مشاهده وضعیت استعلام میتوانند به ترتیب به سیستم تعبیه شده بانک ملی و بانک ملت مراجعه کنند.